Budi dio naše mreže

Volonterski kamp "Biti prisutan u sadašnjosti i graditi budućnost"

Od 17. do 19. rujna održan je program za volontere pod nazivom "Biti prisutan u sadašnjosti i graditi budućnost" u Zagrebu u organizaciji Volonterskog centra SKAC. Program je inicijalno bio zamišljen kao volonterski kamp koji bi se održao u suradnji s udrugom Kursiljo na Krapnju, ali je prilagođen s obzirom na epidemiološke uvjete. Kako organizatori ističu, cilj kampa bio je osnažiti mlade za odgovorno djelovanje u društvu, bilo ono humanitarni rad, pastoralno djelovanje ili bilo koji drugi vid volontiranja.

/ mp

“Dosada smo imali volonterske ljetne programe u suradnji s udrugom Magis, koji su bili usmjereni na usvajanje vještina potrebnih za rad s djecom i pružanje pozitivnog primjera života mladih. Ovoga puta smo, osluškujući potrebe mladih, odlučili zahvatiti šire i usmjeriti se na načine suočavanja sa izazovima. Iskustvo nam govori da mladi kada su potaknuti, djeluju proaktivno, te da im je često potrebno samo dati podršku i alate za djelovanje. Kako je istaknuo papa Franjo, mlade treba potaknuti da žive sada, jer oni jesu to Božje sada, da ne postoji čekaonica”, istaknula je Vesna Sabo, koordinatorica Volonterskog centra SKAC. 

Sudionici ističu kako im se svidjelo u konkretnim, svakodnevnim situacijama, naučiti tražiti Boga: 

“Mislim da sam kroz ova tri dana, prolazeći kroz neke možda banalne situacije i probleme, vidjeti da je Bog u svemu, i u tim problemima. Puno puta sam razmišljala što bih sve trebala raditi i koliko je drugih u potrebi, ali sada sam nekako mirnija oko toga da trebam ići ondje gdje sam poslana, koji su mi prioriteti i koje su neke moje želje i odakle dolaze.”

Program je sadržavao i radnu komponentu, koja je neizostavan dio ovakvih edukacija, a sastojala se od pomoći u knjižnici nakon posljedica potresa. 

Organizatori se nadaju da će program nastaviti provoditi i prilagođavati prema potrebama mladih, koji imaju veliku želju pronaći način služenja drugima.

Volonterski kamp “Biti prisutan u sadašnjosti i graditi budućnost”

Ključne riječi:
Skac

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja