Budi dio naše mreže

Zašto je Blažena Djevica Marija uzor svim majkama?

Ništa nije ljepše i zahtjevnije od majčinstva. Sve majke na svijetu pozvane su njegovati, voljeti i odgajati svoju djecu te ih izvoditi na svjetlo, u prisutnost Božje ljubavi. U ovome se velikom pothvatu mogu osloniti na pomoć i primjer koji nudi Blažena Djevica Marija.

/ hk

Kao i svako dijete, Isus je trebao majku kako bi postao čovjekom. Blažena Djevica Marija nije samo hranila Isusa – ona i Josip naučili su ga svemu. Gledajući njihova lica nagnuta nad kolijevkom, Isus je naučio smijati se. Slušajući njihove razgovore, naučio je kako govoriti. On, koji je izliječio hromog čovjeka, je trebao pomoć svojih roditelja da napravi prve korake. On, koji je od samoga početka znao da je voljeni Sin Božji, je trebao roditelje da ga nauče kako moliti, prenosi portal Aleteia.

Još važnije, Onaj koji je besmrtno utjelovljenje ljubavi, rođen ljubavlju Boga Oca, trebao je svoje roditelje da nauči kako ljubiti. Kada je promatrao koliko su se oni međusobno ljubili i koliko su ljubili Njega, njegovo je ljudsko srce postalo dovoljno veliko da prihvati cijelo čovječanstvo, uključujući i najveće grešnike. Kada je promatrao kako su se Marija i Josip suočavali s nevoljama bez prigovora – bijegom u Egipat, okrutnošću svojih susjeda iz Nazareta – Isus je naučio kako se “pokoriti” Očevoj volji, pretvorivši tu poslušnost u svoju “hranu” (Iv 4,34).

On, koji je izliječio hromog čovjeka, je trebao pomoć svojih roditelja da napravi prve korake.

Sve majke na svijetu pozvane su njegovati, voljeti i odgajati svoju djecu te ih izvoditi na svjetlo, u prisutnost Božje ljubavi. U ovome se velikom pothvatu mogu osloniti na pomoć i primjer koji nudi Majka Božja.

Kada ujutro bude svoju djecu, majke mogu pomisliti na to kako je Blažena Djevica Marija budila Isusa recitirajući molitvu Sh’ma Israel: “Čuj Izraele, Gospodin je naš Bog, Gospodin je jedan. Ljubi Gospodina, Boga svoga, svim svojim srcem, svom dušom i svim svojim umom”.

Dok brišu suze svoje djece, majke se mogu poistovjetiti s Blaženom Djevicom Marijom koja je tješila maloga Isusa i pustila ga da iskusi Očevu milost. Jedino što Marija nije trebala učiti Isusa bilo je kako tražiti oprost. No, poticala ga je da slijedi njezin primjer: kako ostati ponizan i sačuvati srce od svakog zla. Majke mogu zamisliti kako je Marija uspavljivala malog Isusa pjevajući: “Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina i sve što je u meni, sveto ime njegovo! Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina i ne zaboravi dobročinstava njegovih” (Ps 103,1).

Bogu ništa nije nemoguće!

Također, majke mogu oponašati Marijinu izvanrednu vjeru. Kada joj je anđeo navijestio da će roditi dijete i ostati djevica, Marija je vjerovala u nemoguće, jer “Bogu ništa nije nemoguće” (Lk 1,37).

Ona, koja nikada tijekom 30 godina nije tražila od Isusa da učini bilo kakvo čudo, posreduje u ime mladenaca u Kani. A kada joj je Isus rekao da još nije došao njegov čas, ustrajala je i rekla slugama: “Što god vam rekne, učinite” (Iv 2,5). Blažena Djevica Marija pomaže majkama da budu ispunjene strahopoštovanjem jer svaka je majka posebna učiteljica svome djetetu.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja