Budi dio naše mreže

"Hrvatski olimpijac u pomoći Ukrajini" bila je tema HKR-ovih Novih valova u četvrtak, 16. lipnja u kojima je gostovao volonter Udruge "Dobro dobrim" Bendikt Nikpalj. Urednik i voditelj emisije Borna Marinić.

/ im

Benedikt Nikpalj u mladosti je bio i MMA prvak u superteškoj kategoriji, a danas  kaže da je volonter koji pomaže u obnovi Banovine i priprema pošiljke za ratom pogođenu Ukrajinu. Tri puta ih je sam do tamo i prevezao.

Govoreći o svojoj sportskoj karijeri istaknuo je da je prvi sport kojega je počeo trenirati bio veslanje, ali paralelno je trenirao još ili nogomet ili rukomet. “Od svih uspjeha u sportu definitivno mi je najdraži uspjeh nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu. To je prvi put u povijesti da je Hrvatska imala predstavnika u bobu i to u dvosjedu. Neki skromni cilj sam ostvario”, rekao je.

Kazao da je u bobu nije ostao zbog toga što ga život u Švicarskoj nije privlačio. “Odlučio sam se vratiti u Hrvatsku. Nisam htio živjeti vani. Smatram da je Hrvatska najbolja za živjeti. Otišao sam zbog sporta želeći vidjeti što se sve može postići s boljim uvjetima. To je sve bilo doka sam bio mlad. Htio sam vidjeti živjeti život izvan Hrvatske, a nakon što sam vidio shvatio sam da je Hrvatska najbolja za živjeti”, istaknuo je Nikpalj.

Među prvima bio je u Petrinji nakon potresa i kazao je da mu je prva misao bila kada je ušao u Petrinju “Evo, ovako je bilo 1991.”. Dodao je da se može reći da je tada po prvi puta se suočio s mišlju kakvo je to izgledalo za vrijeme rata. “Vikendima sam dolazio pomagati gdje god je trebalo. Tako sam jedan vikend došao pomoći i tu je bila Udruga ‘Dobro dobrim‘ i onda sam tu upoznao predsjednika Senda Palića i dopredsjednika Radovana Žepeca koji su osnovali tu grupu i radili od starta. Oni su bili prva udruga koju sam ja upoznao da radi kontinuirano i kada sam sljedeći vikend nazvao pitati ima li posla oni bi mi potvrdili. Tako sam se priključio njima i dolazio”, naglasio je.

Borna Marinić i Benedikt Nikpalj

Udruga “Dobro dobrim” uključila se o u pomoć Ukrajini od prvog dana rata. Nikpalj je istaknuo da je od početa bio na raspolaganju za pomoć Ukrajini. “Dobili smo pisanu riječ da smo mi ovlašteni od strane Ukrajinskog veleposlanstva za koordinaciju svih udruga prema Ukrajini i sve što mi radimo je ovlašteno od njih i sve je u suradnji s njima. Naglasio bi da mi i dalje radimo intenzivno na Banovini, na revitalizaciji gospodarstva Banovine. Boli me što se u svim medijima Ukrajina toliko razvlači, a ima i naših ljudi kojima mi pomažemo. Ukrajina je trenutno medijski popraćena u svijetu kao što je korona bila u zadnje dvije godine. Možemo mi pričati o Ukrajini i to je svima zanimljivo, ali ne bih htio zanemariti samu Banovinu”, rekao je.

Benedikt Nikpalj je u nekoliko navrata bio u Ukrajini i uskoro planira ponovno ići. “Kada je sve to krenulo imali smo jako velike količine donacija jer su tada svi krenuli donirati. To je u prvih par tjedana se jako puno skupilo. Skupili smo četiri hangara potrepština i to je trebalo selektirati u suradnji s veleposlanstvom Ukrajine. Ukrajinsko veleposlanstvo je dobivalo iz matične države potrebe i onda bi mi po tom popisu selektirali. Imali smo popis što smo zaprimili gledali bi popis što imamo i što nemamo. Kada bismo skupili ono što oni trebaju to je onda slano u koordinaciji s njihovim Caritasom ili Križevačkom eparhijom”, pojasnio je.

A na pitanje što je opasnije voziti bob ili ući u ratnu zonu kazao je da ima sličnosti. “Sve ima svoje čari. U bobu sam znao što mi se može dogoditi, znao sam konkretno u što idem, to je bilo zbog mog osobnog zadovoljstva i težnje da se postigne rezultat i to je bilo kroz sam taj sport, ali ovdje kada sam išao nisam mogao vjerovati da 2022. godine imamo rat. Kada sam išao prvi put došao sam do granice i bilo mi je ružno sve to za vidjeti. Tu se osjetilo da ako spasiš jedan život, spasio si cijeli svijet. To nije bio neki strah. Ja sam se pomirio s Bogom čim sam se rodio da sam već umro. Kada ti je suđeno tada ćeš i umrijeti. Djeca i sirotinja vrijedni su žrtve. Sam Isus je rekao što učiniste jednom od moje najmanje braće meni učiniste. To je bila neka moja minimalna žrtva jer i ja sam primao pomoć što od strane prijatelja. Što od strane obitelji. Siguran sam da bi se i netko iz Ukrajine našao za pomoć kada bi mi bila potrebna”, rekao je Nikpalj.

“Mene to nije koštalo ništa. Nadam se da sam nekome pomogao. Svi koji se žele uključiti mogu, mi otvorena srca primamo i najmanju pomoć, čak i toplu riječ. Postoje naša web stranica i Facebook stranica gdje mogu pronaći sve informacije”, zaključio je.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja