Budi dio naše mreže

Kako razgovarati sa svojom kćeri o ulozi žena u Crkvi?

Ako vas je kćer ikada zapitala zašto samo muškarci mogu biti svećenici, a niste znali kako prema tome pristupiti, pročitajte svjedočanstvo teologinje i majke, Michele Chronister.

/ ps

”Prije nekoliko mjeseci, moja je kćer odlučila da je njen poziv biti ‘ženski biskup”’, napisala je za Catholic Exchange Michele Chronister. Budući da su ona i suprug teolozi i često razgovaraju o Crkvi i katekizmu, priznala je kako im je ova izjava bila smiješna, iako nimalo nelogična. Iako su razgovarali o pojmu duhovnog očinstva, njihova je kćer i dalje inzistirala na svom ”pozivu”.

”Mama… je li to ženska svećenica?”

Kada je odvela svoju djecu da pogledaju povorku za američki Dan nezavisnosti, njena je kćer primijetila kako nastupa jedna protestantska zajednica, koja je uključivala ženu koja je nosila reverendu. Potpuno zbunjena upitala ju je ”Mama… je li to ženska svećenica?”

Pretpostavljam da nisam jedina katolička majka koja želi da njene kćeri znaju da ima mjesto za njih unutar Crkve. Ako ste se ikada našli u ovoj ulozi, evo vam nekoliko savjeta kako objasniti muško svećenstvo vašim kćerima, ali i kako im možete pomoći shvatiti koji su dar žene za Crkvu”, napisala je Chronister.

Kako bi se shvatila važnost žene u Božjemu planu, ističe Chronister, potrebno je vratiti se u Edenski vrt. Jedini trenutak kada Bog nešto ne smatra ”dobrim”, je kada je Adam sam. Nešto nedostaje. I zato stvara Evu. Eva je kruna stvaranja, ona je završnica, kraj priče o stvaranju. Adam radosno uzviče kada ju vidi. Bog ju smatra ”vrlo dobrom”. Bez žene, muškarac je nepotpun – trebaju jedno drugo.

Na duhovnoj razini, žene upotpunjavaju muškarce. Ovo se vrlo jasno vidi u braku, kada dvoje postane jedno, no također se vidi kada gledamo u duhovnome smislu prijateljstva. Pogledajte prijateljstvo sv. Franje i sv. Klare, sv. Benedikta i sv. Skolastike, i moći ćete vidjeti kakav dar predstavlja žensko prijateljstvo muškarcu. Kao što Bog čini da stvaranje bude nepotpuno bez žene, tako je i Crkva nepotpuna bez njih.

Znala sam da je pri objašnjenju uloge žene u Crkvi Marija ključna.

”Moja je srednja kćer nazvana po Majci Mariji stoga sam znala da je pri objašnjenju uloge žene u Crkvi Marija ključna”, svjedoči Chronister. Ona je kraljica svih svetaca, kraljica neba i zemlje. Marija je toliko ključna Crkvi, da joj je Krist povjerio samu Crkvu kada je bila podno križa.

Mi trebamo svećenike. Očajnički nam je potrebno imati jake duhovne očeve, koji su spremni dati svoj život za Crkvu. No ovi muškarci nužno trebaju molitvu. Trebaju im duhovne majke. Iz prve ruke, zahvaljujući mojim prijateljstvima s mnogim bogoslovima, znam koliko je duhovnih napasti i patnje u njihovim životima. Ne mogu živjeti svoj poziv bez Marijinog majčinstva”. Marija, kao Kristova majka, koji je Veliki svećenik, majka je svim svećenicima. Postoji komplementarnost, a Crkva ne može bez ijednog. Svećenici trebaju duhovne majke, a Marija poziva sve žene da to budu za svećenike.

Chronister prepričava kako je potakla svoje djevojčice da pri župi gdje djeluje njen muž, svaka kćer odabere jednog svećenika za koga će se moliti i tako mu biti ”duhovna majka”. Na taj način je objasnila njenim kćerima koliko je Crkvi potrebno duhovnih majki, ali i činjenica da isto kao što žene ne mogu biti svećenici, ni muškarci ne mogu biti duhovne majke, jer su te uloge jedinstvene i jednako ključne.

Svećenstvo nije uloga moći, već požrtvovne ljubavi. Žene ne gube moć time što ne mogu biti svećenici.

Na koncu, temeljni je problem neshvaćanje što je svećenstvo. Svećenstvo nije uloga moći, već požrtvovne ljubavi. Žene ne gube moć time što ne mogu biti svećenici. I jedna i druga služba je potrebna i jednako važna, a uloga svećenika i duhovnih majki oboje ispunjavaju jednu potrebu unutar Crkve.

”Moja mala, marijanska kćerkica, odlučila je ispuniti jednu drugačiju ulogu – ulogu duhovne majke bogoslovima, svećenicima i biskupima”, svjedoči Chronister. ”Ona nije osoba koja polovično čini stvari – obznanila nam je da je svim svećenicima i bogoslovima duhovna majka. Pohvalila mi se kako ima preko milijun duhovnih sinova!”.

Ključne riječi:
kćer majka Svećenik

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja