Budi dio naše mreže

Voditelj programa "Za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa: Svatko može nešto učiniti za ljude u potrebi

U emisiji Hrvatskog katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednice Suzane Borko u četvrtak, 17. prosinca, gostovao je voditelj programa "Za 1000 radosti" Hrvatskog Caritasa Boris Peterlin.

/ mp

Suzana Borko i Boris Peterlin

Program “Za 1000 radosti” usmjeren je na pomoć obiteljima u potrebi. Pokrenut je prije 18 godina u cilju mobilizacije i senzibilizacije financijskog sektora za pomoć obiteljima.

“Teško je akciju koja traje gotovo 20 godina teško sažeti u nekoliko rečenica. U vremenu kad smo odlučili započeti s tom akcijom htjeli smo postići da poslovni subjekti, odnosno tvrtke, koji su se natjecali u organiziranju domjenaka u vremenu adventu, ali zapravo nam se činilo kao da je to zauzelo razmjere neprimjereno za naše vrijeme i kupovinom darova za klijente bilo je u nesrazmjeru kako se za blagdan Božića pripremaju najsiromašniji.

Naziv ‘Za 1000 radosti’ dolazi od naše želje da ovom akcijom dosegnemo bar 1000 obitelji u potrebi. Brojne tvrtke na tu našu akciju reagirale su s iznenađenjem, ali prihvatili su takve poticaje dajući svoje usluge ili donacije, a neke nas  prate i 18 godina. S vremenom se ta akcija produžila na cijelu godinu pa tako prikupljamo sredstva kroz cijelu godinu. Tvrtke su u Caritasu prepoznale odgovornog partnera koji djeluju na nacionalnoj razini.”

“Uvijek normalno – ljubav”

Kako je objasnio Peterlin, akcija “Za 1000 radosti” odvija se pod geslom “Uvijek normalno – ljubav” jer u novim životnim okolnostima čini nam se da puno toga trebamo rezati, ali smijemo biti druželjubivi, pravedni, poduzetni, uključivi te prostore između sebe možemo puniti dobrim porukama, a što ne bismo smjeli zanemariti u vrijeme pred Božić.

Suzana Borko i Boris Peterlin

“U subotu uoči Božića Hrvatski Caritas je s Hrvatskim šumama organizirao obično prodajnu akciju božićnih drvca, ali iz sigurnosnih razloga, ove godine nećemo organizirati taj humanitarno-promotivni događaj već smo ogrjevna drva Hrvatskih šuma usmjerili u dva nadbiskupijska caritasa – požeški i đakovačko-osječki. Ogrjev će se dati dati obiteljima u potrebi te smo na taj način nastavili kontinuitet zajedničke akcije.

U tu akciju su bili uključeni i učenici, ali ih nismo zbog novih epidemioloških mjera htjeli opterećivati. Među mladima ćemo na proljeće promovirati akciju ‘Za 1000 radosti’. Mladima smo nudili dosad da kupuju razne promotivne materijale, ali ne radi se samo o prikupljanju sredstava već smo među mladima htjeli proširiti osjećaj da makar i s malim sredstvima mogu preuzeti dio odgovornosti da mijenjaju teške situacije ljude u potrebi. Svatko može nešto učiniti.”

Program “Za 1000 radosti” traje cijele godine i donirati možete OVDJE te pozivom na broj 060 90 10.

Novi valovi dobrote

Ključne riječi:
Boris Peterlin Za 1000 radosti

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja