Budi dio naše mreže

Brak zahtijeva ljubav koja nadilazi naša raspoloženja i emocije. Kako bismo ljubili potpuno i predano potrebno je ići prema izvoru te ljubavi, prema Kristu.

/ ps

Zaljubiti se je lako, ali ustrajati u braku može biti izazov. Kako navodi Ascencion Press, brak nadilazi naša raspoloženja i emocije. Kako bismo bolje razumjeli ustrajnost i pravu ljubav, korisno je poznavati dva grčka pojma za ljubav: eros i agape.

Eros se odnosi na strastvenu ljubav i želju. Očituje se u naletu emocija, tjelesnoj privlačnosti i dubokom zadovoljstvu koje osjećamo u romansama, pogotovo na početku. Nije planiran doživljaj, već je nalet koji je jednostavan i ugodan. S druge strane agape je potpuna, predana ljubav, sebedarje. To je ljubav koja je posvećena dobru čitave osobe, a ne ono što od nje dobivamo. To je ljubav koja je spremna učiniti žrtve za dobro drugoga. Isus je primjer prave agape ljubavi – umro je za nas na križu. Agape zahtjeva trud. Ona je ono što Katolička Crkva smatra “višom ljubavi”.

Krist nas uči kako prava ljubav nadilazi našu vlastitu sebičnost i usmjerenost na sebe. Nije samo riječ o obuzdavanju strasti ili o dobrom raspoloženju – prava ljubav zahtijeva umiranje sebi za dobro drugoga. Eros sam po sebi nije loš i prirodan je dio braka, no potrebno ga je pročistiti i pretvoriti u agape. Trebamo biti usredotočeni na drugoga, a manje misliti na sebe.

Teolog dr. Edward Sri navodi i četiri načina kako se to može ostvariti:

  1. Zadržite Boga u središtu vašeg odnosa – Trebate znati kako vaš supružnik nikad neće ispuniti sve vaše potrebe. Trebate ići prema samome izvoru agape ljubavi – Bogu, kako  biste mogli ljubiti na taj način. Nijedno ljudsko biće ne može zadovoljiti naše najdublje čežnje – samo Bog to može.
  2. Pronalazite vremena za molitvu – Potreban je molitveni život. Molitva je ključna u braku. Potrudite se odvojiti barem dvadesetak minuta u tišini. Radite zajedno kao par kako bi svaka osoba imala vremena za molitvu.
  3. Prionite uz sakramente – Potrebna nam je milost sakramenata kako bismo mogli živjeti agape ljubav i nadići izazove u braku.
  4. Molite za prilike kako biste svakodnevno živjeli tu ljubav – Prepoznajte prilike oko sebe u kojima ste pozvani ljubiti poput Krista. Težite tomu da gledate svakodnevne poteškoće i križeve u obiteljskom životu kao priliku za susret s Kristom i ljubiti poput njega.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja