Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice u četvrtak, 14. srpnja, gostovala je voditeljica Središnje knjižnice Roma Višnja Katalinić.

/ mp

Katarina Varenica i Višnja Katalinić

Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj nalazi se u ulici Pavla Hatza 23 u Zagrebu, a svečano je otvorena u lipnju 2020. Po svom cilju i strukturi fonda specijalna je knjižnica koja nastoji biti obavijesni izvor građe o povijesti i razvoju romskog naroda kroz stoljeća te mjesto korištenja i sistematizacije prikupljene građe na osnovi koje svi zainteresirani mogu saznati više o tradiciji Roma, kulturi, povijesti i sadašnjim osobitostima.

Prema riječima Višnje Katalinić, Središnja knjižnica Roma danas posjeduje 5 tisuća jedinica knjiga.

“Ove godine smo proslavili drugu godišnjicu postojanja. Središnja knjižnica Roma nastala je kao nasljednik ‘romskih polica’ u hrvatskim knjižnicama dok je prva ‘romska polica’ bila postavljena u knjižnici Medveščak u središtu Zagreba. Te ‘romske knjižnice’ se i danas mogu naći u tim knjižnicama. Knjižnica je nastala na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘Kali Sara’ i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji je knjižnici donirao svoje prve knjige, 65 % početnog fonda.”

Kako je objasnila i danas je knjižnici prvi izvor nabave knjige donacija te imaju stalan priljev knjiga.

“Ustredotočeni smo na romsku kulturu, poglavito na romski jezik i učinjen genocid na romskim narodom. Možemo se pohvaliti bogatim općenitim fondom kao i pozamašnom zbirkom knjiga svih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj”, istaknula je Katalinić nadodavši kako imaju i audio-vizualne građe u Središnjoj knjižnici Roma kao i zbirku poštanskih markica te posjeduju kartografsku građu.

Višnja Katalinić završila je bibliotekarstvo te etnologiju i kulturnu antropologiju.

“Tijekom mog studija uvijek su mi u fokusu bili Romi kao nacionalna manjina. Posvećivala sam se tome u okviru pisanja seminarskih radova, ali i volontirala sam u Ambidekster klubu, na programu društvenog uključivanja djece gdje se pružala pomoć učenja hrvatskog jezika romskoj djeci. Volontirala sam ondje dvije godine. Sad sam nastavila s njima surađivati iz Središnje knjižnice Roma te se organiziraju radionice književnih večeri na kojima potičemo čitanje i upoznajemo se s romskom književnošću”, poručila je Katalinić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja