Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 30. svibnja 1990. godine, utemeljen je prvi demokratski izabrani hrvatski Sabor. Konačno, poslije dugo vremena i raznolikih režima, koji su svojom prisilom ili duhovnom obmanom tjerali hrvatski narod na sam rub opstanka, Hrvati su stekli pravo da budu svoji na svome, da djeluju na crti vlastitih interesa, a ne unutar nametnutog zajedništva, nazivalo se ono Ugarskom, Austrijom, Kraljevskom ili socijalističkom Jugoslavijom.

/ Borna Marinić

Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj katedrali. Misu je predvodio kardinal Franjo Kuharić, on je u svojoj propovijedi ocijenio pobjedu demokracije prekretnicom u narodnom životu i izrazio uvjerenje da će se u budućnosti ostvarivati duhovni, moralni, kulturni i ekonomski napredak hrvatskog naroda u skladu s njegovim neotuđivim suverenitetom. Potom su svi pošli na Gornji Grad, gdje je održano prvo zasjedanje Sabora. 

Nakon što je Franjo Tuđman proglašen predsjednikom Predsjedništva u nadahnutom je govoru podsjetio na važne datume hrvatske povijesti i borbe hrvatskog naroda za očuvanje svoje državnosti, naglasivši da je upravo sada učinjen presudno važan, prvi korak na povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Poslije zasjedanja Sabora na središnjem zagrebačkom trgu, tada još Trgu Republike, održana je veličanstvena proslava na kojoj je nezapamćeno mnoštvo proslavilo taj zaista velik dan hrvatske povijesti koji se slavio kao Dan državnosti. 

Tako je na današnji dan 1994. povodom Dana državnosti hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, svečano je otvorio Oltar domovine na Medvedgradu. Oltar domovine spomenik je svim palima u Domovinskom ratu, a rad je kipara Kuzme Kovačića. Spomen obilježje tvore kamene kocke od različitih vrsta kamena i nejednake visine te šest staklenih plavih ploča, koje kao da su se po zemlji posložile u hrvatski grb. Na kamenim kockama isklesani su hrvatski motivi iz vremena kneza Branimira, Veliki križ, te stihovi hrvatske himne.

Istog dana u Republici Hrvatskoj službena valuta postala je kuna. Ona je u uporabi zamjenila dotadašnji dinar, a građani su mogli do 5. lipnja mogli zamjeniti tisuću dinara za jednu kunu. Zašto baš kuna? Evo odgovora – naziv kuna za trajnu hrvatsku valutu odabran je zbog značajne uloge kunina krzna u hrvatskoj monetarnoj i fiskalnoj povijesti. Naime kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina u srednjevjekovnoj Slavoniji, Primorju, Dalmaciji.

Dan državnosti 30. svibnja proslavljen je 1995. i 1997. godine na Jarunu veličanstvenim mimohodima hrvatskih oružanih snaga. Ipak 2001. godine tadašnja vlast odlučila se na promjenu datuma Dana državnosti na 25. lipnja, no od ove godine ponovno ga obilježavamo na današnji dan. Svim slušateljima Domoljubnih minuta od srca želimo sretan današnji praznik hrvatske državnosti.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja