Budi dio naše mreže

"Motivacija za volontiranjem" bila je tema HKR-ovih "Novih valova dobrote" u četvrtak, 21. travnja u kojima je gostovala studentica, volonterka i sportašica Dora Movrić. Urednica i voditeljica emisije je Suzana Borko.

/ md

Studentica, volonterka i sportašica Dora Movrić volontiranjem se počela baviti 2014. godine u vrijeme kada su izbile poplave u Gunji. “Sjećam se kako sam u neko gluha doba noći počela slati e-mailove s porukom ‘Možemo li nešto zajedno napraviti?'”

Nema tog pridjeva ili eseja kojim bih vam mogla opisati što ja osjetim kada vidim dječji osmijeh.

Movrić ističe kako želja za volontiranjem treba doći iznutra, stoga ne možemo odlučiti da ćemo određene dane dolaziti i obavljati neki volonterski posao. “Nema tog pridjeva ili eseja kojim bih vam mogla opisati što ja osjetim kada vidim dječji osmijeh”, kazala je.

Osim što je volonterka, Movrić je i sportašica koja se tijekom školovanja bavila sinkroniziranim klizanjem. Na pitanje kako je uspjela uskladiti hobije, Movrić priznaje da joj to nije bilo posve lako. “Klizanje sam odabrala spontano, zakoračila na led s kojeg ne silazim ni dan danas”, istaknula je.

Suzana Borko i Dora Movrić

Utjecaj natjecateljskog sporta na izgradnju karaktera

Baveći se klizanjem Movrić se naučila disciplini, bodrenju drugih i poticanju da budu bolji u onome što rade, a u njoj se rodila i želja za složnošću. Kao kapetanica kluba imala je određenu odgovornost, ali uvijek se mogla obratiti trenerici u slučaju nekog problema. “Trener ili kapetan nisi samo na ledu nego tu ulogu nosiš sa sobom cijelo vrijeme i živiš s tim”, kazala je Movrić.

Njoj je to zaista mnogo više značilo, nego da sam je savjetovala kako napraviti neki pokret na ledu.

Motivacija za volontiranjem

Motivaciju pronalazi u dječjem osmijehu. “Nedavno mi je jedna klizačica rekla: ‘Dora, svi mi govore što da radim i kako da budem bolja, a sve što si mi ti rekla jest udahni’. Ja sam joj zaista savjetovala da udahne kada iziđe na led, uživa u klizanju i bude svoja. Njoj je to zaista mnogo više značilo, nego da sam je savjetovala kako napraviti neki pokret na ledu”, naglasila je Movrić.

“Imam osjećaj da volontiram oduvijek. Ne radim to od prvog dana tog života, ali primijetila sam kako moji bližnji imaju tendenciju pomagati drugima, tako sam se i ja stavila na raspolaganje”, ističe Movrić.

Smatra da volontiranjem dobiva sve – ne materijalno, ali duhovno dobiva mnogo. “Kada znam da sam mogla nekome uljepšati djetinjstvo, za mene je to sve”, poručila je.

Prikupljanje pomoći za Ukrajinu posredstvom Hrvatskog Caritasa

Movrić je kazala da je Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu pokrenuo buvljak za Ukrajinu na što su se odazvali mnogi te se skupilo mnogo odjeće i modnih dodataka koji će se prodavati, a prikupljen novac će se u suradnji s ministarstvom Ukrajine u Hrvatskoj poslati onima kojima je potrebno.

“Sljedeća inicijativa su instrukcije koje bismo davali kao studenti te pomagali djeci u dječjim domovima u učenju i tako im pružali ono najbolje što možemo”, istaknula je.

Unazad nekoliko godina organizirali su pripreme za maturu na koje se mogu javiti sva djeca iz Hrvatske. Pripreme se odnose na matematiku, fiziku, kemiju i biologiju. “Javiti se još uvijek može na studentski zbor PMF-a, gdje se redovito nalaze informacije o pripremama”, kazala je Movrić.

Novi valovi dobrote

Cijelu emisiju poslušajte u nastavku:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja