Budi dio naše mreže

U emisiji „Novi valovi dobrote” urednice i voditeljice Katarine Varenice u petak 14. siječnja gostovale su Nikolina Šaravanja iz Društva za psihološku pomoć i Marina Soldo, socijalna radnica iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koje su predstavile projekt pod nazivom „Psihosocijalnim aktivnostima i edukacijom u zajednici do prevencije institucionalizacije starijih osoba”.

/ bg

Nositelj projekta je Društvo za psihološku pomoć iz Zagreba, a partneri u projektu su Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Grad Zagreb i Dom za starije osobe Trnje u Zagrebu.

Voditeljica projekta Nikolina Šaravanja uvodno je rekla nekoliko riječi o samom projektu koji je započeo 1. studenog prošle godine i koji će trajati dvije godine. Istaknula je kako je projekt vrijedan 746 tisuća kuna te je 80 posto sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz proračuna RH. „Jedan program je jačanje socio-emocionalnih kompetencija za starije osobe, a drugi program je kognitivno osnaživanje starijih osoba. Druga ciljna skupina projekta su stručnjaci i volonteri koji rade sa starijim osobama”, rekla je Šaravanja.

Ističe kako je hrvatsko društvo sve starije, životni vijek je sve dulji, a socijalne ustanove ne prate tijek produljenja životnog razdoblja.

Katarina Varenica, Marina Soldo i Nikolina Šaravanja

U emisiji je naglašeno kako imamo manjak socijalnih usluga za starije osobe te da je njihovo mentalno zdravlje zapostavljeno. „U sklopu spomenuta dva programa želimo ojačati i poboljšati kvalitetu njihova života, omogućiti im aktivno starenje kako bismo prevenirali ili odgodili odlazak u institucije”, kaže voditeljica projekta.

Tom problemu doskaču gerontodomaćica o kojima je govorila Soldo. „One pružaju pomoć starijim osobama kako bi se što dulje zadržale u svom domu, koje im je prirodno okruženje. Nude im usluge čišćenja, pranja i glačanja rublja, odlazak u nabavku, pomoć kod manjih kućanskih popravaka, odlazak po lijekove i sl.”, pojašnjava Soldo.

Istaknula je kako su aktivnosti koje provode učinkovite, a glede zainteresiranosti starijih osoba za aktivnosti kaže kako je to individualno. „Neki su jako susretljivi i otvoreni za uključiti se u projekte, a neke treba više motivirati”, kaže.

Ono što je primijećeno u radu s osobama starije životne dobi su depresija i osamljenost. Soldo je naglasila kako je usamljenost najveći problem osoba starije životne dobi. „Danima i tjednima oni nemaju s kime progovoriti ni riječi. To dovodi do psihičkih poteškoća: depresije, anksioznosti… Čovjek je društveno biće i potreban mu je razgovor i društvo za njegov zdrav opstanak”, svjedoči.

Raznim aktivnostima starijim osobama želi se organizirati dan i pomoći im da se nose s usamljenosti te da im se poveća subjektivniji osjećaj kvalitete života. Neke od aktivnosti su: tjelovježba, kreativne aktivnosti, radionice plesa, služenje internetom i mnoge druge.

Kao zajednica možemo činiti male sitnice za starije osobe kako bismo im pržili podršku i poštovanje u svakodnevnim situacijama. Npr. dok su starije osobe na blagajni sporije, valja imati za njih strpljenja; s poštovanjem pozdraviti svog starijeg susjeda, pitati ga kako je, treba li pomoć, itd.

Voditeljica ovoga projekta ističe kako nam je pandemija mnogo toga negativnoga donijela, a ako ima nešto pozitivno, to je svakako govor o mentalnom zdravlju.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja