Budi dio naše mreže

Ako ima istine u stihovima Vesne Parun da stihovi nisu ništa drugo nego "suhi oprani dronjci na prosjeku životu", moglo bi se reći da je večer u Lisinskom posvećena pjesnikinjama iz cijele Hrvatske bila prava gozba riječi za takvog prosjaka. Četrdesetak pjesnikinja nastupile su recitirajući samo po jednu svoju odabranu pjesmu. U toj riječi i na sceni ostavile su srce, dio duše i svog života. Za neke od njih bila je to minuta u kojoj su se najsnažnije izložile i iznenadile svojim sugestivnim i nevjerojatno profesionalnim nastupom.

/ Vesna Bihar

Ana Horvat

Pjesnikinje iz svih krajeva Hrvatske svojim su stihovima ispunili Malu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 24. rujna. Na događanju ‘Pjesnikinje u Lisinskom’, cilj  je bio okupiti pjesnikinje i dati im vjetar u stihove”, rekla je organizatorica ove pjesničke večeri također pjesnikinja Ana Horvat.  Kruna je to niza njezinih tribina ‘Razgovor s pjesnikinjom’ koje se održavaju u antikvarijatu Jesenki i Turk u Zagrebu.

Pjesnici su čuđenje u svijetu, rekao je A. B. Šimić. A pjesnikinje su, trebalo bi dodati, divljenje, pravo čudo i bogatstvo Hrvatske o kojemu zapravo tako malo znamo. Neke od njih prešle su stotine kilometara da bi u toj večeri u Lisinskom iskoristile rijetku priliku da s drugima podijele svoje čuđenje, divljenje i najsnažnije emocije pretočene u riječi koje u sebi nose. I uspjele su i nas  – začuditi i oduševiti.

Pjesnikinje u Lisinskom

“Poezija je za mene izvor života”, kaže pjesnikinja iz Bošnjaka Gloria La Marr. Ime je to pod kojim je, nadodaje, u poeziji i prozi usustavila svoju ljubav prema životu, a piše od devete godine.

Svoje stihove još su izgovorale pjesnikinje (popis abecednim redom): Vera Antolić, Barbara Baždarić, Božica Brkan, Zvjezdana Bubnjar, Diana Burazer, Ema Culi, Maja Cvek, Zdenka Čavić, Ružica Kišur Črlenec, Davorka Črnčec, Slavica Gazibara, Branka Grakalić, Ljiljana Grgić, Cvijeta Grijak, Mira Jungić, Antonija Željka Kahlik, Kristina Kudelić Koren, Marijana Kunjas, Sonja Kušec, Ljiljana Lipovac, Štefanija Ludvig, Slavica Mamić, Đurđica Marinić, Višnja Milek, Marija Tuga Neral, Ljiljana Hidić Pasariček, Ana Piršljin, Marica Planinšek, Lidija Puđak, Đurđica Garvanović Porobija, Ljubica Ribić, Snježana Sić, Senka Slivar, Ajka Tiro Srebreniković, Jelena Stanojčić, Stela Stipetić, Dragica Šimić, Gordana Šiško i Ljerka Vladović.

Program je svojim ležernim i duhovitim nastupom izvrsno vodila Sonja Šarunić. Na sceni se redalo 5 pjesnikinja, a onda bi taj moćni poetski koncentrat, koji je Šarunić usporedila s kockama juhe, poput vrhnja, razblažila glazba. Kroz pjesmu „Oda životu” predstavila se i pjesnikinja Marija Tuga Neral i u riječi pretočila sve ono što pokreće ove žene – ljubav prema životu, prirodi, riječi i opet riječi.

Djelić atmosfere prenosimo u video isječku:

Pjesnikinje svih generacija i zanimanja, od vozačica tramvaja do poduzetnica, izredale su se u svojim izvrsnim intrepretacijama vlastitih stihova, a sve su upotpunili i glazbeni nastupi Paule i Đele Jusića Jr., Ivane Sopta, Maje Tisaj, Adrijane Baković te Ružice i Slavka Nedića koji je odgovoran za glazbenu produkciju. Svi zajedno na kraju su recitiratili pjesmu ‘Ljubila bih te’ Ane Horvat. U maloj dvorani Lisinski mogao se čuti pravi poetski vihor divljenja i ode životu koji mogu upriličiti samo žene koje taj život tako snažno osjećaju, dive mu se i čude.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja