Budi dio naše mreže

Braća Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri svečano su u subotu 7. listopada proslavili Dan Provincije u Samostanu sv. Frane u Zadru, izvijestilo je Tajništvo Provincije.

/ mp/IKA

Braća su se okupila iz različitih prisutnosti u kojima djeluju, a na susretu su im se pridružili provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto te generalov delegat za preustroj iste Provincije kao kustodije ovisne o Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda sa središtem u Zagrebu fra Domagoj Runje, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Na početku je u kapitularnoj dvorani Samostana sv. Frane okupljenu braću pozdravio provincijalni ministar fra Tomislav Šanko, koji je susret započeo molitvom Trećeg časa te predstavljanjem dnevnoga reda. Nakon molitve uslijedilo je predavanje izv. prof. dr. sc. fra Domagoja Runje koji je govorio o procesu restrukturiranja Provincije.

Predavanje fra Domagoja Runje

Predavanje je započeo čitanjem Pravila Reda u kojem je braću potaknuo na vraćanje na sam početak kada nije bilo provincija kao strukturalnih jedinica Reda. Istaknuo je temeljni problem braće u cijelome svijetu, a riječ je o nestajanju osjećaja pripadnosti Redu. Govoreći o strukturalnim promjenama, istaknuo je kako smo na njih prisiljeni najprije zbog nedovoljnog broja braće. Iako veliki broj nije ono čime se Bog služi u svome djelovanju, Bog često želi šačicu ljudi, a to nam najbolje pokazuju toliki događaji iz Svetoga pisma gdje Bog preko malenog broja pokorava velike sile. Zato je važno vratiti se izvorima iz kojih će proključati nove snage koje će Božjim blagoslovom djelovati tamo gdje je potrebno, zaključio je fra Domagoj.

Istaknuo je da su braća dužna iznad svega nasljedovati evanđeosku poslušnost iz koje će kasnije bili lakše prihvaćati svaku poslušnost u hijerarhijskom smislu Reda. Dotaknuo se pisma Generalnog ministra Reda o Svetkovini sv. Franje Asiškoga koji u svojim završnim mislima zaključuje kako slušanje s iskrenim milosrđem i poštovanjem pokazuje našu spremnost kako slušamo jedni druge. Sposobnost srca koja omogućuje blizinu s braćom je osluškivanje njihovih potreba. Trenuci zajedništva u bratstvima u kojima se može pojaviti kvalitetno uzajamno slušanje koje nam omogućuje istinsko sudjelovanje u životu drugoga. Kalendari zajednice koje se odnose na mjesna bratstva moraju uvijek iznova imati prednost pred svim drugim obavezama koje često pojedinca izvlači iz zajednice, istaknuo je.

Dodao je da su kućni kapituli povlašteno vrijeme za suočavanje sa stvarnim potrebama braće koje uvijek iznova doprinosi kvaliteti života. Predavač je istaknuo misao sv. Pavla VI. koji o dijalogu kaže da je to umjetnost duhovne komunikacije zbog čega je važno uvijek iznova raditi na uzajamnom slušanju i dijalogu u bratstvu koje treba iznova pratiti iz perspektive zajedništva u vjeri i duhovnosti. To znači da smo uvijek iznova pozvani sebe izložiti i pokušati pomoći svima koji su u potrebi svojom vjerom i našom franjevačkom karizmom, naglasio je predavač.

Je li to moguće učiniti unatoč našim različitostima na svim područjima života u smislu jezičnih, kulturnih i etničkih područja na razini Reda, upitao je fra Domagoj.  Jasno je kako će nas započinjanje svake komunikacije od spomenutih razlika usporiti u djelovanju i stvoriti nove probleme, ali ako sve činimo iz onoga što nas sve zajedno ujedinjuje, onda itekako možemo lijepo i razgovarati i zajednički djelovati. Kada je Isus pozivao svoje učenike, i to u jednome danu četvoricu, donio je novost u odnosu na Stari zavjet jer su do tada samo pojedinci bili birani za velika djela, ali Gospodin naš Isus Krist od početka sve čini u zajednici apostola. Nitko od nas ne može biti fratar bez braće, zaključio je fra Domagoj Runje, ističući zaključne misli generalnog ministra Reda fra Massima Fusarellija.

Zatim je fra Domagoj pojasnio što je sve učinjeno do sada u procesu restrukturiranja. Najprije je istaknuo i predstavio braći koje su njegove dužnosti u službi Generalnog delegata te nastavio s rezultatima samoga procesa. Izdvojio je formiranje dviju koordinacija Provincija koje su do sada imale četiri sjednice. Naglasio je pravni temelj po kojemu se proglašava buduća kustodija, a riječ je službenom izglasavanju na kapitulima dviju provincija zasebno, što je i službeno učinjeno.

Iskustvo iz ostalih zajednica Reda u svijetu pokazuje kako ne treba žuriti s procesom te je naglašeno kako će proces trajati do 2025. kada zadarska zajednica ulazi u potpuno novu realnost. Prvu će upravu novonastale kustodije izabrati Generalna uprava Reda, a to znači da nema biranja kako smo do sada pravno birali sami u okvirima Provincije, poručio je.

Nakon imenovanja nove kustodije, svake će se tri godine održavati kapitul kustodije koji će biti uređen novim statutima kustodije koji do 2025. moraju biti napisani i izglasani na pravnoj komisiji. Do tada treba naglasiti kako Hrvatska franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu još nema pravnu obvezu za popunjavanjem naše prisutnosti sa svojom braćom, ali ja važno da se već sada ostvaruje suradnja koja je na nekoliko mjesta naše Provincije već ostvarena, istaknuto je. Također, pitanje odgojnih ustanova već je ostvareno jer je od ove jeseni počela zajednička postulatura u Rovinju sve do službenog preseljenja u Samostan sv. Antuna u Puli gdje će biti kandidati dviju Provincija. Delegat je govorio o stanju u Argentini nakon što je službeno, zajedno s provincijalnom ministrom fra Tomislavom Šankom, posjetio braću koja tamo žive.

Na kraju je fra Domagoj zaključio kako proces restrukturiranja ide u dobrom smjeru i naglasio kako u ovom procesu nije riječ samo o administraciji, nego prihvaćanje braće iz one zajednice koja više ne može samostalno djelovati s naglaskom na prioritete pri čemu se treba gledati na kvalitetu bratskog života. Nakon predavanja, braća su imala priliku postaviti pitanja na koje je Delegat odgovarao.

Nadbiskup Zgrablić predslavio euharistijsko slavlje

Po završetku predavanja uslijedilo misno slavlje u crkvi sv. Frane koje je predslavio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, zadarski nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako smo pozvani svojim životom poticati jedni druge na svetost i slavljenje Gospodina.

Dodao je kako „naše posvećenje i naš život koji živimo intenzivno s Bogom treba biti naša hvala Bogu. Pozvani smo propovijedati svojim životom poput sv. Franje i dopustiti Bogu da preko naših života djeluje“. Približavajući evanđelje dana i govoreći o Naviještenju, istaknuo je simboliku šestog mjeseca kada je arkanđeo Gabrijel pohodio Blaženu Djevicu Mariju.

„Znamo da to nije mjesec u godini, nego nas broj šest podsjeća da je Bog šest dana stvarao svijet i da je stvarao čovjeka na svoju sliku, sebi slična. Bog i nama šalje anđela da nam objavi što nam je činiti i da nam objavi radost života kao što je Gabrijel Mariju pozvao na radost“, rekao je nadbiskup.

Istaknuo je kako Bog nesebično ulijeva svoje milosti u naše živote da bismo ga mogli lakše nasljedovati i to je razlog naše radosti. Drugi razlog naše radosti da je Gospodin uvijek s nama kako je i sam rekao u sve dane našega života. Nikada ne smijemo zaboraviti, bez obzira na poteškoće, da je Bog milostiv i prisutan, istaknuo je.

Nakon popričesne molitve, mons. Zgrablić je izmolio posvetnu molitvu pred oltarom i moćima sv. Jeronima u kojoj je molio za Provinciju i svu braću. Na kraju se obratio i provincijalni ministar fra Tomislav Šanko koji je zahvalio ocu nadbiskupu na dolasku, kao i svoj braći iz Provincije. Završetkom euharistijskog slavlja, uslijedilo je bratsko druženje za stolom u blagovaonici Samostana, izvijestilo je Tajništvo Provincije.

  

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja