Budi dio naše mreže

Umirovljeni hrvatski branitelj Goran Brebrić: Držim predavanja mladima kako bi im približio što to znači biti branitelj

Umirovljeni hrvatski branitelj Goran Brebrić o svom ratnom putu govorio je u emisiji "Novi valovi dobrote" u petak, 16. listopada koju je vodio i uredio Borna Marinić.

/ mp

Borna Marinić i Goran Brebrić

Brebrić je odrastao u Petrinji, a s 19 godina zatekao ga je Domovinski rat.

“Prije rata taman smo krenuli živjeti. Moj život bio je glazba. Svirao sam gitaru i družili smo se. Kuća mi je zapaljena odmah na početku rata, a život mi se promijenio u jedan dan. Naglo sam se iz dječačkih snova našao u uniformi. Zajedno sa svojom ekipom krenuo sam braniti grad i kuću”, istaknuo je naš sugovornik.

Otkrio je kako ga je otac nagovarao da ode u vojsku ili policiju, ali njega je uvijek odbijala uniforma.

“Nikad nisam htio bio pod nečijim zapovjedništvom. Rat je stigao za jedan dan u moj grad, točnije 2. rujna 1991. Tad su tenkovi prekinuli normalan život u mom gradu. To je kao da u sobu pored nas pukne granata i život se promijeni u trenu. Tako je i 21. rujna Petrinja i pala. Nismo imali protuoklopnih sredstava pa nismo mogli ni reagirati.

Iskreno ću reći, nismo rat shvaćali ozbiljno sve dok nisu počele padati glave. I nakon pada Petrinje, nas petero ostali smo do studenog 1991. na području Banovine kao izvidnička grupa. Potom smo tražili od ministra Gojka Šuška da uđemo u specijalnu postrojbu. Tako smo završili u Kumrovcu gdje su nas legionari obučavali. Ondje su Bojna Zrinski i Frankopan. Mi smo završili u Bojni Frankopan. Ta obuka nas je držala se vratimo doma.”

Goran Brebrić je naglasio kako je vrijeme provedeno s ‘frankopanima’ bilo kao biti u velikoj obitelji.

“Bili smo braća, a nismo se stigli ni upoznati. Prešli smo sva hrvatska ratišta i bili smo duboko u neprijateljskoj pozadini”, istaknuo je naš sugovornik.

Kako je rekao, neopisiv osjećaj je bio povratak kući, a nakon rata ostao je u policiji.

“Danas mladi gledaju na branitelje kao neuredne i pijane starce. U mladima je ostala slika iz nekih vremena koja nisu bila dobra. Danas branitelji rade, studiraju, pjevaju te se bave različitim  poslovima. Međutim, neki se nisu našli u životu. Biti vojnik i vratiti se u civilni život je jako teško. Ja sam se danas ponovno vratio glazbi i držim predavanja mladima kako bi im približio što to znači biti branitelj”, poručio je Goran Brebrić.

Ključne riječi:
Goran Brebrić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja