Budi dio naše mreže

"Sveti Ignacije je prošao kroz mnoga dubinska ljudska iskustva i kroz različite krajnosti u traženju puta do Boga. Zato je i blizak današnjem mladom čovjeku jer je prošao kroz mnoga stanja koja i mladi danas prolaze – tražio je svoje mjesto pod suncem, želio se dokazati i prolazio je kroz neke teške situacije", rekla je za Hrvatsku katoličku mrežu voditeljica programa Ignacijevske duhovne obnove za mlade Marija Selak iz Studentskog katoličkog centra Palma u Zagrebu te pozvala mlade na vikend pokore kako bi kušali kako je dobar Bog.

/ Hana Kilijan

SKAC Palma i ove korizme, zbog velikog interesa mladih, organizira vikend pokore kao pripravu za otajstvo Uskrsa. Program će se održati u samostanu karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Hrvatskom Leskovcu od 6. do 8. ožujka pod vodstvom predsjednika i duhovnika SKAC-a p. Tomislava Špiraneca.

“Cilj programa je pružiti dobru pripremu i poticaj u korizmi. Želimo potaknuti mlade da se vježbaju u odricanju i da to čine u kontroliranim uvjetima. Počinjemo od tijela – krotimo se u vrsti i količini hrane, sna, načinu disanja i kretanja, a rade se i fizičke vježbe. Rano se ustajemo i jedemo minimalno. Pravimo domaći kruh od pirova brašna i povrtne juhe. Jelovnik je hranjiv, ali nije preobilan”, ističe Selak.

Uz tjelesni aspekt pokore, mlade se potiče i na prepoznavanje nutarnjih pokreta koji se odvijaju uslijed vježbanja i odricanja.

Uvijek birati ono što nas više vodi Bogu!

“Učimo mlade kako prepoznati različite emocije, raspoloženja i strasti. Učimo ih i kako to sve primiti i razlučiti što im Bog po njima govori. Treba naglasiti da se događaju i one ugodne, ali i one neugodne reakcije. Stoga učimo mlade kako i u neugodi ili u nekoj našoj neostvarenoj želji pronaći Boga. Određeno vrijeme je predviđeno za šutnju i tišinu. U vikendu pokore nastojimo razvijati odnos s Bogom bez buke, brbljanja i suvišnih riječi te promatrati što se događa u nama i izvan nas”, pojasnila je Selak.

Vikend pokore 2019. / Foto: SKAC Palma

Ovim će se programom mladima nastojati pojasniti važnost disanja i kretnji tijela u molitvi.

“Bog dolazi ondje gdje mi jesmo. On je došao i utjelovio se, a ni mi ne možemo izići iz svoga tijela. Želimo pomoći mladima da prihvate tijelo te da nauče biti saveznici sa svojim tijelom jer se i kroz tijelo dolazi do Boga. Sveti Ignacije nas potiče na to da tražimo i nalazimo Boga  u svemu. Mi nastojimo i kroz tjelovježbu pomoći mladima da uđu u dublji odnos s Bogom. Već i u samom načinu disanja i kretanja počinje naša molitva”, rekla je voditeljica programa Ignacijevske duhovne obnove za mlade.

Selak pojašnjava kako prepoznavanje pokreta u duši zapravo znači zamjećivanje promjena u duši.

Vikend pokore 2019. / Foto: SKAC Palma

“Ako sam, primjerice, gladna u meni se može dogoditi pokret ljutnje ili pokret strasti za hranom. Možda će me baš ta glad za hranom dovesti do gladi za Bogom. Smisao odricanja je da nas naše izvanjske gladi dovedu do one dublje gladi za puninom i onim što Bog jest. Zato pratimo promjene u duši koje je sveti Ignacije nazivao pokretima. To mogu biti emocije, raspoloženja, strasti i nagnuća duše”, rekla je naša sugovornica.

Program je namijenjen osoba od 18 do 35 godina.

“Često nas osobe starije od 35 godina pitaju mogu li se priključiti. No mi smo, kako i sam naziv kaže, studentski katolički centar i provodimo programe namijenjene mladima. Problematika se razlikuje kod mladih i onih srednje dobi, a naše je poslanje među mladima. To je razlog zašto imamo ograničenje”, pojasnila je Selak.

Bog se svima obraća na jedinstven način!

Ignacijevska duhovnost privlačna je mladima, a veliki broj onih koji se okupljaju u SKAC-u svjedoče bliskost i povezanost sa svetim Ignacijem.

“Sveti Ignacije jedan je od najnormalniji, ali i istovremeno najluđih svetaca koje sam upoznala. On je kroz svoj život prošao svašta i ništa ljudsko mu nije bilo strano. Čeznuo je za čašću i priznanjem, koje su normalne ljudske potrebe, ali je onda došao do dubina obraćenja. U jednom je trenutku čak došao i do jedne granične situacije kada je razmišljao o samoubojstvu. On je prošao kroz mnoga dubinska ljudska iskustva i kroz različite krajnosti u traženju puta do Boga. Zato je i blizak današnjem mladom čovjeku jer je prošao kroz mnoga stanja koja i mladi danas prolaze – tražio je svoje mjesto pod suncem, želio se dokazati i prolazio je kroz neke teške situacije”, rekla je naša sugovornica.

Vikend pokore 2019. / Foto: SKAC Palma

Unatoč svim borbama i ljudskim padovima, sveti Ignacije je uspio svojim vojničkim stilom doći do discipline i reda u nutarnjem životu.

“Duhovne vježbe koje je on ostavio i način molitvenog pristupanja je prokušan. On ga je osmislio tako da se može prilagoditi svakoj osobi pojedinačno. Jedna od osnovnih postavki duhovnih vježbi je ta da se Bog svima obraća na jedinstven način. Sveti Ignacije je stalno upozoravao osobe koje daju duhovne vježbe da imaju na umu kako je svaka osoba drugačija. Zato mladi dolaze u SKAC i tu pronalaze svoje mjesto. Mi ih ne želimo ukalupiti, već im omogućiti da otkriju svoj jedinstveni poziv i poslanje. Nije nam cilj zadržati mlade u SKAC-u, već im pomoći da otkriju svoje poslanje i žive ga u svijetu”, pojasnila je Selak.

Naše nas izvanjske gladi mogu dovesti do one dublje gladi za puninom i onim što Bog jest!

Uz odricanje i pokoru u korizmi ne smijemo zanemariti i važnost činjenja djela milosrđa prema bližnjima.

“U korizmi bismo trebali više činiti milosrdna djela. Potičemo mlade da pronađu neko mjesto gdje će volontirati i činiti nešto više što će im postati dobra navika. Ne moramo se nužno orijentirati na odricanja. Čini mi se puno korisnijim pronaći nešto što te raduje, a kada pronađeš to što te raduje, onda to podijeli s još nekim. Ignacijevska postavka ‘semper magis’ znači da uvijek želimo postići više i birati ono što nas više vodi Bogu”, zaključila je Marija Selak.

Foto: SKAC Palma

Prijavnica je ovdje: PRIJAVNICA. Za više informacija kontaktirajte: idom@skac.hr

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja