Budi dio naše mreže

U emisiji HKR-a "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Željkice Šemper u srijedu, 17. ožujka gostovala je Đana Baftiri, ravnateljica zagrebačke Srednje škole-Centra za odgoj i obrazovanje.

/ hjb

Predstavljajući školu, ravnateljica Baftiri naglasila je da škola djeluje još od 1960., kada je bila osnovna škola u kojoj su učenici nastavljali s osposobljavanjem za razna zanimanja. Međutim, od 1981. godine škola više ne obavlja djelatnost osnovnog obrazovanja i postaje u cijelosti srednjoškolska ustanova u kojoj učenici stječu zanimanja na razini I. i II. stupnja stručne spreme. Danas se učenici kroz tri godine osposobljavaju za samostalan život i rad, te na kraju školovanja stječu zanimanje na razini niže stručne spreme, primjerice pomoćnog vrtlara, cvjećara, autolakirera, autolimara, knjigoveže, konobara, kuhara i slastičara.

Željkica Šemper i Đana Baftiri

U ovoj jedinstvenoj srednjoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj se provode i posebni programi za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života do navršene 21. godine života, a trenutno je u školi 146 učenika. Provodi se i program produženoga stručnog postupka s edukacijskim rehabilitatorima, a dostupni su i subvencionirani obroci. Stručnu praksu učenici provode u školskoj knjigovežnici ili ugostiteljskom praktikumu, cvjećari na Agronomskom fakultetu, autolimari i autolakireri u pojedinim radionicama, a ostali u različitim poduzećima, restoranima i obrtima.

Inkluzija provedena na pravi način

Kako je rekla ravnateljica Baftiri, i tu se vidi inkluzija na djelu, a posebno je očita u njihovim posjetima domovima za starije ili za drugu djecu. “Primjetna je društvena empatija prema našoj djeci i impozantan broj ljudi podržava naš rad. Ali iza toga stoji naše višegodišnje ustrajno djelovanje. Naši nastavnici redovito obilaze djecu na terenu, često o svom trošku, ali radimo u partnerskom odnosu, da roditeljima damo prave i poticajne informacije o njihovoj djeci.”

Praksa na Agronomskom fakultetu / Foto: Facebook SS-COOZ

Po riječima ravnateljice, pronalaze svaku mogućnost da sva djeca pokažu svoju kreativnost. “Naime, društvo se usmjerava samo na teškoće. Primjerice, ako netko teško piše, ne treba se fokusirati samo i isključivo na to. Prvoga dana šaljemo poruku da teškoća nije jedino u čemu se moramo razvijati. Mi prepoznajemo dječje talente i razvijamo ih. Do dolaska u ovu školu naša djeca najčešće nisu sudjelovala u nikakvim programima, jer se svagdje traže samo najbolji. A svatko može dobiti pljesak, čak i ako samo dodaje nešto na pozornici i ništa ne kaže. Mi im jačamo samopouzdanje i u ležernom ozračju oslobađamo ih stresa. Vraćamo im osmijeh na lice i sve je podređeno tome.”

Učenička zadruga

U emisiji je predstavljena i Učenička zadruga Dar-mar, koja djeluje od 2008., u više sekcija – za izradu uporabnih predmeta od kartona ili gline te ugostiteljska i cvjećarska sekcija. “Smisao zadruge nije da svi sudjeluju samo u kreativnom dijelu, ali svatko može lijepiti etikete. U pandemijskim uvjetima nismo mogli, kao inače, sudjelovati u donacijskim izložbama. Djeca inače u tim nastupima vježbaju prezentacijske i komunikacijske vještine.”

Prehrambeni artikli koje su pripremili učenici / Foto: Facebook SS-COOZ

Što se tiče volonterstva, ravnateljica je potvrdila da se osobe s teškoćama u razvoju često osjećaju bespomoćno, ponajviše zbog predrasuda ili iskrivljenih promišljanja. “Neki naši učenici jesu primatelji ili korisnici pomoći, ali smo svima dali mogućnost da budu i davatelji. Jednom godišnje ili češće idemo u Dom za starije i pjevamo im, družeći se sa starijim sugrađanima. Osim toga, izrađivali smo hobice za bebe, dekice za Afriku, surađivali i obilazili pučke kuhinje i beskućnike. Dobitnici smo i nagrade “Otisak srca” Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za najinovativniji model suradnje s učenicima iz drugih škola koji dolaze k nama.”

Humanitarna akcija za Petrinju

U emisiji je najavljeno da će u četvrtak, 18. ožujka, pred školom biti održana donacijska izložba humanitarnog karaktera “Osmijeh za Petrinju”. Tom će prigodom učenici prodavati dvjesto biljaka koje su uzgojili na Agronomskom fakultetu, ali i vlastitu mješavinu začina, ukiseljene salate, keksiće, kavu, limunadu… Ideju su dobili nakon razornih potresa u kojima je teško stradala Srednja škola u Petrinji.

1Foto: Facebook SS-COOZ

Prema riječima ravnateljice Baftiri, “sami učenici i nastavnici su predložili da se napravi akcija za Petrinju. I već je dva mjeseca jako intenzivno u školi, djeca su uzbuđena, a jedan daroviti učenik napravio je predivan crtež ruku isprepletenih u obliku srca, koji smo stavili na oglas.”

U četvrtak, 18. ožujka pred školom, na adresi Zagorska 14, od 11 do 16 sati bit će održana donacijska izložba humanitarnog karaktera “Osmijeh za Petrinju”.

Posebne obrazovne ustanove su, kao škole, zapravo nezamjenjive, istaknuto je u emisiji. “Nismo postigli da inkluzija bude sveobuhvatna, ali ovakve emisije su najbolja reklama. Posebne ustanove ne polaze samo slabi i nemoćni, nego je ovdje pristup i podrška učenicima snažnija, ali sve drugo je kao i u ostalim školama. Naravno, mi ih pratimo nakon završenog školovanja, pomažemo u pisanju životopisa, pronalaženju posla i predstavljanju poslodavcima. Obrazovni sustav naše škole je takav da odgovara na sve potrebe djeteta”, zaključeno je u emisiji.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja