Budi dio naše mreže

Ulazak u ulogu roditeljstva je kao ulazak u jedan novi svijet gdje je potrebno puno toga naučiti. Donosimo vam savjete i iskustva jedne majke koja je puno toga naučila na teži način, stoga nastoji sva svoja saznanja o dojenju, oporavku nakon poroda, dječjoj opremi i još mnogim drugim stvarima, podijeliti sa ženama koje se spremaju postati majke.

/ mk

“Činilo se da popisima “must-have baby opreme” nema kraja, dok je uvid u postporođajnu fazu bilo teško pronaći. Nijedna od mojih prijateljica nije imala djecu, a starije žene u mojoj obitelji sjećale su se postporođajne faze kroz ružičastu izmaglicu dalekih sjećanja, govoreći mi samo kako je to bilo divno, a da pritom ne iznose nikakve praktične mudrosti”, pisala je jedna majka za Aleteiu, a mi vam članak prenosimo u cijelosti.

Ispostavilo se da je majčinstvo za nju u početku bilo teška prilagodba uz neplanirani hitnom carski rez i lekciju, koju je naučila na teži način, o tome da treba vremena za potpuni oporavak nakon poroda. Ta su joj iskustva donijela mudrost i razumijevanje koje prije nije imala.

Tijekom godina, imajući četvero djece i kroz bliska prijateljstva s drugim majkama, naučila sam brdo informacija koje nisam imala kad sam tek zatrudnjela prije 10 godina, rekla je.

Naglasila je kako je “postati mama kao ulazak u potpuno novi svijet s novim jezikom. Puno je toga za prihvatiti i vjerujem u izgradnju sestrinstva i pomaganje drugim ženama kako god mogu”.

Ako ste trudni i želite neke smjernice, u nastavku vam donosimo svjedočanstva i savjete ove iskusne majke.

1. Pronađite načine da uživate u vremenu provedenom u dojenju

Naravno, podržavam vaše hranjenje bebe kako god je najbolje za vas. Nikad me nećete uhvatiti da vam govorim kako biste trebali hraniti svoju bebu: znam da činite ono što je najbolje za vašu obitelj! Ali ako želite dojiti, evo nekoliko stvari koje smatram korisnima.

Kad je moje najstarije dijete bilo novorođenče, provodila sam toliko vremena dojeći da sam htjela znati koliko točno vremena, pa sam provela tjedan dana prateći to. U tjedan dana sam dojila 35 sati! Puno radno vrijeme je 40 sati tjedno!

Iako je svaka beba drugačija, male bebe je općenito potrebno puno dojiti. Voljela bih da sam znala da će dojenje oduzeti gotovo isto toliko vremena kao i posao s punim radnim vremenom.

Jednom kada sam to shvatila, cijela moja perspektiva se promijenila. Prije sam se pomalo ljutila na to koliko mi je vremena utrošeno na dojenje, ali počela sam shvaćati da ću morati to prihvatiti.

Jednom kada sam to shvatila, cijela moja perspektiva se promijenila.

Napravila sam udobno “mjesto za dojenje” u svojoj dnevnoj sobi, malo utočište s udobnom stolicom i lakim pristupom grickalicama i vodi. Opskrbila sam se zabavnim knjigama, filmovima i TV emisijama u kojima ću uživati ​​dok dojim dijete.

I tako sam započela svoju osobno najdražu tradiciju nakon porođaja: sa svakim svojim novorođenčetom odabrala sam dugačak, zanimljiv roman koji sam oduvijek željela pročitati i probijala sam se kroz njega dok sam dojila.

Ova promjena perspektive učinila je veliku razliku! Umjesto da pomislim: “Uh, vrijeme je da ponovno dojim bebu”, pomislila bih: “Oh, dobro, vrijeme je da se opustim i napunim energijom dok dojim bebu.” Ova promjena mi je jako pomogla.

Također možete koristiti ovu promjenu načina razmišljanja ako izdajete mlijeko.

2. Dojenje se uči

Bila sam potpuno zaslijepljena kad se rodilo moje najstarije dijete i u početku mi je bilo jako teško dojiti! Nitko me nije upozorio da dojenje može biti iznenađujuće teško naučiti.

Osjećala sam da se isplati držati toga kroz krivulju učenja, budući da sam mogla dojiti svo četvero svoje djece do druge godine starosti, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Američke pedijatrijske akademije.

Pomaže čitati o dojenju prije nego što dobijete dijete: svidjela mi se knjiga The Womanly Art of Breastfeeding i web stranica Kellymom.com. Mnoge žene također smatraju korisnim pohađanje grupe za potporu dojenja. Također sam se voljela sastajati sa savjetnicom za dojenje i njezina pomoć mi je bila neprocjenjiva.

Također sam se voljela sastajati sa savjetnicom za dojenje i njezina pomoć mi je bila neprocjenjiva.

Mnoge žene imaju vrlo visoku proizvodnju mlijeka u prvih 6-12 tjedana, ali onda se značajno usporava. U to vrijeme voljela sam gomilati mlijeko u vrećicama za zamrzavanje.

Visoko na popisu stvari koje mi nitko nije rekao je da je, tijekom prvih tjedana velike proizvodnje mlijeka, normalno pustiti da curi mlijeko s jedne strane dok dojite bebu s druge. Smatram da je Haakaa pumpa izuzetno korisna za skupljanje mlijeka koje curi. Štedi vrijeme, pomaže vam brže napuniti zamrzivač i osigurava da nema rasipanja tog mlijeka od “tekućeg zlata”.

Jako sam se trudila uštedjeti što više mlijeka u prvim tjednima i spremiti u zamrzivač, a onda se nakon toga nisam stvarno izdajala, već sam samo koristila smrznuto mlijeko kad god sam trebala ostaviti bebu nekome.

3. Uloga muža: braniti svetište

Mnoge zemlje imaju prekrasnu kulturu odmora, oporavka i liječenja nakon poroda, ali u Sjedinjenim Državama postoji pritisak da se “oporavimo” što je prije moguće. Iskreno, mrzim to.

Žena koja je tek rodila nalazi se na jednoj od najosjetljivijih točaka u svom životu. Njezino se tijelo oporavlja od ogromnog fizičkog događaja, dok velike hormonalne promjene utječu na njezin um i duh. Uobičajeno je puno plakati i osjećati emocionalni tobogan (“the baby blues”). I naravno, dobro je potražiti stručnu pomoć ukoliko smatrate da je na bilo koji način potrebna!

Mnoge žene doživljavaju pritisak od strane prijatelja i obitelji da ugoste puno posjetitelja i izlaze odmah nakon porođaja, a tu njen suprug (ili drugi član bliske obitelji poput majke ili sestre) ima apsolutno bitnu ulogu.

Nitko ne bi trebao posjećivati ​​novopečenu majku ako se neće brinuti o njoj i podržati je da se odmara i oporavlja. Taj odmor trebao bi potrajati barem tjedan dana.

Njezin muž (ili najbliža osoba za podršku) ima svetu zadaću da je zaštiti u toj novoj postporođajnoj fazi. Njegov je posao držati podalje sve što bi je uznemirilo ili stresiralo i čuvati njezin mir i oporavak.

Njezin muž (ili najbliža osoba za podršku) ima svetu zadaću da je zaštiti u toj novoj postporođajnoj fazi.

Čak i ako se osjeća nelagodno zbog očekivanja drugih ljudi, njegov prvi prioritet je briga o supruzi i stvaranje mjehura udobnosti, sigurnosti i brige oko nje i bebe kako bi se ona mogla oporaviti i povezati s djetetom.

Naravno, on se tijekom tog vremena također povezuje, ali budući da se fizički ne oporavlja, ima povećanu sposobnost čuvanja tog novog vremena za odmor nakon poroda.

4. Bebe mogu zaboravljati kako uzeti bočicu

Ako beba ne pije redovito iz bočice, mnoge će bebe zaboraviti kako se to radi i zapravo će u potpunosti odbaciti bočicu.

To se meni dogodilo sa najstarijim, jer nisam znala da bebe mogu zaboraviti kako uzeti bočicu. Potpuno je odbacio bočicu kad sam ga morala ostaviti zbog hitne situacije kada je imao oko 5 mjeseci i to je svima bilo tako stresno.

Nije bitno prvih 6-8 tjedana jer su tako mali, ali s otprilike 2-3 mjeseca, ako želite da vaša beba može uzeti bočicu, predlažem da je hranite iz bočice jednom svaki drugi dan.

Ne morate to raditi svaki dan, dovoljno je da se sjete kako se to radi. Na taj način nećete biti u nevolji ako kasnije trebate ostaviti bebu dadilji ili tati.

5. Počnite s treningom nježnog spavanja u 12. tjednu

Sa svojim najstarijim djetetom nikad nisam trenirala spavanje, već bih ga uspavljivala. To je dobro funkcioniralo prvih nekoliko mjeseci, ali postajalo je sve neodrživije kako je stario. Trebalo mi je više od dva sata da ga uspavam do njegove prve godine. Tada nikako nije htio spavati u krevetiću jer mu je to bilo nepoznato. Situacija je bila katastrofalna.

Bila sam odlučna učiniti stvari drugačije sa svojim drugim djetetom i bila sam toliko očajna da sam unajmila savjetnika za spavanje. Najbolji novac koji sam ikada potrošila.

Nije mi bilo ugodno raditi bilo kakvu vrstu “isplakanja”, ali sam htjela da moje bebe znaju kako samostalno zaspati. Ono što sam naučila od savjetnika za spavanje je da je ključno započeti obuku spavanja u dobi od oko 12 tjedana. Dovoljno su mali da u krevetiću zaspu dok su “pospani, ali budni”, bez imalo plača! Tada se naviknu na krevetić i od tada u njemu zaspu bez buke. Koristeći ovaj sustav, moji bi jednogodišnjaci zaspali u svojim kolijevkama u sekundi bez ikakvog plača. Kakva dobrodošla razlika u odnosu na moje iskustvo s prvim djetetom!

Koristeći ovaj sustav, moji bi jednogodišnjaci zaspali u svojim kolijevkama u sekundi bez ikakvog plača.

Kako god bebu počeli stavljati na spavanje kada je stara oko 10 do 12 tjedana, to će postati njihova “asocijacija na spavanje” i uvijek će htjeti tako spavati sljedećih godinu ili dvije svog života. Dakle, želite ih početi stavljati u krevetić, pospane, ali budne, možda s dudom, povijanjem i bijelim šumom, dok navrše tri mjeseca. Nije važno prije toga, jer su mali i još ne uče metodom asocijacija, ali barem jedan dan spavanje i vrijeme spavanja treba biti u krevetiću i odložiti ih da se probude kad navrše tri mjeseca.

I dalje ih možete podojiti dok spavaju ako vam je to draže, možda 1-2 drijemanja dnevno ili odspavati u pokretu u kolicima ili nosiljci. Bebe drijemaju tri puta dnevno u prvih 6-9 mjeseci, tako da ostaju dva drijemanja dnevno koja mogu biti u pokretu ili ušuškana i dojena za spavanje. Zapravo je vrlo korisno ponekad ih dojiti dok spavaju, primjerice u zrakoplovu ili na drugim putovanjima. Samo neka jedno spavanje dnevno bude u krevetiću počevši od 12 tjedna.

Možete potražiti rasporede drijemanja da biste vidjeli primjere, a možete potražiti i prozore za buđenje prema dobi da biste znali što očekivati. Bebe su spremne ponovno zaspati oko 45 minuta nakon što se probude nekoliko mjeseci, tako da će riješiti mnoge dileme “zašto se beba nervira” ako znaju kada trebaju ići spavati.

6. Pojednostavite noćno vrijeme što je više moguće

Svi znamo da su bebe puno budne noću, pa popričajmo o tome kako si olakšati noći.

Prvo, odjeća za bebe: odjeću s gumbima sačuvajte za dan kada možete vidjeti što radite, a odjeću s čičak trakom, magnetom i patentnim zatvaračem rezervirajte za noć. Želite svoju bebu nakon promjene pelena moći obući bez puno truda. Povoje na čičak je također jako lijepo imati.

Želite svoju bebu nakon promjene pelena moći obući bez puno truda.

Ako nemate noćni ormarić, razmislite o kolicima na 3 kata ili nekom drugom spremištu pored kreveta za sve potrepštine za pelene/dojenje, vodu i grickalice.

Svoje bebe volim držati u kolijevci pored kreveta prvih tjedana, a obično se između 3. i 6. mjeseca presele u dječju sobu pokraj naše sobe.

7. Dječja oprema

Razlog zbog kojeg je tako teško dati savjet o opremi za bebe je taj što je situacija u svakoj obitelji drugačija. Na kraju dana, ne trebate gotovo ništa za bebe, gotovo samo odjeću, pelene, autosjedalicu, kolica, krevetić i nosiljku. No, različite obitelji imaju različite potrebe, pa će mnogi drugi proizvodi postati pravi spas za jednu obitelj dok netko drugi misli da je to potpuno nepotrebno.

Također, mnoge stvari koje morate imati postaju korisne kasnije nego što biste očekivali. Kolica sam počela koristiti tek nakon što je moj najstariji napunio godinu jer je kao beba mrzio kolica, a dječju stolicu nismo koristili sve dok nije imao oko 9 mjeseci. Možda ćete moći odgoditi nabavu tih stvari ako je prostor problem, iako s druge strane, možda bi imalo smisla dodati ih u svoj registar za svoju bebu kako biste ih dobili na dar umjesto da ih kasnije sami kupite.

Ono što mi je najviše pomoglo bilo je sjetiti se da će trgovine i dalje prodavati sve te iste proizvode nakon što se dijete rodi. Ako se predomislite oko nečega, uvijek to možete nabaviti kasnije!

Nosiljke za bebe

Nošenje bebe jedan je od mojih najvećih životnih trikova i napravila sam stotine obroka s bebom koja je sretno visila u nosiljci na mojim leđima. Kad je moja najstarija bila beba, pripadali smo biblioteci nosiljki za bebe u kojoj se svaki mjesec mogla unajmiti nova nosiljka, pa sam te godine isprobala 12 različitih nosiljki, a mom suprugu i meni najdraža je bila Kinderpack. Može se koristiti bez umetka od rođenja i vrlo je udobna. Sviđa mi se što je podesiva kako bismo je mogli koristiti i suprug i ja.

Mekani omot kao što je Solly Baby ili K’Tan jako je dobar i za fazu novorođenčeta. Meh dai nosiljke također su popularan izbor jer su udobne te vrlo podesive i možete ih nositi i sprijeda i straga.

Postoji mnogo sjajnih nosiljki, stoga odaberite svoju omiljenu.

Ako dijete planirate zimi, možda ćete poželjeti kaputić za bebu. Ovo je nešto o čemu nisam ni razmišljala dok sam bila trudna, ali na kraju sam ga jako poželjela i puno koristila sam ga dobila!

Kolica i autosjedalice

Najveća stvar o kojoj treba razmišljati kod novorođenčadi i kolica je da često zaspu u autosjedalici ili kolicima, pa želite jednostavan način da ih prebacite iz jednog u drugo. Ima puno dobrih opcija!

Prilikom odabira kolica uzmite u obzir visinu oba roditelja. Visokim roditeljima može biti teško koristiti kolica s kratkim upravljačem. Također biste se trebali uvjeriti da kolica stanu u prtljažnik vašeg automobila, pa prije kupnje provjerite sklopljene dimenzije i usporedite ih s veličinom prtljažnika. Ovaj faktor je posebno važan ako nemate garažu ili drugo mjesto za pohranjivanje kolica.

Nisam to shvaćala prije nego što sam rodila dijete, ali za mnoge obitelji ima smisla imati više kolica za različite aktivnosti. Na primjer, imam vrlo uska dvostruka kolica za javni prijevoz i muzeje, teška s ogromnim kotačima za planinarenje i mala kišobran kolica za kratke izlete i putovanja.

Ako nosite bebu zimi, navlaka za autosjedalicu u stilu kapice za tuširanje bila je spas za moje tri bebe rođene u zimi, jer čini da je bebi ugodno i toplo bez gomile dodatnih slojeva, a sigurna je za korištenje na autosjedalicama.

Dječji krevetići

Volim koristiti malu kolijevku pored kreveta u prvim mjesecima, nešto poput Halo Bassinest ili Arm’s Reach Co-sleeper.

Nakon toga nam je bilo logično da imamo krevetić koji se pretvara u dječji krevetić. Moja kći koja ovog mjeseca puni pet godina još uvijek spava u svom krevetiću kao dječji krevetić.

Visoke stolice

Mnogi moji prijatelji kunu se u Stokke Trip Trap, a ja sam imao dobar uspjeh s osnovnom jeftinom IKEA stolicom za hranjenje. No, postoji mnogo sjajnih opcija!

Ako je prostor ograničen, možda biste željeli visoku stolicu koja se pričvršćuje na stol, a zgodno ju je ponijeti sa sobom ako putujete.

Pelene

Pelene mogu iznenađujuće ovisiti o veličini i zdravlju kože vaše bebe. Moja prijateljica, čije je dijete alergično, može koristiti samo Pampers Pure. Jedno od moje djece imalo je puhanje u pelenama dok nismo prešli na Huggies, dok su ostala bila u redu s pelenama ALDI, Target ili Costco. Možda ćete htjeti isprobati nekoliko marki kako biste vidjeli koji najbolje odgovara vašoj bebi.

Također, preporučam lopaticu za pastu za pelene, iako nije nužno potrebna. Tako je lijepo kada ti te stvari ne uđu pod nokte!

Boce

Još jedna stvar koja može biti iznenađujuće promjenjiva! Bebe često imaju vlastite preferencije u vezi s bočicama, a mnogi roditelji isprobavaju nekoliko različitih bočica prije nego što nađu onu koja im se sviđa. Možda ima smisla posuditi nekoliko vrsta od prijatelja ili kupiti “mješovito pakiranje” boca za isprobavanje prije nego što kupite cijelu hrpu jedne vrste.

Grijači za bočice obično su nepotrebni, jer je mlijeko brže zagrijati kuhalom za vodu ili ga čak samo pustiti pod vodom. Sterilizatori su također nepotrebni, jer možete sve samo prokuhati u loncu.

Ljuljačke

Ne bih ih preporučila. Često sam koristila ljuljačke i skakaljke sa svojom starijom djecom, ali nakon što je dvoje od njih završilo na fizikalnoj terapiji zbog usporenih motoričkih sposobnosti, naučila sam od fizioterapeuta da je najbolje staviti bebu na pod kako bi mogla vježbati kotrljanje, ležanje na trbuščiću i druge motoričke sposobnosti. Ovo vam nitko ne govori!

Jednostavno stavite bebu izravno na deku na podu; njima je to puno bolje. Naučila sam ovu lekciju na teži način, ali zato ti ne moraš!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja