Budi dio naše mreže

Tri načina kako pomoći djetetu da spozna svoju vrijednost

Kako bismo pomogli našoj djeci da vjeruju u svoje jedinstveno dostojanstvo i neizmjernu vrijednost, moramo ih potaknuti da se uvijek sjećaju tko su i odakle dolaze. Potrebno je podsjećati ih da je glas koji bi trebali najviše slušati Božji glas u njihovim dušama. Molitva u svim životnim poteškoćama najsigurniji je vodič kroz sve životne probleme – to je poruka koju djeca uvijek moraju čuti.

/ hk

Dok nam današnje društvo šalje poruku da se vrijednost neke osobe krije u njezinoj korisnosti i sposobnosti proizvodnje i konzumacije dobara, Krist nam daje radikalno drugačiju istinu: Ljudska je osoba stvorena na sliku Božju i ima neotuđivo dostojanstvo djeteta Božjega. Poučavanje djece njihovu dostojanstvu važno je za njihovu sreću, ali i mentalno zdravlje.

No, kako pomoći onima koje volimo da istinski spoznaju svoju vrijednost kada ih mnoštvo drugih glasova uvjerava u suprotno. Portal Aleteia donosi prijedloge kako djeci prenijeti Kristovu poruku o dostojanstvu.

1. Naučite ih tko su i dakle dolaze

U našem se konfuznom svijetu mladi često osjećaju prepuštenima slučaju. Kolektivno pamćenje te mudrost baštine i lokalne zajednice pomažu im da se osjećaju povezano i sigurno dok odrastaju.

Djetetov se identitet sastoji od tri dijela koji mu pomažu da se osjeća kao dio zajednice i pružaju mu modele za učenje. To su priče o njihovoj baštini i obiteljskoj povijesti, snažna mjesna povezanost kroz prijateljstva, susjede, crkvu ili školu te njihova uloga dragocjenog Božjeg djeteta.

Potrebno je vratiti se Božjem očinstvu!

Ovaj posljednji je najvažniji. Katolička spisateljica Leah Darrow ističe da roditelji mogu pomoći djeci da spoznaju svoju vrijednost kroz ukorjenjivanje njihova identiteta u ljubav Božjega očinstva.

“Uvijek se treba vratiti na ove tri riječi: Otac, Dijete, Ljubav. Kada govorimo o tome kako mladima pomoći da spoznaju svoju vrijednost i identitet, ne možemo im jednostavno reći: ‘Vrijedni ste! Bog vas voli’. Moramo se vratiti na početak i otkriti tko smo mi i tko je Bog te osvijestiti činjenicu da nas je Bog učinio vrlo dobrima. Potrebno je vratiti se Božjem očinstvu. Ja učim svoju djecu da ih Bog voli i da ih je stvorio sa svrhom”, istaknula je.

2. Naučite ih da slušaju svoj nutarnji glas

Postoji odlomak u Svetom pismu kojim je savršeno zabilježeno kako slušati Boga i spoznati Njegovu volju za nas. Prorok Ilija pošao je na planinu razgovarati s Bogom, ali svaki put kada bi pomislio da mu Bog govori ispalo bi da griješi:

Glas mu reče: “Iziđi i stani u gori pred Jahvom. Evo Jahve upravo prolazi.” Pred Jahvom je bio silan vihor, tako snažan da je drobio brda i lomio hridi, ali Jahve nije bio u olujnom vihoru; poslije olujnog vihora bio je potres, ali Jahve nije bio u potresu; a poslije potresa bio je oganj, ali Jahve nije bio u ognju; poslije ognja šapat laganog i blagog lahora (1Kr 19, 11-12).

Naposlijetku, kada je Ilija prestao tražiti glasan i razgovijetan znak, on pronalazi ono što traži: “lagan, blag glas” koji govori izravno njegovom srcu.

Što Bog želi od mene?

Ovaj nam odlomak može pomoći da naučimo svoju djecu, ali i sebe, kako tražiti Božju volju. Moramo napraviti prostor za tišinu. Trebamo se odmaknuti od buke i distrakcije. Moramo odgurnuti glasnoću ovoga svijeta kako bi u našim dušama napravili prostor za Božji govor. A kada Bog govori, moramo imati hrabrosti slušati ga. “Zastani i upitaj se: ‘Što Bog želi od mene?’ Moramo biti hrabri i slušati Boga”, ističe Darrow.

Svakodnevno stvaranje vremena i prostora za slušanje mirnog i blagog glasa Duha Svetoga u našim dušama te učenje naše djece da rade isto, najvažniji je korak u tome da im pomognemo u shvaćanju njihova dostojanstvo.

3. Naučite ih da ignoriraju pozive koji ne dolaze od Boga

Kao roditelji, nadamo se da naša djeca neće samo slušati Božji glas u svojoj duši, već da će trčati prema njemu i slijediti ga. No, čitajući o Kristu i svecima, znamo da oni koji slijede Božji poziv mogu očekivati ​​brojne prepreke na svome putu.

Velika prepreka mogu biti negativni glasovi onih koji nas okružuju. Darrow ističe kako ponekad lako odustanemo od našega poziva zbog pritiska okoline.

“Dugo smo slušali pogrešan zapis o tome tko smo i to je ostavilo katastrofalne posljedice. Slušali smo ljude koji nas ne vole. Dopuštali smo drugima da sanjaju umjesto nas, da odlučuju o našem dostojanstvu i da nam govore u što moramo vjerovati. Moramo prestati s time. Moramo se preispitati vjerujemo li u to? Moramo pogledati što žele ljudi koji nas vole. Jesam li živjela neki tuđi plan za svoj život, onaj koji nije od Boga? Jesam li prihvatila ono što mi okolina govori i pretvarala se da je to ono što ja želim”, pita se Darrow.

Molitva u svim životnim poteškoćama najsigurniji je vodič kroz sve životne probleme!

Dio ovog procesa je poučavanje naše djece kritičkom razmišljanju. Potaknite ih da primijete i preispitaju poruke koje primaju: Tko ima koristi od toga da povjerujem ovoj reklami? Je li ova poruka oblikovana tako da bi se ja osjećala nezadovoljnom? Je li glavni cilj ove reklame prodaja?

Drugi dio procesa je pružiti djetetu podršku kod izbora koji može biti suprotan onome što okolina potiče. Ponekad to može značiti da ne vršimo pritisak na njih. Ponekad ono što nam se čini da je najbolje za njih zapravo nije tako. Ponekad je to teško razumjeti, ali moramo ih poticati na istinsko razlučivanje u traženju Božjeg poziva.

Kako bismo pomogli našoj djeci da vjeruju u svoje jedinstveno dostojanstvo i neizmjernu vrijednost, moramo ih potaknuti da se uvijek sjećaju tko su i odakle dolaze. Potrebno je podsjećati ih da je glas koji bi trebali najviše slušati Božji glas u njihovim dušama. Molitva u svim životnim poteškoćama najsigurniji je vodič kroz sve životne probleme – to je poruka koju djeca uvijek moraju čuti. Kada žive kao voljena djeca Svemogućeg Oca, onda ne postoji ništa što ne mogu učiniti jer “Bogu ništa nije nemoguće” (Lk 1,37).

Ključne riječi:
dostojanstvo Obitelj odgoj

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja