Budi dio naše mreže

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici. Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Jalžabetu, u obiteljskom domu, gdje se uspješno oporavlja.

/ at

Dok sam još bio aktivan svećenik često su me kršćanski roditelji pitali što da učine da dobro odgoje svoju djecu. Pa sam odlučio malo razmišljati o tome.

Treba shvatiti da odgojiti dijete nije lako. Roditelji i razni drugi odgojitelji, pred vama je težak i odgovoran zadatak. Treba reći da NIKAD nije bilo lako dobro odgojiti dijete, no danas je to teže nego ikad prije. Zato što je život iz dana u dan sve kompliciraniji. Sve je puno drugačije nego što je bilo kad ste vi bili dijete. Neke moralne dileme s kojima se djeca danas suočavaju, primjerice kad se služe internetom, nisu uopće postojale prije nekoliko desetljeća.

Jako je važno djeci koja rastu i pružiti našu pomoć u odgoju, nasuprot medija koji im sve više pune mozak iskrivljenim predodžbama o tome što je dobro, a što loše. U određenoj mjeri to čine i njihovi vršnjaci. To je negativan utjecaj na djecu. Sve to ponajviše dolazi do izražaja kad djeca zađu u tinejdžerske godine. Istraživanja su pokazala da je mnogim mladima pri donošenju važnih životnih odluka puno više stalo do toga što misle njihovi roditelji nego njihovi vršnjaci.

Jako je važno da slijedimo Bibliju. Da roditelji imaju u odgoju biblijski stav. I važno je o tom stavu puno govoriti djeci. Objasniti im zašto smatrate da je to najbolji životni put i stav. Važno je prema Bibliji naučiti djecu da budu odgovorna za svoje postupke te da će snositi posljedice svojih odluka i čina.

Biblija kaže: “Što čovjek sije, to će i požeti.” (Gal 6-7: “Ne zavaravajte se: Boga se ne može ismijavati! Jer što čovjek sije, to će i požeti “). To vrijedi za sva područja života. To su Biblijska načela. Treba spomenuti kako to treba strpljivo objasniti djeci, treba navesti djetetu primjere osoba koje su u životu loše završile jer su postupale neispravno te onih koje su dobro prošle zato što su ispravno postupale.

Primjerice, Lk 17, 31,-32: “Tko u onaj dan bude na krovu, a stvari mu u kući, neka ne silazi da ih uzme! I tko bude na polju, neka se ne vraća natrag! Sjetite se žene Lotove!” Također, u Pavlovoj poslanici Heb 13,7: “Sjećajte se onih koji vas predvode, koji su vam govorili riječ Božju. Promatrajući ishod njihovog načina života, ugledajte se na njihovu vjeru.”

Važno je također reći da ne štitite dijete od posljedica njegovih pogrešaka. Ako potrga nečiju igračku potrebno mu je reći da nadomjesti tu igračku nekom svojom, a ne da je vi platite ili kupite. Tako će zapamtiti da mora čuvati tuđe stvari. Biblijski primjer možemo pročitati u Mudrim izrekama 20,11: “Dijete se poznaje po onome što čini, je li čisto i pravo djelo njegovo.”

Mora se spomenuti da kako djeca rastu, tako usvajaju neke sklonosti i navike koje puno govore o njima. Nažalost, neki mladi postanu poznati po ružnim osobinama. Kako nam to Biblija kroz Ps 58,3 lijepo govori: “Zli su izopačeni od utrobe majčine, lutaju otkad su se rodili, laži govore.“ Imamo i primjere dobro odgojene djece. Tako nam Biblija donosi primjer mladog Timoteja, o kojem je apostol Pavao u poslanici Fil 2,20 napisao: “Nemam nikoga drugog poput njega tko bi se istinski brinuo za vašu dobrobit.”

Dakle, djetetu trebate pomoći da razmišlja o posljedicama svog ponašanja, no trebate ga potaknuti i da se upita po kojim bi osobinama željelo biti poznato. Mladi mogu naučiti donositi mudre odluke u životu ako se svaki put, kad se nađu pred nekim problemom, zapitaju se kakva osoba žele biti? Kol 3,10: “… a obucite novu osobnost, koja se obnavlja dobrim poznavanjem Božje volje po slici onoga koji ju je stvorio.”

I mladi čovjek se pita što bi takva osoba učinila da je na mom mjestu? Imamo u Bibliji u Mudr izrekama 10,1: “Mudar sin raduje oca, a bezuman je sin žalost majci svojoj.” Puno biblijskih primjera prikazuje živote mnogih muškaraca i žena koji su svojim djelima pokazali jesu li dobri ili zli. Tako u 1 Kor 10,11 stoji: “A sve im se to događalo za primjer i napisano je za upozorenje nama, koji živimo na kraju ovoga poretka. U Jak 5, 10-11: “Braćo, kao uzor u podnošenju zla i u strpljivosti neka vam posluže proroci, koji su govorili u ime Jahvino. Gle, sretnima nazivamo one koji su ustrajali. Čuli ste za Jobovu ustrajnost i vidjeli do kakvog je ishoda Jahve doveo njegove kušnje — vidjeli ste da je Jahve pun samilosti i milosrdan.”

Biblija nam može puno pomoći da dobro odgojimo svoju djecu. Treba zato, i osobno i u obitelji, puno čitati Bibliju. I treba ono što je nama vrijedno prenositi na djecu. Stalno im govoriti i objašnjavati zašto vam je to važno i sveto. Nemojte se nikada u tom objašnjavanju umoriti. Važno je tu biti autentičan te živjeti ono što govorite. Jer djeca gledaju i upijaju po primjeru ponašanja svojih odgojitelja.

Jako je važno puno o tom finom odgoju razgovarati s djecom. Velika je zabluda onih koji govore da “djeca trebaju sebe sami odgojiti i odlučiti kakvi će biti u životu”. To je bježanje od odgovornosti. Nemojte zaboraviti da ste vi roditelji i da imate dužnost odgajati dijete dok ga hranite, oblačite i financirate dok se ne osamostali. I zapamtite, što je roditeljima i odgojiteljima sveto to će (uglavnom) biti i djeci sveto.

https://www.facebook.com/krunoslav.pacalat/posts/10214712420619242

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja