Budi dio naše mreže

Uspavanke imaju iznenađujuće pozitivne učinke, ne samo na dojenčad, već na djecu svih dobnih skupina. Čak i na majke, odnosno osobe koje izvode uspavanku.

/ vž
Neka djeca zaspe bez problema, drugima treba malo više vremena jer se prije spavanja suočavaju s raznim problemima, prenosi Aleteia. Neka djeca imaju noćne more ili se boje ostati sami. Neka se pak boje se mraka i slično. Ali ako slijedite već odabrani večernji ritual, omogućit ćete djetetu da brže zaspi.

Uspavanke smanjuju percepciju boli

Pjevanje uspavanke za roditelje je nešto što se podrazumijeva dok drže novorođenče u naručju, no kasnije se ta navika gubi. Ali ova aktivnost ima mnogo pozitivnih učinaka pa bi bilo dobro održavati je i kad su djeca starija. Djeca su posebno osjetljiva na glazbu. Neurolog Tim Griffiths pojašnjava da pjevanjem možemo smanjiti djetetovo uzbuđenje: vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da ste uspjeli umiriti svoje dijete sa samo nekoliko dopadljivih tonova. Ako vam je neugodno glasno pjevati, pokušajte mrmljati tako da vas može čuti samo vaše dijete. Ono neće ocjenjivati vaše pjevanje, već će uživati ​​u tom posebnom trenutku s vama. Osim toga, pjevanje uspavanke također pozitivno utječe i na osobu koja je izvodi jer smanjuje stres i umor.

2013. godine pedijatrijska klinika u Londonu provela je istraživanje u kojem je sudjelovalo 37 hospitalizirane djece. Studija je pokazala niz pozitivnih učinaka koje uspavanke imaju na djetetov san, kao i na smanjenje djetetove percepcije boli kod bolesti ili operacije. Naime, zbog sporog tempa uspavanke, puls u djeteta se usporava, a percepcija boli smiruje. Glazba također pomaže djeci da budu tolerantnija prema liječenju.

Uspavanke jačaju emocionalne veze između djeteta i roditelja

Istraživanja su pokazala kako je bolje da roditelji sami pjevaju djetetu, a ne da mu puštaju snimke. Uspavanka omota dijete u pokrivač zvukova koji ga umiruju i tješe. Pozitivni učinci uspavanki ne iznenađuju. Uspavanke se djeci pjevaju od pamtivijeka jer se znalo da ih to smiruje. Ali sada za to imamo i znanstvene dokaze. Ritual pjevanja uspavanki također može biti poseban trenutak između roditelja i djeteta koji se možda tijekom dana nisu puno viđali, a uz pomoć uspavanki održavaju posebnu vezu jedni s drugima.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja