Budi dio naše mreže

U HKR-ovoj emisiji "Novi valovi dobrote" gostovala je članica Udruge Hrvatska za Život, koordinatorica inicijative "40 dana za život" za Slavoniju i glavna koordinatorica projekta "Ruža Hrvatska" Lidija Dugan, u ponedjeljak 15. studenoga. Povod razgovoru jest projekt "Ruža Hrvatska" - značajan događaj koji će se održati u utorak, 16. studenoga, ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. Emisiju je uredila i vodila Katarina Varenica.

/ md

Na početku emisije glavna koordinatorica projekta “Ruža Hrvatska”, Lidija Dugan govorila je o spomeniku “Ruža Hrvatska” čije svečano otvorenje slijedi u utorak, 16, studenog ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. “Ruža Hrvatska” postavit će se u spomen na Ružicu Markobašić i njezinu nerođenu sinu Davidu. Ružica Markobašić trudna je odvedena na Ovčaru i ubijena.  Više informacija o spomeniku možete pronaći OVDJE, u tekstu koji smo objavili na portalu.

Katarina Varenica i Lidija Dugan

Ružičin suprug, Davor Markobašić preživio je rat, no preminuo je prošle godine u ovo doba, 16. studenog 2020. Svečano otvorenje spomenika održat će se na prvu godišnjicu njegove smrti. Na pitanje hoće li neki od članova obitelji Ružice Markobašić biti u Vukovaru na dan otvorenja, Dugan je rekla da će doći njezina kći s kojom su u kontaktu i koju su zamolili da prisustvuje tom događaju. Događaju će, također među ostalima prisustvovati gradonačelnik Ivan Penava i pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Udruga udruga Hrvatska za Život” međusobno je povezana s inicijativom “40 dana za život”, a koordinatorica inicijative Lucija Dugan otkrila je na koji način su povezane.

“Udruga “Hrvatska za Život” je krovna pro-life organizacija u Hrvatskoj, a unutar nje postoje različiti programi i različiti projekti koje provodimo. Tako inicijativa “40 dana za život” pripada pod udrugu “Hrvatska za Život” i odvija se u 35 gradova diljem Hrvatske. Neki od njezinih programa su “Oprostom oslobođene” za iscjeljenje rana žena koje su prošle iskustvo pobačaja bilo spontanog bilo namjernog, “Iscjeljenje očeva srca”, portal “Muževni budite” za osnaživanje muževnosti te “Prava ljubav čeka” o bračnoj i predbračnoj čistoći i spolnosti”, istaknula je Dugan o radu Udruge.

Dugan se u rad Udruge i u inicijativu uključila još 2014. godine, kada se ukazala potreba da netko u Vukovaru vodi inicijativu. “Kontaktirao me Ante Čaljkušić i zamolio me da se više uključim u rad, ako sam u mogućnosti i da dođem na susrete u Zagrebu da se međusobno povežemo i da mi objasne na koji način funkcionira rad. Malo po malo počela sam okupljati ljude, i od tada naša inicijativa nije stala sa svojim okupljanjima”, ističe.

Članica udruge “Hrvatska za Život” Lidija Dugan provoditeljica je projekta “Oprostom oslobođene” te je ovom prilikom malo pojasnila o kakvom je projektu konkretno riječ. “To je program koji se bazira na osam cjelina biblijskih tekstova koji su vezani uz biblijske likove koji su proživjeli određene traume kakve proživljavaju žene koje su iskusile rane pobačaja. Pratnja je moguća putem telefona, kada ženama šaljemo materijale ili putem duhovnih vježbi u šutnji u Centru za život u Vukovaru. Imamo i grupe s kojima se sastajemo jednom tjedno, dok ne prođu sve cjeline”, rekla je Dugan i dodala da su plodovi programa zaista veliki.

Dugan je potom govorila o ženama koje se odluče na sudjelovanje o projektu i odlučuju li se one teško na takav program. “Uvijek je najbolje kada žena sama to osjeti i sama dođe u nemoći, kada se sama s time ne može boriti zbog žalosti, pa se odvaži doći jer to znači da je spremna raditi na sebi. S druge strane. Nakon što izvrše pobačaj, žene se suočavaju sa izuzetno teškim stanjima. Javljaju se razni stupnjevi krivnje, napadaji panike, psihoze, poremećaji u prehrani, tuga, bijes, mržnja i pokušaji samoubojstva”, rekla je Dugan i nastavila: “Prolaskom kroz ovaj program zajedno, dijeleći tu situaciju,  žene zajedno dolaze do oprosta i slobode koja im je potrebna”.

U program su uključene i liječnička i duhovna podrška. “S nama u programu je uvijek i svećenik koji ispovijeda ove žene i razgovara s njima, a ukoliko se ukaže da je nekome nešto sustavnije potrebno, onda ih upućujemo na stručnjake s kojima surađujemo”, govori Dugan.

Program “Iscjeljenje očeva srca” bavi se iscjeljenjem očeva koji su proživjeli rane pobačaja ili su ih žene nagovarale na pobačaj te se na taj način u sklopu udruge “Hrvatska za Život” pomoć pruža i očevima.

Na kraju je Dugan izdvojila slučaj spašavanja nerođenog djeteta u Slavoniji koje je bilo sedmo dijete te obitelji. “Dijete je spašeno, no rodilo se s teškim Patauovim sindromom i nije bilo izgledno da će dugo živjeti. Odlučili smo dijete krstiti u bolnici nakon rođenja. Izdvojila bih trenutak kada je došao svećenik i svi mi iz Udruge, i tijekom obreda krštenja dijete je zaplakalo.  Ta njegova suza meni je bila milosni dar sa neba, jer je to dijete koje nije izražavalo nikakvu ekspresiju na van. Nedugo nakon tog događaja, Patrik je preminuo i sahranjen je u grobnici za nerođenu djecu u Vinkovcima”, kazala je Dugan.

Novi valovi dobrote

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja