Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" u utorak, 8. ožujka, urednice i voditeljice Snježane Kirinić Grubić gostovale su vjeroučiteljica Ana Lesnika i vjeroučenice Maja Golenko i Mirjam Čegir.

/ mp

Snježana Kirinić Grubić, vjeroučenice Mirjam Čegir i Maja Golenko te vjeroučiteljica Ana Lesnika

Prema riječima vjeroučiteljice Ane Lesnike, župa sv. Josipa Radnika u zagrebačkim Gajnicama jedna je od mlađih župa iz 1970.-ih koja je nastala od župe Stenjevec.

“Kroz župu su prošli brojni svećenici. Sad imamo novog župnika Branimira Budinskog koji uređuje emisiju ‘Pod križem’ koja ide srijedom na HKR-u. Na župi djeluje tri zbora, kao i caritas i kreativna radionicu koja karitativno djeluje.”

Kako je naglasila Lesnika, karitativno djelovanje u župi poteklo je iz rada u školi te iz želje da se aktivno pomaže bližnjemu.

Vjeroučenice Maja Golenko i Mirjam Čegir trude se biti dobre te pomagati drugima.

Ana Lesnika istaknula je kako radi s učenicima u 7. razredu škole koji su prihvatili sudjelovati u humanitarnim akcijama.

“Učinilo mi se zanimljivo nakon mise prodavati kolače. Neke sam i uspjela probati i bili su izvrsni”, istaknula je Maja Golenko.

“Bila sam uzbuđena što mogu pomoći”, naglasila je Mirjam Čegir.

Lasnika je naglasila kako je njoj cilj bio povezati školu i župu.

“Prvo sam uključila učenike da pomažu župni caritas te da se aktivno uključe u darivanje. U početku je to bilo samo da uz Božić i Uskrs svako dijete donese jedan proizvod za caritas te bi se paketi dijelili potrebitim obiteljima.”

Objasnila je kako na župi gospođa Ana radi kolače koja prodaje i daje novac za župni caritas.

“Mi smo onda počeli prodavati kolače onda za druge potrebe te smo počeli prikupljati novce za udruge Kap dobrote i Marijine obroke”, istaknula je Ana Lesnika.

Sve je krenulo tako što su kad su učili o bogoslovnim krepostima, i to kad su na vjeronauku govorili o kreposti ljubavi pogledali su film o patru Antunu Cveku koji je svoje djetinjstvo proveo u Gornjem Stenjevcu te su se odlučili pomagati Kap dobrote.

“S ‘Marijinim obrocima’ djeca su se upoznala na satu razrednika i odlučila su pomagati toj udruzi. Zapravo djeca kad pogledaju te filmove ne mogu ostati ravnodušna, žele odmah djelovati. Odnedavno smo prijatelji Hrvatskog katoličkog radija jer smo otkrili da smo kao župa bili prijatelji HKR-a pa ne znam kako smo prestali biti prijatelji i bilo je vrijeme da obnovimo prijateljstvo jer župljani vole slušati HKR.”

Ana Lesnika nadodala je kako je kad osmaši odlaze na terensku nastavu u Vukovar da na razini škole prikupljaju hranu za vukovarski socijalni dućan te su prikupljali pomoć za Banovinu.

“Teško je vrednovati humanitarno djelovanje u predmetu ‘Vjeronuk’ ali se mogu ih poticati na pomoć drugima. Sretniji su i ispunjeniji kad pomažu drugima.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja