Budi dio naše mreže

Da je glazbeno talentiran sisački biskup Vlado Košić, malo je poznato javnosti. Svoj glazbeni talent tadašnji zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić otkrio je u 250. izdanju HKR-ove emisije "Sacro Ritam" izvodeći pjesmu "Mostovi" koja je emitirana 10. srpnja 2003., a reprizirana u četvrtak, 20. srpnja 2023. povodom obilježavanja 25 godina emisije. Nakon reprize, biskup Košić je nazvao urednika Slavka Nedića i zahvalio mu na prisjećanju na stara vremena.

/ mp

Biskup Košić zaljubljenik je u glazbu, omiljen mu je instrument gitara, a prati zbivanja na duhovnoj glazbenoj sceni.

“Kad se prisjetim svojih bogoslovskih dana, mogu reći da sam se bavio glazbom. Tada sam s još četvoricom tadašnjih bogoslova, od kojih su trojica danas zajedno sa mnom svećenici, osnovao sastav koji je izvodio duhovne pjesme. Taj se sastav zvao ‘Shalom’ koji je svirao svega dvije godine na bogosloviji. Poticaj da se osnuje takav sastav bio je suradnja s Caritasom i rad s osobama s invaliditetom s kojima smo se susretali u Zagrebu, posebice Šalati, pa čak i u Austriji”, istaknuo je biskup Košić.

Tadašnji zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić u studiju HKR-a, 2003.

Kako je rekao, u sastavu “Shalom” bio je Tugomil Radiček koji je danas župnik u Moravču. Kao bogoslov je svirao solo i ritam gitaru. Također, u sastavu je bio Marinko Barbiš koji je danas također župnik u svetištu Majke Božje Goričke Baškoj, a svirao je bubnjeve. Vokal je bio Anton Peranić, a danas je svećenik Krčke biskupije i brine za mlade i profesor je u Rijeci. U sastavu je bio i Zvonimir Midušin koji je svirao bas gitaru, a djeluje kao teolog. A on sam je svirao klavijature, odnosno orgulje.

No, posebna mu je ljubav i sviranje gitare i tako već dvadeset godina.

“Svi smo tada svirali gitaru. Nismo uvijek mogli nositi sve instrumente na susrete s osobama s invaliditetom pa smo onda nosili gitare. Već od sjemenišnih dana sviram gitaru.”

Kada se prisjeti grupe Shalom koja je djelovala 1980. i 1981. godine, biskup Košić poručuje da su to bili uistinu lijepi dani.

“Bilo je to dobro društvo, a usput smo htjeli učiniti nešto lijepo za osobe s invaliditetom, ali i mlade. Svirali smo na nekoliko župa. Svakako bilo je to obogaćenje.”

Nakon razgovora, urednik emisije Slavko Nedić dao mu je gitaru u ruke i rekao: “Idemo se prisjetiti starih vremena i zapjevati najveći hit sastava ‘Shalom’ pjesmu ‘Mostovi'”. Pjesmu su potom izveli zajedno biskup Košić na gitari i Nedić na udaraljkama.

Zadovoljan izvedbom, biskup Košić je rekao: “Nisam namjeravao svirati, ali drago mi je da si me nagovorio.”

A kako je zvučalo poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja