Budi dio naše mreže

U emisiji Hrvatskog katoličkog radija "Novi valovi dobrote" urednika Borne Marinića u petak, 22. siječnja, gostovala je čuvarica običaja račačkoga kraja Dragica Dragovac.

/ mp

Borna Marinić i Dragica Dragovac

Kako je objasnila naša sugovornica, u središtu račačkoga kraja nalazi se Nova Rača.

“To mjesto postoji od srednjeg vijeka. Nalazi se u blizini Bjelovara. Riječ je o općinskom središtu s 13 sela te uključuje dvije župe. Još od srednjeg vijeka je administrativno, kulturno i vjersko središte. Ima bogatu i burnu povijest.”

Dragica Dragovac radila je 40 godina u Hrvatskom povijesnom muzeju, a već godinu dana je u mirovini. Rodila se u mjestu Orlovcu te se kasnije preselila u Novu Raču pa u Zagreb.

“Talent za pisanje došao je do izražaja 2008. kada sam izdala prvu zbirku pjesama ‘Kupanje u crvenim jabukama’. Svoje knjige sam posvetila izumrlim običajima, a to se dogodilo 70-ih godina prošlog stoljeća. To pokazuje moj istraživački rad.

Osnovni motiv za pisanje mi je da se sačuva baština i bogatstvo običaja. U knjigama gradim jednu lijepu priču koja ne odstupa od samog običaja, pišem kako se on odvijao u određenoj sredini i dodajem elemente poetskog i lirskog ugođaja. Tako smo se mi primjerice kao djeca morali kupati u crvenim jabukama na Sveta tri kralja, a tako sam i nazvala svoju prvu knjigu poezije ‘Kupanje u crvenim jabukama’.”

Prema riječima Dragice Dragovac, Rača kao preteča Nove Rače bila je templarski posjed, a u njezinom središtu nalazi se impozantna građevina koju su templari sagradili 1312. godine prije gašenja 1313. A ta se crkva smatra spomenikom prve kategorije.

“Druga knjiga nosi naslov ‘Odvezivanje pupka –  1. dio’, a posvećena je također običaju koji je izumro. Kao sedmogodišnja djevojčica morala sam odvezati svoju zapetljanu pupčanu vrpcu pred cijelom obitelji. I uspjela sam u tome te je to bio znak da ću biti spodobna i inteligentna. Da nisam u tome uspjela, onda bi me se doživljavalo kao dijete koje neće biti sposobno. Ali to je sve bilo na razini običaja. Prvi dio sam objavila 2012. a drugi 2018. Imala sam puno intervjua koje sam zabilježila, razgovora i susreta, ukupno oko stotinjak priča.”

Budući da je Nova Rača bila sajmeno središte, ondje su se rado naseljavali obrtnici te čitatelje upoznajem s tajnama njihovih zanimanja.

“Autorica sam i knjige ‘Povijest nogometa u Novoj Rači’. Naime prema sakupljenom materijalu kojeg sam imala u radu na drugom dijelu knjige ‘Odvezivanje pupka’, a u kojem sam naišla na zanimljive podatke, odlučila sam da o nogometu ne može biti jedna priča nego ću se drznuti i napisati knjigu. Tako sam dvije godine na tom radila.”

Dragica Dragovac godinu dana je u mirovini te je odlučila pisati što više o svom rodnom kraju za generacije koje dolaze.

“Radila sam i na dijalektološkom rječniku. Nova Rača ima 13 sela, a tri sela govore određenom kajkavštinom. Sakupila sam 3 i pol tisuće natuknica i uskoro će rječnik vidjeti svjetlo dana. Nisam sama mogla to napraviti i nisam te jezične struke te je urednik knjige prof. Čanković, a dijalektološki urednik dr. Mijo Lončarić. Nadam se da početkom travnja možemo očekivati da će rječnik biti otisnut.”

Dragovac je otkrila da namjerava napisati knjigu o bunarima koji su nekad značili izvor života, a trenutno zbog pandemije koronavirusa ne može se baviti istraživanjem pa je te priče o bunarima još čekaju da ih napiše.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja