Budi dio naše mreže

"Sirius Open - najdugovječniji turnir tenisa u kolicima" tema je HKR-ovih "Novih valova dobrote" u srijedu, 11. svibnja u kojima je gostovao Bojan Kovač, predsjednik Teniskog kluba osoba s invaliditetom Sirius. Urednik i voditelj emisije je Borna Marinić.

/ md

Predsjednik Teniskog kluba osoba s invaliditetom Sirius, Bojan Kovač bio je već 14 godina u teniskim vodama kada je počeo raditi kao teniski trener i tada mu je bilo vrlo izazovno jer se ranije nije bio susreo s osoba s invaliditetom.

Klasični tenis i tenis za osobe u invalidskim kolicima ne razlikuju se u podlozi teniskih terena i izgledu teniske loptice, a jedina razlika između između ove dvije vrste tenisa je u tome što igračima tenisa u invalidskim kolicima teniska loptica smije pasti dva puta.

Na trećem izdanju Sirius Open-a 2012. odigran je egzibicijski teniski meč između igrača u invalidskim kolicima i igrača tenisa kada su nekadašnji reprezentativci Hrvatske Hiržan i Prpić odigrali meč. “Pokušali smo podići razinu tenisa u invalidskim kolicima i proširiti vijest o turniru da ljudi vide ovaj sport, a na taj način htjeli smo poslati poruku da igrači u invalidskim kolicima ne moraju igrati samo protiv igrača u invalidskim kolicima, već da mogu igrati i protiv zdravih osoba”, kazao je Kovač.

Ove godine bit će 40-ak natjecatelja na turniru s puno više kategorija nego prošle godine. “Prošle godine smo imali natjecatelje u muškoj i ženskoj kategoriji, a ove godine imamo još i kategoriju kvadriplegičara te juniorsku kategorija dječaka mlađih od 18 godina”, istaknuo je Kovač.

Borna Marinić i Bojan Kovač

Teniski turnir za osobe s invaliditetom pokušali su predstaviti i mladima kako bi se što više mladih uključilo u sport, međutim odaziv nije bio onakav kakav su očekivali. Neki od razloga su i neodgovarajuća infrastruktura kada je u pitanju tenis. “Malo je teniskih terena koji dopuštaju pristup i prohodnost osobama s invaliditetom u cijelosti i tu mislim na korištenje svlačionica, WC-a i pristup terenima. Imali smo već ranije ovakvih problema i tada smo uspjeli svojim sredstvima i sredstvima iz donacija, prilagoditi sanitarne čvorove, tuševe i ulaz na terene da bi se natjecatelji osjećali ugodno”, naglasio je Kovač.

Na turnir Sirius Open prijavio se i 19. igrač svijeta, što pokazuje da je ovo zaista kvalitetan turnir i da se trud koji organizatori ulažu svakako isplati. “Svih ovih godina trudili smo se i trudimo se osigurati ugodnu atmosferu i da se osjećaju posebno i posebnije na nekim većim turnirima. Uvjete koje pružamo često nisu dostupni na nekim snažnijim i većim turnirima, no nagradni fond je taj koji diktira rang turnira kao i sredstva koja skupljamo za organizaciju, što nas ograničava u organizaciji turnira veće kategorije”, poručio je Kovač i dodao kako bi volio da imaju jednog ili dva sponzora koji bi pokrili veće troškove.

Još jedna novost koja me pokreće, a nije me pokretala u početku, jesu moja djeca.

Na organizaciju turnira predsjednika turnira Bojana Kovača u najvećoj mjeri motiviraju zahvalnost igrača i njihova energija. “Još jedna novost koja me pokreće, a nije me pokretala u početku, jesu moja djeca. Volio bih da oni ovo osjete i krenu za mnom, a sada već od malih nogu mogu biti uključena u socijalizaciju osoba s invaliditetom”, ističe Kovač.

Teniski turnir Sirius Open održat će se od 27. do 29. svibnja 2022., a više informacija možete pronaći na njihovoj mrežnoj stranici i Facebook stranici.

Novi valovi dobrote

Cijelu emisiju možete poslušati u nastavku:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja