Budi dio naše mreže

U emisiji HKR-a "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice u petak, 12. ožujka gostovala je umirovljena pedagoginja Elizabeta Jačov.

/ mp

Naša gošća koja se nalazi u mirovini od rujna prošle godine, svoje vrijeme daruje drugima putem volontiranja.

Elizabeta Jačov je istaknula kako nema osjećaj da je prepuštena sama sebi budući da sudjeluje u jako puno humanitarnih aktivnosti kao volonter.

Katarina Varenica i Elizabeta Jačov

“Počela sam volontirati prije 10 godina, i to u UNICEF-u. Rad u UNICEF-u je specifičan jer to uključuje rad na štandovima i susrete s mladim ljudima. Nakon toga 2015. pridružila sam se radu udruge ‘Are You Syrious’. Prošla sam i Balkansku rutu te pomagala sirijskim izbjeglicama da im dolazak u Europu bude što manje bolan i stresan.”

Prema riječima Elizabete Jačov, na dan razornog potresa koji je pogodio središnju Hrvatsku 29. prosinca 2020. zajedno je s Lejlom Juranić, Markom Dešom i Lukom Peranićem organizirala pomoć za Banovinu.

“Cilj nam je bio pomoći tim ljudima ne samo donacijama već i lijepim riječima i podrškom kako bi žrtve potresa na Banovini što lakše preživjeli traume te da im se povrati samopouzdanje i vjera.”

Na Banovini je bila prisutna cijela Hrvatska

“Krenuli smo tako da smo se oboružali dispečerskom službom kako bi volonteri obilazili ljude točno po određenom planu. Grupa ta i ta, ide tu i tu te ima zadatak taj i taj. Pomagali smo i u Distributivnom centru Caritasa Sisačke biskupije gdje se prikupljala hrana, odjeća i obuća pa sortirala i dijelila.

Ono što me posebno dotaknulo je solidarnost naših ljudi. To se ne može opisati riječima. U Sisak su dolazili volontirati mladi koji su po 2, 3 dana spavali u automobilima. Dolazili su i ljudi mojih godina. Na Banovini je bila prisutna cijela Hrvatska”, istaknula je Jačov.

Pomaganje na Banovini

Volontiranje u Distributivnom centru Caritasa Sisačke biskupije

Kako je nadodala, ponosna je što je dio volonterske akcije na Banovini te ondje ide jednom ili dvaput tjedno.

Danas umirovljenoj pedagoginji Elizabeta Jačov uvijek je bila želja volontirati i to u Africi. No stjecajem okolnosti bila je primorana ostati u Zagrebu zbog očeve bolesti te je odlučila biti ovdje gdje živi koristan član zajednice.

“Na Balkanskoj ruti kao članica udruge ‘Are You Syrious’ pomagala sam sirijskim izbjeglicama. Naime, oni cijeli svoj život nose u plastičnoj vrećici i to kad vidite i znate da bježe od agresije i rata te ne znaju što ih dalje čeka, osjećate da im potrebna lijepa riječ i pomoć. U Dobovi smo u izbjegličkom logoru upoznali ljude koji u bijegu nisu uspjeli uzeti ni dokumente. Ono što me se dojmilo je da su djeca bila pristojna, a žene održavale osobnu higijenu.”

Jačov je poručila kako u mirovini čovjek ne mora biti sam već da u Zagrebu ima mnogo udruga i različitih sadržaja te preporuča svima koji su u mirovini da se negdje uključe i budu korisni sami sebi.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja