Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" urednice i voditeljice Katarine Varenice u petak, 24. rujna, gostovala je umirovljena pravnica i hrvatska pjesnikinja Ana Horvat.

/ mp

Katarina Varenica i Ana Horvat

Horvat je dosad objavila četiri pjesničke antologije, a peta antologija nalazi se na internetu.

“Shvatila sam da je jedini način da se čita poezija tako da pjesme budu dostupne na internetu. Budimo realni, nitko ne kupuje poeziju te se ne čitaju u knjižnicama. Uvidjevši to, uhvatila me jeza i očaj pa sam odlučila da moram mlade ‘prisiliti’ da čitaju poeziju putem interneta”, nadodala je.

Naša gošća je napisala 17 pjesnički zbirki. Kako je rekla, nije radoholičarka već priznaje kako brzo radi i brzo donosi odluke.

“Oduvijek pišem jer mi je pisanje poezije produžena noga baleta. Bavila sam se baletom od svoje četvrte do četrnaeste godine pod vodstvom Ane Roje. Kada je otišla u drugi grad, da otplešem svoju tugu počela sam pisati.”

Prema riječima Ane Horvat, završila je pravo jer je shvatila da se mora staviti u red.

“Svoj cijeli radni vijek provela sam kao pravnica. Budući da su mi šefovi branili pisanje pjesama po pseudonimom sam objavljivala svoje pjesničke zbirke. Naime, kad mi brane, ja se usprotivim.”

Horvat se bavi animalističkom poezijom jer se rijetko tko u Hrvatskoj bavi time.

“Prva sam u Hrvata koja je objavila animalističku antologiju. Tu sam zbirku radila šest godina. Morala sam pročitati pjesme od Marka Marulića do danas. Posebno sam tražila pjesme nadahnute ljubavlju prema životinjama. Očarao me Vladimir Nazor koji je napisao najmanje 150 pjesama nadahnutima životinja. Renesansni pisci nisu baš pisali o životinjama, ima pjesama o konjima ili psima. Prvu zooaktivističku pjesmu u Hrvata napisao je Marko Marulić. Riječ je o pjesmi posvećenoj njegovom psu kojeg je netko zaklao. Nije se znalo za tu pjesmu jer je tek nedavno prevedena s latinskog.”

Naglasila je kako postoji 15-ak suvremenih pjesnika koji pišu dobru poeziju.

Ana Horvat još piše pjesme posvećene stablima i moru.

“Objavila sam antologiju koja sadrži pjesme hrvatskih pjesnika o moru. Naime, tražeći pjesme o životinjama, naišla sam na pjesme o moru koje nisu našle svoje mjestu ni u jednoj antologiji. Budući da sam svoje dvorište ispunila napuštenim životinjama te ne idem na more pa sam barem čitala o moru”, poručila je Horvat koja će u mirovini nastaviti pisati i brinuti o napuštenim životinjama.

Novi valovi dobrote

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja