Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dijaspora

Nakon 92 godine služenja hrvatski franjevci oprostili se sa župom u West Allisu

Prema odluci nadbiskupije Milwaukee, hrvatska župa sv. Augustina krajem ovoga mjeseca bit će spojena s dvije susjedne župe: sv. Rite i Uznesenja BDM. Ove će tri župe tako postati jedna župa, sve tri crkve ostat će otvorene, a služit će ih isto pastoralno osoblje. Mali broj hrvatsko govorećih župljana iz župe sv. Augustina i svi drugi koji su hrvatskog podrijetla imaju pak mogućnost svoj jezični i narodni izričaj nastaviti njegovati u hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Milwaukeeju.

Fra Dragan Bolčić: Potrebna nam je vlastita potresenost kako bi prodrmala naše začahurene savjesti

"Krist svojim krikom s križa probija zemlju i ulazi u njezine dubine. Silazi u dubinu ljudske nevolje kako bi nas uzdigao. Njegov nas primjer uči da se na plašimo vlastitih krikova. Da se ne bojimo zemlje. Od nje smo uzeti. Njoj ćemo pripasti. Potrebna nam je vlastita potresenost kako bi prodrmala naše začahurene savjesti", piše fra Dragan Bolčić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije.

Korijeni novoga dubrovačkog biskupa

U subotu 22. siječnja za biskupa Dubrovačke biskupije bit će posvećen mons. Roko Glasnović, dosadašnji svećenik Šibenske biskupije. U svojim intervjuima odmah nakon imenovanja ponosno je isticao da je janjevačkog podrijetla. Znate li gdje je Janjevo i njegovu povijest?

Emotivno pismo suprugu nakon deset godina života u dijaspori

“Mogu li se poslužiti vašim listom da preko njega nešto kažem svome suprugu? Htjela sam mu usmeno nešto o tome reći, ali kako je čedan i sramežljiv, nije mi dopustio nastaviti. A ipak mu moram reći ono što osjećam i ono što vjerujem, da ove moje riječi mogu koristiti i drugima…”

FRA DRAGAN BOLČIĆ Naše su slabosti na jeziku čak i kada ih ne izustimo

"Ponekad uložimo puno napora kako naše slabosti ne bi izašle. Kako bismo ih zaštitili od nemilosrdnih pogleda. Ali nikad nisu toliko vidljive kao u takvim trenucima. Ako želim da se Božja snaga nastani u mojim slabostima, trebam naučiti odustati. Odustati od toga da stalno pratim tuđi tempo. Odustati od toga da se želim svidjeti drugima. Odustati od silne čežnje da postanem drukčiji u tuđim očima. Odustati od toga da tražim samilost u tuđim pogledima. Odustati od toga da ne smijem biti slab pred onima koji me poznaju. Odustati od toga da trebam pregaziti sebe kako bih se nekome dopao i kako bi taj netko o meni lijepo govorio", piše fra Drag Bolčić, hercegovački franjevac u svom promišljanju.

Fra Robert Kavelj: Ono što je otac u obitelji to je svećenik u Crkvi

"Božje planove ne razumijemo uvijek, ali uvijek možemo biti vjerni. Svećenik koji uporno traži Krista zna da se na Boga može osloniti. No, mora tražiti i one koji su mu povjereni. Postoji mnogo razloga zašto čovjek od Boga odluta, ali je upravo svećeniku povjereno da izgubljeno nađe. Kao što se otac brine da njegova djeca imaju što jesti, da se razvijaju u jake i zdrave ljude te kako sebe daje ako dijete zastrani, isto tako i svećenik ima zadaću hraniti, braniti i tražiti na duhovnom polju", piše franjevac Robert Kavelj.

Fra Antonio daje odgovor na pitanje zašto je među kršćanima počesto tako malo ljubavi

"Vrijeme koje je pred nama je vrijeme godišnjih odmora. To je vrijeme kada sa sebe odbacujemo umor koji se nakupi kroz rad i svakodnevne obveze. Možda je to i vrijeme kada bismo trebali malo razmisliti o svojim životnim prioritetima i izborima. Za nas vjernike to je uvijek u svijetlu Isusovih riječi: „Obratite se!“ Napominjem: Isus poziva na obraćenje, a ne na moraliziranje", piše fra Antonio Musa.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja