Budi dio naše mreže

"Veslom preko Atlantika" bila je tema HKR-ovih "Novih valova dobrote" u petak 13. svibnja u kojima je gostovao Werner Ilić, hrvatski branitelj i umirovljeni časnik Hrvatske vojske. Urednik i voditelj emisije je Branimir Gubić.

/ md

Hrvatski branitelj i umirovljeni časnik Hrvatske vojske Werner Ilić sa svojim je kolegom više od tri mjeseca bio na putovanju preko Atlantskog oceana u sklopu projekta Veslom preko Europe koji je dio Atlantik Banovine koji je pak organizirala Udruga veterana, vojnika i domoljuba. Na put je krenuo s  kolegom, 15. siječnja na dan kada je Međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku.

Govoreći o cilju putovanja Ilić je istaknuo vijorenje hrvatske zastave te da se Hrvatska izdvoji u ligi oceanskih veslačkih velesila. “Smetalo je meni i mom partneru koji je veslao sa mnom, što se naša zastava ne vijori u veslačkoj disciplini kada je Hrvatska u sportu među najboljima”, naglasio je i dodao da su stvar odlučili preuzeti u svoje ruke.

Veslali su više od 3000 nautičkih milja, što je više od 5 tisuća kilometara na udaljenosti otprilike od španjolskog otoka Gran Canarie do Barbadosa u karipskom moru. Prije nego su došli do cilja, napravili su ukupno nešto više od 6000 kilometara s obzirom da se nikada ne vesla u ravnoj liniji zbog valova i nevremena. “Trebala su nam 83 dana 13 i 36 minuta od početka do kraja i u tom vremenu veslali su u prosijeku između 35 i 40 nautičkih milja ovisno o vremenu. U ta 83 dana lijepo vrijeme bilo je samo tijekom 2 dana, a svo ostalo vrijeme bilo je valova, vjetra i čestica. Znali smo istu dionicu veslati do 3 puta”, kazao je Ilić i potom posvjedočio kako su jedva izvukli živu glavu u oluji koja ih je snašla kada su bili blizu cilja.

Branimir Gubić (lijevo) i Werner Ilić (desno)

Usredotočili su se na ustrajnost, disciplinu i dosljednost kako bi što prije stigli na cilj unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima. Tako su na Dan planeta zemlje 22. travnja sretno stigli na cilj. No, ovo nije bila utrka zbog čega bi bilo važno doći što prije na cilj, nego put prema uspjehu.

Obitelji, prijatelji i poznanici zahvalni su hrvatskom branitelju i umirovljenom časniku Hrvatske vojske Werneru Iliću na ovome što je učinio za hrvatski narod te su tu pronašli vrijednost i značaj. Ilić je najzahvalniji hrvatskom narodu koji voli svoju zemlju i drži je iznad svega ostalog.

Povratak Ilića s putovanja organizirao je gradonačelnik grada Velike Gorice u suradnji s Udrugom veterana, vojnika i domoljuba i predsjednikom Udruge Draženom Hrženjakom.

Novi valovi dobrote

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja