Budi dio naše mreže

U emisiji "Novi valovi dobrote" Hrvatskoga katoličkog radija - urednice s. Karoline Miljak - u četvrtak, 25. veljače, gostovao je mladi Rom Siniša Musić koji je predstavio rad i određene problematike rada i djelovanja Romske organizacije mladih Hrvatske.

/ anh

Romska organizacija mladih Hrvatske nastala je promjenom iz Romske udruge Brodsko-posavske županije koja tom promjenom djeluje od 2019. sada eto već dvije godine na nacionalnoj razini.

“Mi uistinu jesmo mnogo narasli, a jedan od razloga je zato što slušamo mlade Romkinje i Rome – koje su to njihove potrebe.”

Naveo je Musić da trenutno rade na 18 projekata, između ostalog s Centrom za mirovne studije, a planiraju dovesti i Ured pučke pravobranitelj u romska naselja kako bi saslušali njihove potrebe.

Vrše i određene aktivnosti unutar šest većih hrvatskih gradova, imaju jednu izložbu, a također će ostvariti predstavu ‘Pogledaj me’ u kojoj glumi on i njegova kolegica Severina Lajtman. Za predstavu su dobili nagradu Hrvatskog glumišta.

Na upit ‘kako pridobivaju svoje mlade za njihove projekte’, Musić je odgovorio:

Na samom početku bilo je teško zbog toga šta Romkinje i Romi prije svega vide civilno društvo kao političko djelovanje jer između ostalog imaju i svoje ‘izbore za vijeće predstavnika’ u kojima mogu kandidirati osobe za Hrvatski sabor.

Novi valovi dobrote – gost Siniša Musić i urednica emisije s. Karolina Miljak (Foto: HKM)

Međutim – objasnio je HKM-ov sugovornik – Romska organizacija mladih Hrvatske predstavlja civilno društvo ali uložili su prethodno jako puno napora da bi došli do tih mladi koji u konačnici žele biti aktivni i korisni. Do njih su došli najviše putem socijalnih medija i direktnim posjetom na terenu.

Počeli su im govoriti o različitim mogućnostima zapošljavanja, obrazovanja i pomoći te su se na takav način kao Organizacija proširili posvuda.

U određenim projektima su zaposlili i desetak mladih, rekao je uz napomenu da su trenutno u tri EU projekta, a najveći i najznačajniji kojeg često izdvaja je ‘Roum’.

Ti mladi koje su angažirali dolaze iz Osječko-baranjske županije, Brodsko-posavske, Međimurske, Sisačko-moslavačke i grada Zagreba. Bili su uključeni kroz partnerstvo i u projekt ‘Rijeka 2020.’ – Europska prijestolnica kulture.

Spomenuo je i fundaciju ‘Reach for Change’ koja je pod jednim našim velikim telekomunikacijskim operatorom. Objavili su naime natječaj u koji su se također uspješno uključili, a zadnju nagradu koju su dobili je od National Geographic – Hrvatska u kategorije smanjenja nejednakosti, spomenuo je uz ostalo i nastavio:

“Romska organizacija mladih Hrvatske sve je više i više prepoznata kao partner drugim organizacijama civilnog društva, prvenstveno ne romskim”, naglasio je i to Siniša Musić koji je naveo i njihovo jednoglasno prihvaćanje u krovnu organizaciju mladih Hrvatske – u Mrežu mladih Hrvatske.

Pohvalio se i podrškom koju će pružiti djeci u osnovnoj školi i prvom i drugom razredu srednje škole na području grada Zagreba, Brodsko posavske županije i na području stradalom u potresu, a tu su im partneri i Unicef i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Vladin ured za ljudska prava.

Velika im je želja uči u krovnu organizaciju Roma Hrvatske “zbog toga što mislimo da bi svojim znanjem i aktivnostima mogli doprinijeti”, dodao je i iznio da su u Europi trenutno tri organizacije Roma registrirane u Bruxellesu.

U dijelu razgovora o obrazovanju mladih Roma i Romkinja sljedeće je osvijestio:

Vi ne možete cijeniti nešto što ne vidite i nemate. Kada pitate u Zagrebu ‘koje je najbolje razdoblje u vašem životu’ ljudi će reći srednja škola ili studentski život, a kada to isto pitanje postavite u romskom naselju tko će reći da je to ‘studentski život’ ako nemate studenta u romskom naselju. To znači da je vrijedno ono što vidite i što iskusite. Stoga se oni bore za veći pristup obrazovanju njihovih mladih.

Zaključno je Musić poručio da im je velika želja ostvariti što veći angažman mladih Romkinja i Roma kod njih jer Romska organizacija mladih Hrvatske je zamišljena kao upravo njihova platforma za djelovanje i afirmaciju.

Široj je javnosti, pak, osvijestio da pokušaju prihvati različitosti.

“Ja znam da je lakše diskriminirati, ali bolje je upoznati. To nas čini bogatijima, a što se tiče mladih Romkinja i Roma rekao bih im da vrednuju sebe, svoj rad i pozvao bih da nam se priključe.”

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja