Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskoga katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednice Katarine Varenice u petak, 19. veljače, gostovala je Slavica Moslavac umirovljena etnologinja i povjesničarka koja je početkom ovoga mjeseca, nakon četrdeset godina rada provedenih u Muzeju Moslavine u Kutini gdje je djelovala kao ravnateljica i kustosica.

/ dz

Slavica Moslavac diplomirana je etnologinja i povjesničarka. Početkom ovog mjeseca otišla je u mirovinu nakon 40 godina provedenih u muzeju Moslavine Kutina bilo kao kustosica ili ravnateljica u čak pet mandata. U svojem radu Slavica je istraživala je Moslavinu, Bilogoru, hrvatsku Posavinu, Banovinu i Zapadnu Slavoniju. Objavila je niz popularnih članaka, publikacija, stručnih tekstova, kataloga, priručnika, razglednica i etnografskih mapa. Velik dio vremena posvetila je izučavanju folklornog i građanskog kostima Moslavine, ali i nacionalnih manjina u sisačko-moslavačkog županiji. Izučavala je i tradicijsku arhitekturu Kutine, Moslavine i Posavine te glazbenu baštinu sjeverozapadne Hrvatske. Povodom ovom razgovoru je najnovija monografija “Etnografski zapisi o Moslavini i širem zavičaju” koja predstavlja krunu rada Slavice Moslavac, a koja je nastala na poticaj Božice Brkan koja je nedavno također gostovala u HKM-ovoj emisiji Novi valovi dobrote.

Slavica Moslavac rekla je da “ova monografija govori gotovo o svemu što sam istraživala u ovih četrdeset godina, a radi se o materijalno i nematerijalnoj baštini, ali ne samo to. Željela sam objediniti na jednom mjestu kao bazu i temelj budućim istraživačima i kustosima sve ono što ja nisam imala dostupno. Mislim da je to važno za buduća pokoljenja. Ne smatram da sam ja ovo dovoljno napravila, već da će oni to u budućnosti još nadograditi. Ja sam imala takozvane kazivače. To su ljudi koji su mi iz prve ruke mogli reći kako su živjeli, obrede koje su provodili, pjesme koje su pjevali. Za razliku od danas kada to gotovo nestaje i teško ih je naći na terenu jer su mediji utjecali na to da oni više ne znaju što je njihovo, a što je došlo sa strane. Ako to nije zapisano, neće biti ispravnog stava prema baštini toga kraja.”

Slavica Moslavac u svojem radu bavila se zaista širokim istraživanjem. Od arhitekture do odjeće, donjeg rublja i sakralnog ruha. Izdvojila je monografiju kao srcu najbližu jer ju je najduže radila, a samim time je i najobilnija.

Emisiju u kojoj je gostovala naša današnja gošća Slavica Moslavac možete poslušati niže.

 

 

Novi valovi dobrote

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja