Budi dio naše mreže

"Krenule su prijave za ekumenski novogodišnji susret mladih u poljskom gradu Wroclawu koji će se održati od 28. prosinca 2019. do 1. siječnja 2020. godine, a trajat će do 1. prosinca", rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu voditeljica Ureda za mlade HBK Ivana Čogelja.

/ Marija Pandžić

Kako nam je u razgovoru otkrila Čogelja, nakon tog roka, zainteresirani za sudjelovanje na ekumenskom Taizé susretu mladih moći će se prijaviti izravno na mrežnoj stranici OVDJE. Mladi s invaliditetom trebaju se prijaviti najkasnije do 1. studenog kako bi im se moglo pronaći odgovarajući smještaj.

“Sudionici će biti smješteni u obiteljima u Wrocławu i u cijeloj regiji ili u grupnom smještaju na različitim mjestima poput župne dvorane ili škole. Želim posebno naglasiti kako je potrebno sa sobom donijeti podložak i vreću za spavanje jer se može dogoditi da obitelji nemaju potreban smještajni kapacitet”, istaknula je naša sugovornica.

Ako netko želi sudjelovati u pripremi samog susreta, može se prijaviti u predgrupu, ali direktno na mrežnim stranicam zajednice Taizé OVDJE.

“Volonteri dolaze 26. prosinca i mogu sudjelovati u radnim grupama što uključuje podjelu obroka, čišćenje i pripremu prostorija za molitvu. Mogu sudjelovati i u pomaganju organizacijskoj grupi u župi ili na drugim mjestima prijema, a mogu pjevati i u zboru”, naglasila je Čogelja.

Foto: www.taize.fr

Ekumenski Taizé susret mladih sastoji se od jutarnje molitve u župi gdje su mladi smješteni, potom se održavaju radionice gdje mladi govore o svom iskustvu djelovanja župne zajednice te molitva. Nakon ručka, razne radionice održavaju se diljem grada, a navečer se održava skupna molitva.

Foto: www.taize.fr

“Posebno bih istaknula regionalni susret Hrvata koji će se održati 31. prosinca, ali lokacija je još uvijek nepoznata. Regionalni susret sastoji se od svjedočanstava, pozdravnog govora brata Ulricha koji je zadužen za Hrvatsku te mojeg govora u ime HBK, mise i kratkog druženja.”

Iskustvo mladih s Taizé susreta je pozitivan. Ondje gradimo kršćanstvo zajedništvo i molimo za jedinstvo

Nakon toga u 23.30 je okupljanje mladih u župnim zajednicama gdje su smješteni. S domaćinima odlaze na proslavu Nove godine koji se sastoji od bdijenja i “Festivala naroda”. Budući da se u jednoj župnoj zajednici okupe mladi iz različitih država, mladi pripreme pjesmu ili kolo kako bi predstavili svoju državu.

“Iskustvo mladih s Taizé susreta je pozitivan. Ondje gradimo kršćanstvo zajedništvo i molimo za jedinstvo”, zaključila je voditeljica Ureda za mlade HBK Ivana Čogelja.

Europski susret namijenjen je u prvom redu mladima od 17 do 35 godina, ali voditelji grupa mogu biti stariji od 35 godina.

Mladi se mogu prijaviti u svojoj župi ili biskupiji. Kontakt za prijavu potražite OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja