Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice s. Karoline Miljak, 28. listopada, gostovao je Toti Dedić, predsjednik udruge Svjetska asocijacije Roma u borbi protiv diskriminacije, rasizma i siromaštva.

/ dz

Toti Dedić za sebe kaže da je aktivist. Utemeljitelj je Svjetske asocijacije Roma koja radi na promicanju jednakosti i ravnopravnosti. “Mi smo, ovdje u Hrvatskoj”, kaže, “možda prvi u svijetu, koji smo osnovali nogometnu reprezentaciju Roma. Htjeli smo pokazati ljudima da rušimo barijere mržnje i nejednakosti koje se događaju u 21. stoljeću. Utemeljitelj sam i inicijator mnogih hrvatskih nogometnih klubova koji su uvidjeli da nam ta lopta mnogo znači za naše uključivanje u društvo i bolje sutra. Nitko te na terenu ne pita kakve si boje kože i koje si vjere. Mnogo smo učinili za hrvatsko društvo kroz naše nogometne kampove koji se promoviraju već više od dvadeset godina. Obilazimo gradove i županije i tako pokazujemo djeci da je takav kamp edukativan, besplatan i koristan”, rekao je Toti Dedić.

S. Karolina Miljak i Toti Dedić

“Mogu zahvaliti Bogu što imamo tako kvalitetne mentore i aktiviste koji toliko dobra čine društvu i našoj djeci koja nažalost, danas, nemaju mnogo vremena zbog školskih obveza. Želimo im pružiti zadovoljstvo susreta s loptom, da se malo opuste u našem kampu koji je besplatan. To je mogućnost za jedno lijepo druženje. Tamo promičemo jednakost i ravnopravnost gdje drugi mogu vidjeti sliku o Romima koji vrijede i našem društvu”, naglasio je Dedić.

Ovih dana Toti Dedić odlazi u Vatikan odigrati utakmicu s vatikanskim nogometnim klubom. “To je velika čast i ponos koji smo ostvarili zahvaljujući papinom veleposlaniku Giorgiju Lingui. Od srca mu na tome zahvaljujem. On je naše srce i duša!”, emotivno je zahvalio gospodin Toti.

Nogomet i ljubav prema toj lopti potaknula me na djelovanje!

“Mržnja koju sam vidio oko sebe, netrpeljivost među ljudima potaknula me da da učinim nešto dobro. Svakodnevno se u medijima ističu ubojstva, nasilje i svađe. Volio bih da svi živimo u miru i sreći. Zato sam rekao da ću ja s tom loptom doći do dragoga Boga! Samo taj Bog zna moje muke, kako ja živim od danas do sutra. Ja se 24 sata borim s institucijama koji nekada ne odgovore na naša pitanja. To neka bude na račun njihovog obraza”, rekao je Toti Dedić.

Za kraj, gospodin Dedić poručio je da naše društvo treba biti ujedinjeno, “da budemo složni i volimo se uz  međusobno poštovanje. Da ne bude mržnje i nasilja. Osjećam se tužno kada to čujem i vidim. Potrebna nam je nova kohezija u društvu za boljitak sviju!”

 

Novi valovi dobrote

 

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja