Budi dio naše mreže

Par koji je u sretnom braku 40 godina otkriva svoje iskustvo i svjedočanstvo ljubavi.

/ dz

U bračnom savjetovanju obično se usredotočujemo na ono što ne funkcionira kako bismo uspostavili odgovarajući plan koji će pomoći u ispravljanju problema, piše Aleteia. Međutim, također je korisno pogledati uspješne brakove. To nas može naučiti ne samo da je zdrava ljubav moguća, već i da nikada nećemo prestati zalaziti u njezinu veliku tajnu.

Evo intervjua sa sretnim bračnim parom (koji će uskoro proslaviti 40. godišnjicu), iz kojeg svi možemo dobiti korisne savjete …

Upravo ćete proslaviti 40 godina braka i jasno svjedočite da je ljubav zajednica koja može nastaviti rasti. Što biste zajedno smatrali glavnim obilježjima vaše priče?

Suprug: Za nas razumijevanje, što nije isto što i međusobno upoznavanje. Upoznavanje se odnosi na aspekte koji zasigurno imaju svoju važnost, kao što su ukusi, hobiji, interesi i drugo. Razumijevanje jedno drugoga je prije svega naučiti živjeti jedni za druge, kao najbolji način ljubavi. Složili smo se da, kako bismo postigli to razumijevanje, moramo biti apsolutno iskreni, inače bismo imali disfunkcionalan odnos. Iako, iskreno govoreći, postizanje ovoga koštalo nas je mnogo posla … a mi još učimo.

Supruga: Mislim da smo došli do toga, jer sada, kad prolazimo kroz teške situacije poput gubitka voljene osobe, neuspjeha ili drugih nesretnih okolnosti, dijelimo svoju bol i raspodijelimo njezinu težinu između nas dvoje, pa se teret rasterećuje. S druge strane, kad se dogodi nešto sretno, kad to podijelimo, događa se suprotno: naša sreća se povećava.

Za nas se izraz “ne znam kako živjeti bez tebe” zapravo odnosi na “živjeti za drugog, dok drugi živi moj život … i obrnuto”.

Istinski dijalog

Suprug: Prije nego što sam se udala bila sam previše zatvorena pa sam na početku apsurdno šutio, čak i kad je moja žena bila kraj mene. Ali strpljivo mi je pomogla da budem otvoren i da prestanem biti zarobljen u vlastitom unutarnjem monologu. Tada sam shvatio da u stvarnosti žudim da joj iznesem svoj unutarnji život.

Znao sam je prekidati, ili nisam obraćao pažnju na ono što mi je rekla. Tada sam je naučio tiho i pažljivo slušati, razumjeti. Ali onda sam shvatio da sam joj pritom morao pogledati u oči, promatrati izraz njezina lica, pokrete ruku i još mnogo toga, kako bih shvatio da duboko u njezinim dijalozima mogu pronaći njezine motive, tuge i radosti.

I na taj sam način, malo po malo, shvatio način na koji ona želi biti voljena. Tako se gradi trajan brak.

Otvorenost i povjerenje

Supruga: Način na koji smo si međusobno pomogli da se poboljšamo je tako što smo se potpuno otvorili jedni drugima i dopustili da budemo doista upoznati. To je dovelo do velikog povjerenja jer smo osjećali da smo zajedno s nekim tko dijeli isto postojanje.

Naravno, postoji dio našeg unutarnjeg života koji možemo podijeliti samo s Bogom i zato poštujemo one prostore šutnje u kojima se svatko od nas moli.

“Mi”

Najveća lekcija koju smo naučili je da smo, čak i uz naše prirodne razlike i poteškoće, zahvaljujući međusobnom povjerenju i sudjelovanju u međusobnim životima, uvijek uspjeli obnoviti svijest da smo „mi“. Osim onoga što bismo mogli zamisliti ili naših lažnih pretpostavki, uspjeli smo stvoriti vlastitu stvarnost, a s njom i svoju vlastitu priču – priču koja nije ništa drugo do naš međusobni identitet u međusobnom odnosu.

Većina bračnih i međuljudskih sukoba protkana je ozbiljnom disfunkcijom sposobnosti za dijalog i razumijevanje uključenih strana. To pokazuje da je svakom supružniku potrebna prisutnost, davanje sebe i slušanje drugoga.

To znači da ne može postojati “ja” bez “ti” koje bi krenulo na put ljubavi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja