Budi dio naše mreže

Kako pomoći djeci da nadvladaju strah od neuspjeha?

Postoje trenuci kad su djeca suočena s neuspjehom. Što učiniti kada nas strahovi vode negativnim mislima i stalnom stresu?

/ mp

Koliko je djece (ali i odraslih) paraliziranih ne samo strahom od neuspjeha, već je u strahu od pogrešaka ili da neće uspjeti u ostvarivanju svojih ciljeva?

No, moramo biti svjesni, da će djeca doživjeti neuspjeh u školi ili na poslu. Iskustvo nas je poučilo da je neuspjeh nemoguće izbjeći. Kako možemo djeci pomoći da svaki neuspjeh preobrazi u pobjedu? Kako im možemo pomoći da nadvladaju strah od neuspjeha?

Ohrabrivanje snage volje kod djece

Prema pisanju portala Aleteia, prvenstveno se treba zaustaviti u naumu zaštite djece od mogućeg neuspjeha. Koliko god roditelji žele djeci neuspjeh odgoditi, prije ili kasnije djeca će biti suočena s vlastitim ograničenjima. S druge pak strane, i ono što je ključno, kako bi nadvladali strah od prepreka važno je znati suočiti se s njima.

Suočavanje s preprekama zahtjeva dvije stvari: volju i kapacitet za njihovo nadvladavanje. Hrabrost se ne sastoji u nedostatku straha već kapacitetu da se ne bojimo posljedica neuspjeha te da nas to ne ograničava. Jedan od glavnih ciljeva koji roditelji trebaju postaviti djeci je da mogu više nego što to sanjaju. Snaga volje može učiniti puno toga, ali ponekad to ipak nije dovoljno. Djeca misle ako dožive neuspjeh da ih više neće voljeti roditelji niti nastavnici. Stoga im treba dati sigurnost da će biti voljeni unatoč neuspjehu.

Djecu treba stalno ohrabrivati

Strah od neuspjeha u djece se javlja zato što ne znaju neuspjeh staviti u općeniti kontekst stvari. Duboko u sebi osjećaju kako su osuđeni na neuspjeh te misle: “Nisam uspio stoga sam gubitnik!”. Roditelji trebaju pokazati svojoj djeci da unatoč tome što su doživjeli neuspjeh to ih ne određuje za čitav život. Ponekad je za samopouzdanje potreban mali uspjeh kojega će roditelji nagraditi.

Svakako, dijete će izrasti u samopouzdanu osobu ako zna da je Uskrsli Krist uz njega.

Ključne riječi:
djeca

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja