Budi dio naše mreže

Kako djeca odrastaju, odnosi među članovima obitelji mogu se teško mijenjati i utjecati na opću klimu u domu. Ako se vaš suprug i sin često svađaju kako biste trebali reagirati na njihov pomalo "ratni" odnos?

/ vž
Sukob se prirodno pojavljuje s vremena na vrijeme u svim vezama, ali što možete učiniti ako postane pretjeran? Naviknuta na sukobe unutar obitelji, Gwenola Desombre odgovara na to pitanje. Francuska bračna savjetnica započinje kvalificiranjem priloga “uvijek” koji se ponekad koristi na pretjeran način. „Konflikti nisu stalni, pokušajmo vidjeti i sve što dobro ide u vezama,” kaže Desombre za Aleteiu.
Prije svega, imajte na umu da nismo rođeni roditelji: postajemo roditelji

Umjesto da “zaglavite” u konfliktu Desombre predlaže razmišljanje o tome što ta napetost govori o onome što se događa u obitelji kao cjelini. Moguće je nekoliko scenarija. Prije svega, imajte na umu da nismo rođeni roditelji: postajemo roditelji. U tom procesu neizbježno koristimo ono što već znamo, a to je naš vlastiti odnos s roditeljima dok smo bili djeca. Čak i ako smo se promijenili, sazreli i donosili drugačije odluke, naše djetinjstvo i naša iskustva vode nas kroz roditeljske uloge. Oni su naša referentna točka. Desombre dijeli ovu priču:

Jednom me nazvao otac da mi objasni da je njegov sin trenutno neukrotiv te me zamolio pomoć. Dogovorila sam sastanak s roditeljima i njihovim sinom koji me odmah na početku susreta upitao: ‘Vi ste bračni savjetnik, zar ne? Pomažete ljudima koji imaju zategnute veze? Tada ću ih prepustiti vama. Vidimo se kasnije.’ Ustao je i ostavio me sa svojim roditeljima koji su se dogovorili da ostanu na savjetovanju. Zapravo su morali riješiti bračne probleme.

Napokon, roditeljski ili obiteljski odnosi mogu biti neuravnoteženi stresom, profesionalnim napetostima i karantenom ili samoizolacijom. U tim slučajevima dijete može poželjeti pronaći svoje mjesto u krhkoj ravnoteži. Jedan sukob dovodi do drugog, općenito obiteljsko ozračje postaje svima važno, a najhitnije je smiriti ili popraviti prvu kariku u lancu: supružnike.

Dijete nije rođeno da bi ispunilo neispunjene snove svojih roditelja

Veza oca i sina često uključuje određeno rivalstvo, svjesno ili ne. Za oca, vidjeti njegovo dijete kako odrasta nužno znači vidjeti sebe kako istodobno stari. Sin i otac tada mogu ući u svojevrsnu konkurenciju, pritisak raste s obje strane.

Slično tome, fascinantno je prepoznati roditelja koji “zamjenski” živi posredstvom djeteta, a što se često vidi i u odnosu majke i kćeri. Postoje legitimna očekivanja koja roditelji imaju za svoje dijete, bilo u školi, bilo u sportu ili u vezama, ali to ne može ići na štetu punopravne osobe koja se razvija, djeteta ili adolescenta koji nije i ne može biti kopija svojih roditelja. Sin može imati sposobnosti, težnje ili temperament koji se razlikuju od oca. Temeljno je prihvatiti te razlike kako bismo jasno razlikovali ono bitno, poput vrijednosti koje su nam važne i vlastitih želja i snova. Kad je ta razlika jasna otac koji se strastveno bavi tenisom mogao bi biti sretan kad vidi da mu je sin talentiran za glazbu, naprimjer. Nasljednost nije kloniranje. Dijete nije rođeno da bi ispunilo neispunjene snove svojih roditelja.

Odgajajte u istini i u djelima
Otac je sinu prvi uzor. “Mlada osoba uči na primjeru”, podsjeća izreka. Jednostavan primjer je uporaba mobitela. Ako otac tijekom obiteljske večere pogleda svoj pametni telefon ili sustavno napusti stol kako bi odgovarao na pozive, bez obzira koliko su važni, sin će vjerojatno teško ostaviti vlastiti telefon po strani. Pravila moraju biti dosljedna za sve. 
Male fraze poput: “Samo pričekaj dok se otac ne vrati kući!” može potkopati odnos oca i sina
Kao supruga ne možete promijeniti njihov odnos, ali možete raditi na poboljšanju odnosa s mužem i sa sinom pojedinačno. Odatle se pozitivne posljedice mogu odraziti na odnos vašeg supruga s vašim sinom. Ova preporuka upućuje majku na jedinstvenu ulogu koju igra u obitelji i mjesto koje daje mužu u obitelji. Male fraze poput: “Samo pričekaj dok se otac ne vrati kući!” može potkopati odnos oca i sina. Otac možda želi mjesto u opuštenijim sferama razonode ili razgovora sa sinom, odnos koji nije odnos trajnog autoriteta. Trebalo bi redovito razgovarati o ulogama svakog roditelja kako djeca odrastaju. Roditelji kao par plod su para supružnika, stoga je od vitalne važnosti brinuti se o braku i njegovati ga maksimalno bez pretjeranog fokusiranja na sukob roditelja i djeteta. Ako konflikti traju, pomoć izvana može biti neprocjenjiva, primjerice od psihologa, terapeuta ili bračnog savjetnika. Dostupni su mnogi resursi koji mogu pomoći u smirivanju atmosfere cijele obitelji. Prihvaćanje pomoći i smjernica može biti lijep model poniznosti za našu djecu.
Rad na konfliktima pomaže nam u rastu
Otac raste kao roditelj kao što odrasta i njegovo dijete. Ne postoji savršeni model. Svaki otac svoj način roditeljstva mora prilagoditi djetetu, često s mješavinom divljenja, oponašanja, ponekad i straha. Pritisak ne bi smio biti pretežak niti na ramenima odrasle osobe niti na djetetu. Konflikt nije nužno negativan ako dovodi do pozitivnih promjena i mirnog rješavanja. Ključ je – kao i u mnogim drugim situacijama – dobra komunikacija i uzimanje u obzir individualnosti svake osobe. Složenost svake osobe pridonosi tome da ovaj odgojni zadatak bude jednako težak koliko i uzbudljiv.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja