Budi dio naše mreže

VIDEO Katoličke influencerice otvoreno o spolnosti

Studentski kapelan Sveučilišta u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić ugostio je nedavno voditeljice projekta "Chance for walk" Marijetu Martić i Eminu Dabo Hunjak.

/ mp

Svjesne da na evangelizaciju društvenim mrežama poziva i sam papa Franjo naglašavajući da su društvene mreže neizbježne u suvremenom svijetu, da mladi preko njih komuniciraju i upoznaju svijet, grade se i provode mnogo vremena na njima, Marijeta Martić i Emina Dabo Hunjak prije više od godinu dana započele su online projekt putem kojega mladima na društvenim mrežama žele pružiti kvalitetan sadržaj. S mladima komuniciraju putem Instagrama, Facebooka i YouTubea.

O spolnosti i ženstvenosti na tribini u Rijeci mladima su govorile popularne katoličke influncerice.

Marijeta Martić (30), završila je studij teologije na Katoličko-bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, i marketing u New Yorku te je nakon povratka u Zagreb radila dvije godine na Laudato televiziji gdje je upoznala Eminu Dabo Hunjak.

Emina Dabo Hunjak (33) završila je kroatiskiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je i doktorirala. Radila je također na Laudato televiziji. Zajednički su pokrenule evangelizacijski projekt “Chance for walk”. Dabo Hunjak naglasila je kako se s teologijom tijela susrela na predavanja don Damira Stojića u Zagrebu.

Budući da je naše tijelo hram Duha Svetoga važno je što radimo s njim i kome dajemo to tijelo.

“Ta predavanja don Damira Stojića su prekrasna i ona su mi otvorila oči. U vrijeme kad sam išla na vjeronauk kod don Damira živjela sam sa svojim zaručnikom, sadašnjim mužem. Dakle, nismo živjeli predbračnu čistoću i živjeli smo skupa u stanu. Tek sam kasnije shvatila da je upravo sam čin seksa zapravo brak. Koliko god don Damira sputavali da nema što reći o temi seksa, ima itekako. Kad sam čula što je spolno sjedinjenje i to razumjela, tadašnji zaručnik i ja odlučili smo krenuti živjeti u čistoći. Slušajući predavanja i produbljući naše znanje o tjelesnosti shvatili smo da treba čekati sa spolnim odnosima do braka.

Bog je na početku Biblije dao nama zadatak plodite se i množite, međutim seks se danas doživljava na perverzan način, a on to nije. Filmovi, razni glazbeni spotovi i internet su od seksa napravili perverziju.

U spolnom sjedinjenju sudjeluje Bog kao kreator, a u spolnom činu stvaramo zapravo novi život. Danas nažalost na seks tako ne gledamo. Mnogi mladi mijenjanju više partnera. Međutim, treba naglasiti kako se u spolnom sjedinjenju osobe i duhovno spoje s drugim osobama i nakon prekida shvate da to zapravo nije bio samo seks nego se osjećaju tužno, depresivno i iskorišteno. Da je samo seks u pitanju, ne bi bili tužni.

Budući da je naše tijelo hram Duha Svetoga važno je što radimo s njim i kome dajemo to tijelo. Nakon nekoliko prekida osoba se osjeti usamljeno i stalno je u potrazi za ‘supreherojem’ koji će tu osobu napokon izliječiti. Međutim takva osoba ne postoji i postanemo razočarani. Treba znati što tražimo od druge osobe kako bi znali koji je cilj takve veze”, istaknula je Emina Dabo Hunjak.

Martić je mladima rekla kako je za vrijeme studija imala dugogodišnju vezu s ateistom te tijekom pet godina veze nije uspjela spojiti teologiju s njegovim ateizmom.

Recite Bogu: Imam problem s tim i tim. To je potrebno napraviti

“Vječito smo se raspravljali. On je govorio da nema Boga, a ja da ga ima. S vremenom sam prestala ići na ispovijed i mise. Živjeli smo u grijehu. Naime, mi djevojke čim upoznamo nekog mladića odmah zamišljamo vjenčanje, brak i obitelj. Nakon pet godina, zašto ne imati takav plan? No mi smo prekinuli. Trebalo mi je tri godine da to svladam. Stoga sam odlučila otići u New Yorku kako bi bi to sve prebrodila. New York je jedna velika džungla u kojoj se nalaze sve nacije svijeta. Ondje sam pokušala sastaviti sebe.

Shvatila sam tijekom veze s tim dečkom nisam pričala. Nisam na primjer rekla nikad što se meni sviđa. Voljela sam sve što je on volio. Njegova duhovnost se prelila na mene. Silno sam htjela vezu, ali nije mi išlo nikako u New Yorku.

Dotaknut ću se i teme ženstvenosti. Naime, nakon prekida sam izgubila i samopouzdanje. Mislila sam da me nitko ne može voljeti jer nisam dovoljno privlačna. Bila sam jednostavno izgubljena i ušla sam polako u New age. No, uspjela sam izaći iz svega toga i upoznati Boga. Sama sam si rekla moraš sama naći svoj put.

Sve dok ne priznate da imate problem, Bog neće ući u vaš život. Duh Sveti čeka vaš pristanak. Recite Bogu: Imam problem s tim i tim. To je potrebno napraviti. Čitanjem Božjom riječju, gradite identitet i samopouzdanje”, poručila je Marijeta Martić.

Njihovo svjedočanstvo pogledajte u cijelosti OVDJE:

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja