Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednika i voditelja Branimira Gubića u subotu, 13. ožujka, gostovala je Suzana Matošević, stručna suradnica iz Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko – osječke nadbiskupije koja je predstavila projekt "Udomi i ostavi trag ljubavi".

/ bg

Branimir Gubić i Suzana Matošević

Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Centrom za Socijalnu skrb Slavonski Brod provodi pilot projekt Podrška i osnaživanje udomteljstva za djecu, odrasle osobe s invaliditetom, kako bi senzibilizirali javnost, povećali kapacitete usluga, osnažili udomitelje, udomljenu djecu te odrasle udomljene osobe. “Projekt najvećim dijelom financira Renovabis iz Njemačke koji od ovog projekta očekuje da postane smjer koji će preuzeti i drugi centri za socijalnu skrb te da će se promovirati u cijeloj Hrvatskoj”, rekla je Matošević. Navodi da su uz Renovabis, Đakovačko-osječku nadbiskupiju i Centar za socijalnu skrb Slavonski Brod, donatori i partneri ovoga projekta KBF u Đakovu, župe na području slavonskobrodskih dekanata i Ured za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije.

“Najviše kapaciteta nedostaje za udomljavanje djece i mladih, kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini”, naglašava Matošević. “Kad smo počeli pisati projekt prije pet godina na području nadležnosti našeg centra za socijalnu skrb bilo je 70-ak udomiteljskih obitelji. Sada ih ima 50. Dakle, nestalo je 20 udomiteljskih obitelji. Zašto? Zato što su ljudi prešli određenu starosnu dob. Kapacitet se, nažalost, nije povećao”, rekla je.

Matošević je istaknula kako su poteškoće udomiteljskih obitelji višestruke pa su se usmjerili na tri razine podrške.

Najprije im je cilj povećati kapacitete usluga smještaja u udomiteljstvu za djecu i odrasle osobe koji su udomljene zbog invalidnosti uzrokovane tjelesnim, mentalnim ili psihičkih oštećenjem. Planiraju osnažiti udomiteljstvo savjetovanjem, edukacijom i supervizijom udomitelja te radionicama, podrškom i savjetovanjem za udomljenu djecu žele osigurati ugodnije djetinjstvo i kvalitetniju prilagodbu na putu prema osamostaljivanju u odrasloj dobi.

Bračno i obiteljsko savjetovalište svoj rad usmjerava na podizanje kvalitete i osnaživanje života pojedinaca, parova te obitelji jer vjeruje kako sretni pojedinci, parovi i obitelji čine sretno društvo. Težeći općem napretku žele pomoći djeci, odraslim osobama s invaliditetom, te žrtvama obiteljskog nasilja koji se zbog teških životnih okolnosti (bolest, smrt roditelja i drugih članova obitelji, zanemarivanje, zlostavljanje, teški životni i socijalni uvjeti i dr.) moraju smjestiti u udomiteljske obitelji.

Tema udomiteljstva, odnosno projekt udomiteljstva ima i višestruke koristi. “Pomažemo nekome tko je u nevolji. Tu se vidi naše kršćansko služenje i milosrđe. Udomiteljstvo nije institucionalni oblik skrbi. Osobe se smještaju u obiteljsku zajednicu. Biti u toplini obiteljskog doma je vrijednije nego biti u nekoj instituciji. To je posebice važno za djecu”, svjedoči.

Projekt je trebao biti dovršen ove godine, no pandemija ga je zaustavila. Nadaju se završetku dogodine.

Matošević ističe kako se projekt promovira putem Facebook stranici Udomi i ostavi trag ljubavi, ali i putem video spota u kojem možete poslušati Margaretinu priču u trajanju od 4 minuta.

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje:

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja