Budi dio naše mreže

Što nam Biblija govori o očinstvu?

Donosimo svjedočanstvo muškarca i oca dviju djevojčica koji govori o iskustvu očinstva.

/ mp

Portal Aleteia donosi svjedočanstvo Marija Scandiuzzija koji je iz vlastitog iskustva progovorio kako je postao ocem:

Jednom sam čuo “kad je dijete rođeno, rođen je i otac”. To me navelo na promišljanje. Zaista, koliko god sam imao iskustva do 30. godine, s rođenjem moje prve kćeri počela je nova faza u mom životu.

Uz svakodnevne poslovne obveze morao sam sada dodatno raditi i doma. Briga o djetetu bila je nešto novo za ženu i mene. Morali smo izaći iz svoje zone ugode i rasti. Hrabro sam se suočio s prvim kupanjem i rezanjem noktiju te s držanjem kćeri dok je primala injekcije. I tako je rođen otac.

Tri godine poslije na svijet je došla moja druga kćer. Postao sam otac drugi put, s nešto iskustva nakon prvog djeteta, ali definitivno sam postao novi otac za novo dijete.

Postajući ocem morao sam puno čitati i razgovarati s ljudima koji su imali dulji staž očeva. Također istovremeno puno sam učio iz Biblije.

U Evanđelju Isus opisuje Boga kao milosrdnog oca. U prispodobi o Izgubljenom sinu (Lk 15, 11-32) poručuje nam da unatoč boli koje sin uzrokuje svom ocu, on ga dočekuje s ljubavlju i razumijevanjem. Isus nas tako uči da svoju djecu uvijek dočekujemo s puno ljubavi.

U drugom pak biblijskom odlomku, nadstojnik sinagoge Jair zamolio je Isusa da ozdravi njegovu kćer koja je bolesna. Isus mu je poručio da ako ima vjere čudo će se dogoditi u njegovoj kući (Mt 9, 18-26). Taj nam tekst poručuje da kao roditelji uvijek moramo moliti zagovor za svoju djecu.

Biblija nam donosi primjer sv. Josipa, Isusovog oca na zemlji. Bio je muškarac od malo riječi, ali velikih djela te je bio sposoban brinuti o djetetu Isusu i njegovoj majci Mariji. 

Kada sam postao otac, pokušao sam se približiti Bogu, obnavljajući svoju vjeru i zagovarajući se sv. Josipu da me štiti u ulozi oca. U tom trenutku prisjetio sam se svog djetinjstva i oca koji je uvijek bio uz mene i kojem ništa nije bilo teško učiniti za obitelj kako bih odrastao u harmoničnoj kršćanskoj obitelji. 

S nadahnućem Duha Svetoga i primjerom iz vlastitog doma svakim danom se trudim biti boljim ocem za svoje kćeri koje danas imaju 19 i 16 godina. 

Ključne riječi:
očinstvo

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja