Budi dio naše mreže

"Po mom mišljenju, večera je prekrasno i mirno iskustvo kojem se svi raduju tijekom dana. Glavne obaveze u danu su obavljene, a ukusna hrana svima vraća raspoloženje i priprema ih za mirnu večer. Razgovor za večerom je uzbudljiv i ugodan, okuplja sve zajedno. To je, barem, moj san."

/ dz

Ali rano sam naučila da se sretna večera ne događa sama od sebe, piše Cecilia Pigg s portala Aleteia. Mrzovoljnost može sve pokvariti, glup i frustrirajući razgovor može poremetiti obrok, a ako nema uspostavljenih navika, ljutnja i “Mogu li sada izaći iz stola?” ovladati krajem dana. Evo nekoliko stvari koje smo isprobali u našoj obitelji, a koje su pomogle da večera bude sadržajnija…

Odložite ekrane i odredite vrijeme koliko će dugo trajati večera

Isključivanje ekrana tijekom večere ograničit će ometanja i omogućiti (ili prisiliti) svima da budu samo malo prisutniji. Otkrili smo da moramo postaviti mjerač vremena na neko vrijeme kako bi svi ostali za stolom minimalno vrijeme. Počeli smo sa samo deset ili petnaest minuta i odatle nadogradili, postupno obučavajući našu malu djecu da s nama dulje sjede mirno.

Dajte svima zadatak da se pripreme za večeru i pospremaju

Skinite teret čišćenja i pripreme s jedne osobe dijeljenjem odgovornosti. Netko može postaviti stol, oprati posuđe i napraviti salatu prije večere, dok se pospremanje, više posuđa i pometanje mogu obaviti nakon večere. Također, pomaganje u čišćenju zajedno može biti opuštenije okruženje za razgovor nego tijekom večere, što znači da biste mogli potaknuti više ljudi da se otvore i pridruže raspravi nego što biste inače.

Počnite s molitvom

Kada se svi okupe, ali prije nego što počnete jesti, pomolite se zajedno. Ovo je sjajno vrijeme i mjesto za manju djecu da uče molitve, a za stariju djecu da učvrste te molitve u svom sjećanju. Ako svi pokušavaju naučiti molitvu sv. Mihovila, ili vaša učenica drugog razreda pokušava naučiti napamet Čin skrušenosti za svoj prvi sakrament pomirenja, ovo je mjesto na kojem možete svi zajedno moliti prije nego što izgovorite molitvu zahvale za hranu.

Razgovarajte i zahvaljujte

Pokušajte da svi prisutni podijele nešto o svom danu. Ili neka se svaki član obitelji izmjenjuje u odabiru teme o kojoj će se razgovarati na večeri. Na taj način možete pokriti svačije teme razgovora o kućnim ljubimcima tijekom nekoliko dana ili nekoliko tjedana. Jedna stvar koju su moji mama i tata učinili s nama dok smo odrastali je da su poticali svakoga da smisli kompliment za osobu s njihove desne strane. To su koristili posebno u danima kada su u zraku visjeli sveobuhvatna mrzovolja i prepirka. I posljednja napomena o vođenju razgovora – na kraju dana, nemojte se obeshrabriti ako treba neko vrijeme da se svi uključe i naviknu sudjelovati u razgovoru za večeru.

Završite večeru tako da svi podijele nešto na čemu su zahvalni od tog dana

Bez obzira što se dogodilo s vašim najboljim naporima u smislenom razgovoru, završite obrok na pozitivnoj noti tako što ćete podijeliti lijepe trenutke svog dana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja