Budi dio naše mreže

Bilješka Kongregacije za nauk vjere, koju je odobrio papa Franjo, daje zeleno svjetlo tijekom pandemije za korištenje cjepiva proizvedenih staničnim linijama dobivenim od dva fetusa pobačena 1960-ih.

/ dz

Vatikanske vijesti

“Moralno je prihvatljivo primati cjepiva Covid-19 koja su u svojim istraživačkim i proizvodnim procesima koristila stanične linije pobačenih fetusa, prenosi Vatican News. “Zbog situacije s trajnom pandemijom, sva cijepljenja koja su prepoznata kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti mirne savjesti sa sigurnim znanjem da uporaba takvih cjepiva ne predstavlja formalnu suradnju s pobačajem čije su stanice korištene u proizvodnji cjepiva.” Vatikanska Kongregacija za nauk vjere (CDF) dala je ove izjave u bilješci koju su potpisali prefekt, kardinal Luis Ladaria i tajnik, nadbiskup Giacomo Morandi. Papa Franjo tekst je izričito odobrio 17. prosinca i objavio u ponedjeljak.

Kongregacija za nauk vjere kaže da ne “namjerava prosuđivati ​​sigurnost i djelotvornost” postojećih cjepiva protiv Covid-19, za što su odgovorni biomedicinski istraživači i agencije za lijekove

Moralni aspekti

Kongregacija za nauk vjere kaže da ne “namjerava prosuđivati ​​sigurnost i djelotvornost” postojećih cjepiva protiv Covid-19, za što su odgovorni biomedicinski istraživači i agencije za lijekove. Umjesto toga, CDF se usredotočuje na moralne aspekte primanja cjepiva razvijenih pomoću staničnih linija iz tkiva dobivenog od dva fetusa koji su pobačeni 1960-ih.

Uputa Dignitas Personae, koju je odobrio papa Benedikt XVI., istaknula je da “postoje različiti stupnjevi odgovornosti”, jer “u organizacijama u kojima se koriste stanične linije ilegalnog podrijetla, odgovornost onih koji donesu odluku o njihovoj uporabi nije isto kao i onih koji nemaju glas u takvoj odluci”.

Kada nisu dostupna etički besprijekorna cjepiva Covid-19, moralno je prihvatljivo primati cjepiva Covid-19 koja su u svojim stanicama koristila stanične linije pobačenih fetusa proces istraživanja i proizvodnje.

Stoga, tvrdi bilješka objavljena u ponedjeljak u sažetku Upute iz 2008., “kada nisu dostupna etički besprijekorna cjepiva Covid-19″, moralno je prihvatljivo primati cjepiva Covid-19 koja su u svojim stanicama koristila stanične linije pobačenih fetusa proces istraživanja i proizvodnje. ”

Udaljena suradnja u zlu pobačaja

Kongregacija za nauk vjere kaže da je razlog za razmatranje ovih cjepiva moralno dopuštenom “vrstom suradnje” u zlu pobačaja, jer je ona “udaljena” od strane onih koji primaju cjepivo. Stoga “moralna dužnost izbjegavanja takve pasivne materijalne suradnje nije obvezna”, jer postoji ozbiljna opasnost, u obliku “neobuhvatljivog širenja ozbiljnog patološkog agensa”. Pandemija Covid-19, kaže CDF, ispunjava taj zahtjev.

“U takvom slučaju, sva cijepljenja koja su prepoznata kao klinički sigurna i učinkovita mogu se koristiti sa savješću uz sigurno znanje da uporaba takvih cjepiva ne predstavlja formalnu suradnju s pobačajem iz kojeg potječu stanice korištene u proizvodnji cjepiva.”

Pozivaju se farmaceutske tvrtke i vladine zdravstvene agencije da “proizvode, odobravaju, distribuiraju i nude etički prihvatljiva cjepiva koja ne stvaraju probleme savjesti”

Nije legitimitet pobačaja

Kongregacija pojašnjava da “moralno dozvoljena uporaba ovih vrsta cjepiva, u određenim uvjetima koji to čine, sama po sebi ne predstavlja legitimitet, čak ni neizravan, prakse pobačaja i nužno pretpostavlja protivljenje ovoj praksi onih koji koriste ova cjepiva.” To također ne bi trebalo podrazumijevati moralno odobravanje upotrebe staničnih linija koje proizlaze iz pobačenih fetusa.

U bilješci CDF-a pozivaju se farmaceutske tvrtke i vladine zdravstvene agencije da “proizvode, odobravaju, distribuiraju i nude etički prihvatljiva cjepiva koja ne stvaraju probleme savjesti”.

Raspodjela siromašnim zemljama

Konačno, Kongregacija za nauk vjere kaže da je “moralni imperativ” za farmaceutsku industriju, vlade i međunarodne organizacije osigurati da učinkovita i etički prihvatljiva cjepiva budu dostupna “najsiromašnijim zemljama na način koji nije skup za njih”.

“Inače bi nedostatak pristupa cjepivima postao još jedan znak diskriminacije i nepravde koji osuđuje siromašne zemlje da nastave živjeti u zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom siromaštvu”, ističe se.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja