Budi dio naše mreže

Studentski katolički centar u Zagrebu (SKAC Palma) objavio je termine svojih redovitih ljetnih programa uz geslo: 'Više od ljeta – u odnosu s Bogom'. Ove godine kod nas će se održati i Međunarodni ljetni program MAGIS Europe 2022, a koji se prošlog ljeta održao u Mađarskoj.

/ anh

Kamp na Modravama već duže u SKAC-u Palma zovu ‘Jednostavno ljeto’ i u masliniku skrivenom na rtu Ovanj u šibenskome kraju, gdje razapinju svoje šatore i grade ‘crkvu pod vedrim nebom’, ponudili su ove termine: od 9. do 15. srpnja za one od 16 do 18 godina, a od 16. do 22. srpnja za nešto stariju dob od 18 do 30 godina.

U kolovozu, pak, od 5. u mjesecu je za mlade od 18 do 26 godina, a od 15. kolovoza pa idućih 10 dana za starije do 35 godina. To su termini duhovnih vježbi, šutnje.

Od prošle godine novi program je ‘Više u stvorenome s Gospom’ te ‘Više u stvorenome sa sv. Josipom’ – oba u Parku prirode Medvednica, pri samom vrhu, u župi i župnoj kući, domu, Majke Božje Kraljice Hrvata. Domaćin mladima bit će i ovoga puta p. Tomislav Rukavina, župnik, i suradnici iz Volonterskog centra SKAC-a Palma.

Dio ‘s Gospom’ svoj će vrhunac imati u proslavi župnog goda Gospe od Karmela (16. VII.). Program počinje 11. srpnja, a onaj ‘s Josipom’ nešto kasnije – u periodu od 7. kolovoza do uočnice velike Gospe.

Ono što je ipak vrhunac i velika novost za našu zemlju, a malo je ipak bilo u drugom planu, nepravedno, zbog svih izvanjskih okolnosti, jest Međunarodni ljetni program MAGIS Europe 2022.

Foto: Facebook MAGIS Europe 2022

Pripreme su službeno već počele, vrhunac će biti od 24. do 31. srpnja i mogu sudjelovati svi zainteresirani od 18 do 35 godina. O čemu je točnije riječ?

Ti europski susreti mladih koji djeluju oko zajednica i župa u kojima služi Družba Isusova inače se održavaju, a Hrvatska ima priliku biti domaćin u godini kada slavimo 400. obljetnicu kanonizacije sv. Ignacija Loyolskog i sv. Franje Ksaverskog.

Kako se prijaviti? Za to je potrebna registracija:

Korak 1. Napravite profil

To možete učiniti prijavom na ovaj LINK; odgovarajući na nekoliko jednostavnih pitanja.

Korak 2. Popunite aplikacijsku formu

Nakon što je vaš profil aktiviran, ulogirajte se i pošaljite svoju prijavu na događaj. Tu možete napraviti listu ‘Eksperimenata’ na kojima želite sudjelovati te se prijaviti za financijsku pomoć ako osjećate da je trebate.

Korak 3. Kotizacija za sudjelovanje

Kako bi se izbjegao bilo kakav rizik od nepotrebnih plaćanja, izrađena je shema plaćanja koja je najsigurnija. Bit će vam poslan notifikacijski e-mail o plaćanju u drugoj polovici lipnja. Unaprijed se plaća 50 eura, a ostatak novca očekivan je da budu uplaćen do 15. srpnja.

Prijave su otvorene do 12. lipnja 2022. godine.

Nedavno je o MAGIS Europe 2022 bilo govora i u Splitu na susretu splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića i p. Dalibora Renića, provincijala Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. I to s razlogom.

Prvih pet dana održat će se takozvani ‘Eksperimenti’, odnosno praktične aktivnosti mladih diljem Hrvatske, čak Bosne i Hercegovine na dva mjesta, a pokušavaju se isti organizirati i u Beogradu.

To su hodočašća, duhovne vježbe, karitativni rad, aktivnosti vezane uz umjetnost, povijest i slično.

Mladi će biti raspodijeljeni u grupe od po petnaest ljudi. Takvih ‘Eksperimenata’ moglo bi biti oko 300, istaknuo je provincijal i rekao da se očekuje oko 300 sudionika i više od 1500 volontera.

Završni dani, odnosno zajednički susret svih ovih skupina, održat će se u Splitu od 29. do 31. srpnja, a cijeli susret završit će zajedničkim misnim slavljem kojeg će predvoditi mons. Barišić.

Provincijal Renić je ovom prilikom splitsko-makarskom nadbiskupu zahvalio za potporu radu njihove zajednice u Splitu.

U pratnji provincijala bio je i p. Hrvoje Mravak, poglavar isusovaca u Splitu i učitelj isusovačkih novaka, koji će također sudjelovati u projektu MAGIS Europe 2022.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja