Budi dio naše mreže

Katica Barbir iz Varaždina jedna od onih vrsnih žena koja čini puno dobra u krugu svoje obitelji. Povodom Majčinog dana, upoznajte majku petero djece i baku za primjer.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Sva su djeca gospođe Katice završila fakultete, stvorila svoje obitelji i postali brižni roditelji. Tako je gospođa Katica, do sada, baka jedanaestero unuka, 12. je na putu, a baka, ispunjena dobrotom, ne staje.

Radi se o nesebičnoj ljubavi majke koja radosno prihvaća sve što Bog stavlja na put njoj i njenoj djeci.

Kako je za emisiju “Na valovima dobrote” HKR-a rekla Anica Antolović, majka jedne od snaha gospođe Katice, “ona svako unuče prati od začeća do današnjeg dana. Najstariji unuk ima šesnaest, a najmlađa unuka tri godine. Katica je s njima iz dana u dan, strpljiva i puna ljubavi. Uvijek je spremna priskočiti u pomoć, dočekati nekoga iz škole, ali i slušati želje, potrebe, strahove i radosti svih šest djevojčica i petorice dječaka. Da bi se sve to stiglo, kod bake Katice nema ‘ne mogu’, nego uvijek nađe načina, kao u jednoj maloj tvornici u kojoj sve mora biti namješteno i ne vrijeme.”

Život posvećen drugima

Gospođa Katica je drugi dio svoga života, kad se mirno mogla sebi posvetiti, u cijelosti darovala svojoj djeci i unucima. Ona je stup te obitelji oko koje se svi okupljaju i koju sva djeca i unuci redovito posjećuju. Ona ih pričuva ili u njihovim domovima ili ih dovede u svoju veliku kuću s vrtom da, zajedno s djedom Petrom, provedu dan. Jedan sin dobio je trojke, a baka Katica sve je učinila – i čini i dalje – da bi tim roditeljima olakšala ne baš jednostavnu zadaću brige o njima.

Bako Katice, pa kako sve stignete?! Jednostavno, ja te mlade pitam što im treba i mi se brzo dogovorimo.

Kako je za emisiju “Na valovima dobrote” HKR-a rekla sama gospođa Katica, ona je dolazak i brigu o svojim unucima prihvatila kao svoj zadatak. “Je li to dobrota, ne znam, ali mene to drži budnom, to me silno raduje. Otkad su unuci bili mali, vodila sam ih u šetnju, da bi se majke mogle odmoriti. Ako nisu mogli ići u vrtić, čuvala sam ih dok su roditelji radili. Ispraćala sam ih i dočekivala iz vrtića i škole, pekla bih im palačinke, a znali su i prespavati kod nas, ponekad i njih osmero. Meni i mužu je to veliko veselje. Bilo je i telefonskih poziva u svako doba dana i noći. Tu smo za sve njih 24 sata na dan.”

Postoje i bake i djedovi koji kažu da su oni svoju djecu othranili i odgojili, pa neka njihova djeca sada sami odgajaju svoju djecu. Baka Katica kaže da se ona ne bi mogla oglušiti na poziv svoje djece i svojih unuka i na kraju poručuje:

Prihvatite se, bake, takvoga posla, neće vam biti žao!

Čitavu emisiju o mami i baki Katici možete poslušati ovdje:

https://www.mixcloud.com/HKMreza/na-valovima-dobrote-020519/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja