Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice Sonje Kuzmić gostovala je edukacijska rehabilitatorica Petra Rundek u srijedu, 9. prosinca.

/ im

Sonja Kuzmić i Petra Rundek

Petra Rundek edukacijska je rehabilitatorica u dječjem vrtiću u Velikoj Gorici gdje pomaže djeci koja imaju poteškoće u razvoju. Naša sugovornica svoju gluhosljepoću koristi za pomoć drugima te svoje talente brusi pomažući djeci, ali isto tako i roditeljima i odgajateljima.

“Problematika gluhosljepoće je stalna prilagodba jer neke alate koji si naučio i koristiš ih sad za neko određeno razdoblje više ti neće odgovarati i moraš učiti nešto novo. Stoga kad nešto novo naučiš znaš da ti uskoro neće koristiti. To ponekad zna biti frustrirajuće, ali s vremenom se navikneš i ideš dalje kroz život”, rekla je.

Petra je istaknula da joj je u ovoj situaciji s Covidom jako nezgodno s maskama na licu jer ne može očitavati s usana što osoba govori. “Zbog toga ne razumijem govor osobe preko puta mene i pitam se jesam li još više izgubila sluh. Poslije sam shvatila da zbog maske mogu puno teže razumjeti što osoba govori”, istaknula je Rundek.

“Teško mi je razdvojiti profesionalno i privatno. Često hodajući po gradu vidim stvari koje bi htjela prilagoditi osobama s poteškoćama. Prepoznala sam da postoji puno površina koje arhitektonski treba prilagoditi osobama s invaliditetom. Također, primijetila sam da u Zagrebu ima jako puno semafora koji nisu zvučni i to nije dobro za slijepe osobe. To su neke od stvari koje primjećujem. Isto tako prilagodba literature za učenike i studente jako je loša. No, ima puno više projekata, nego prije dvadesetak godina, ali izvedba istih je spora”, naglasila je Petra Rundek.

“Muž i ja jedno drugom pomažemo u svakodnevnim poslovima, ali tu su i susjedi koji su na raspolaganju za pomoć. Moj suprug je potpuno slijep, ali jako je samostalan i lako se prilagođava na sve”, rekla je.

“Volim plesat i to mi je od malena. Svirala sam klavir i išla sam na ples sve dok mi zdravstveno stanje to nije onemogućilo. Toliko volim ples da sam i muža natjerala da idemo na ples za vjenčanje. Nadam se da ću se uskoro vratiti plesu”, istaknula je Petra.

Petrina misao vodilja za svakodnevni život jest da živi i zahvaljuje na onom što ima. “Poručila bi svima da uvijek budu svjesni na onome što imaju i zahvaljuju na tome. Često uzimamo ono što nam je dano zdravo za gotovo dok ne dođemo u neku goru situaciju. Uvijek se nađe neki način za nešto što želiš, a prepreke koje se nađu na putu tu su i da nas ojačaju. Možda nismo svjesni odmah njihov smisao, ali nakon nekog vremena shvatimo da je sve imalo smisla. Najzahvalnija sam u svome životu na ljubavi, na svom suprugu i obitelji, ali i na podršci koju imam u okolini. Zahvalna sam na prilici što sam tu gdje jesam s obzirom na situaciju u kojoj se nalazim. Sutra nas možda neće biti i zato iskoristimo ono danas”, zaključila je.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja