Budi dio naše mreže

Nauči se prepustiti Božjoj volji, Božjem vremenu. Dopusti si vjerovati i njegovim sredstvima. Možda ti želi pomoći preko onih bližnjih koje ne prepoznaješ kao čudotvorce. Preko onih proroka iz tvoga kraja. Otvori se Božjim zahvatima i onda kad ih ne razumiješ.

/ im

Korisnici društvenih mreža rado posjete profil karmelićanina br. Jakova Milića koji ih svojim razmišljanjima potiče na kršćanski rast. Brat Jakov od Križa inače je liječnik, a ove jeseni zaređen je za đakona. Na društvenim mrežama promišljao je o predanju Bogu. Njegovo promišljanje prenosimo u cijelosti.

Bog milosti daje onome kome hoće, kad hoće. Mogli su se židovi postaviti na trepavice i očekivati čuda od Elizeja ili Isusa, ali Bog je taj koji odlučuje kome će i koliko dati, u skladu s vjerom i otvorenošću osobe. To spada u onu kategoriju: čudni su putovi Gospodnji. Ne moramo razumjeti zašto Bog nekome daje više, nekome manje, zašto nekoga uslišava, nekoga ne. Ono što je sigurno je to da Bog daje svakome ono što je potrebno, ako je nekome potreban križ da bi mu ojačao leđa, naše je vjerovati da Bog zna što radi. Kao što su židovi očekivali da njima pripada to da im se čine čuda zbog toga što su oni Isusov narod, Božji narod, što su povlašteni, ne činimo li mi to isto kad smo zavidni drugima na primljenim darovima ili kad očekujemo uslišanje?

Ne moramo razumjeti zašto Bog nekome daje više, nekome manje, zašto nekoga uslišava, nekoga ne.
Možemo se mi postavljati na trepavice i ići od seminara do seminara očekujući izlječenje, ali ako to izlječenje neće biti na spas naše duše, ili ako je upravo bolest ono što će nas dovesti bliže Bogu, imamo li pravo od Boga tražiti da to učini za nas? Možemo mi ne znam koliko moliti, satima svaki dan, ali Bog je taj koji odlučuje kad ćemo se moći uzdići u kontemplaciju. Bog je taj koji može nekome dati mistične fenomene. Ne onda kad ih čovjek „zasluži“, već onda kad Bog odluči kapnuti tu milost. Čest je problem i taj što mi mislimo da sve ovisi o nama. Da mi moramo gorjeti i onda očekujemo plaću. Nije Bog trgovac. On je naš Gospodar. On daje slobodno. Daje s puno ljubavi i preobilno, ali slobodno i u svoje vrijeme.
Nije Bog trgovac. On je naš Gospodar.
Nauči se prepustiti Božjoj volji, Božjem vremenu. Dopusti si vjerovati i njegovim sredstvima. Možda ti želi pomoći preko onih bližnjih koje ne prepoznaješ kao čudotvorce. Preko onih proroka iz tvoga kraja. Otvori se Božjim zahvatima i onda kad ih ne razumiješ.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja