Budi dio naše mreže

U Zadru zaživjela zajednica za sve koji se još uvijek traže i za one koji su se već našli u Božjem krilu

Na Drugu korizmenu nedjelju započinje treći tjedan u nizu u kojem će se u Zadru opet u srijedu, i tako ubuduće, slaviti 'Misa za mlade' u sveučilišnoj crkvi Sv. Dimitrija. Večernji susret - kako se to i očekuje za mlade, studente, radničku mladež i druge zainteresirane za ovu pomalo jedinstvenu euharistiju – nastavlja se na zadovoljstvo svih neformalnim druženjem u prostorima obližnje crkve. Sv. Šimuna, a najviše na zadovoljstvo neumornog tima iz Povjerenstva za pastoral mladih iz nadbiskupije. Mladi iz Grada sv. Stošije, Donata, Krševana, Šimuna, stoga, poručuju: Bogu smo zahvalni što možemo biti dio te priče 'u Zadru koji se duhovno budi'.

/ anh

“Nakon intenzivnih mjeseci pripreme, posta i molitve s ovogodišnjom Pepelnicom započela je Misa za mlade u Zadru u Sv. Dimitrija koji predstavlja simbol Sveučilišta u Zadru”, prenosi HKM-u svoju radost Marijana Čiklić, studentica i suradnica nadbiskupijskog Povjerenstva za mlade. Termin će uvijek biti isti u 19.30. Sve je organizirano na način da svaku srijedu misu slavi drugi svećenik i predvodi pjesmu drugi zbor koji je aktivan u nekoj župi u gradu ili Zadarskoj županiji.

Za vrijeme euharistije prethodna dva puta na raspolaganju su bila dvojica svećenika za ispovijed, a u propovijedi se progovara o nekoj temi iz Evanđelja koja je posvećena upravo mladima. Prvu misu s prvim danom Korizme predvodio je povjerenik za pastoral mladih don Zvonimir Mikulić, a pjevao je zbor župe Srca Isusova na Voštarnici i tema je bila “Vratite se k meni svim srcem svojim” (Joel 2, 12), povezana s prvim čitanjem i označava početak korizmenog vremena i poziva na obraćenje.

Mladi organizatori te večeri zajedno sa svojim povjernikom očekivali su, istina, veliki broj ljudi, ali ne i onaj kojem su svjedočili.

“Vrata crkve Sv. Dimitrija, koji je ujedno postao i zaštitnik ovog predivnog susreta s živim Kristom, nisu se zatvarala i rijeke mladih su se taj dan slile upravo u ovu crkvu koja se nalazi kraj Zadarskog sveučilišta”, rekla je Čiklić, a HKM saznao da su i neki sveučilišni nastavnici i profesori jedva čekali tu prijelomnu večer; barem što se tiče života mladih sveučilištaraca u njihovom gradu.

“U zraku se osjetilo zajedništvo među ljudima” – nastavlja Marijana – “ kao i neizmjerna žeđ i čežnja za Isusom Kristom. Don Zvonimir nas je u svojoj propovijedi podsjetio što je to post, kojeg danas vrlo malo ljudi razumije, kao i njegovu snagu. Najviše nam je ostalo u sjećanju da ne možeš postiti, a da ne osjetiš prazninu jer ipak oduzimaš tijelu ugodu koju dobiva preko hrane i pića. Ne smijemo upasti u zamku da utjehu tražimo u nečem ovozemaljskom, već da tu prazninu ispunimo isključivo Kristom, jer kao što je Isus rekao u Evanđelju prošle nedjelje: “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta”.

Drugu misu za mlade protekloga tjedna predvodio je don Roland Jelić, ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivo Mašina u Zadru i rektor sjemeništa Zmajević, a pjevao je zbor Sv. Frane. Tema je bila ‘povjerenje’.

Don Roland je rekao mladima da ne traže od Boga znakove i čudesa u svom životu, već da Gospodinu jedino što mogu dati jest povjerenje jer se On brine o svemu. I ova misa je okupila veliki broj mladih.

“Naše zajedništvo se očitovalo i na druženjima u obližnjome Sv. Šimi gdje je sve vidljivije kako se stari prijatelji ponovno zbližavaju i više, a nekoć stranci prijatelji postaju. Tko zna hoće li ova misa za mlade biti plodno tlo za neka nova poznanstva utemeljena u Kristu kao i nove parove i buduće supružnike”, pita se naša ‘zadarska izvjestiteljica’.

Imamo i dojmove nekih mladih. Tako Julijan Zrnić poručuje da ustrajnost i zajednička molitva uvijek pronalaze dobar put, a Karla Buzinac je za Hrvatsku katoličku mrežu bila vrlo razgovorljiva:

“Vjerujem da je Bog ovo naše zajedništvo pa i žrtvu koju smo svih ovih mjeseci u obliku molitve i posta prinosili posebno za nakanu ‘Misa za mlade’ srijedom u Sv. Dimitrija obilato nagradio i vjerujem da je ovo tek početak, upravo zato što je sve što radimo utemeljeno na ljubavi prema Bogu i bližnjemu i na želji da se konačno nešto za mlade katolike u Zadru stvori i događa, a ne na nekoj samopromociji ili drugim motivima koji nisu u skladu s time.”

Samo treba nastaviti dalje i čekati na nove plodove.

Marin Modrić, prezimenjak našega svjetskoga Luke, nadopunjuje Karlu, pak, ovim riječima: ‘Misa za mlade’ za mene je prilika za učenje. Učenje poniznosti, učenje kako ništa u životu, pa tako ni ovo, nije došlo mojom zaslugom.

“Učenje kako Boga i onu drugu osobu staviti u prvi plan, a sebe poniziti. Učenje života u sadašnjem trenutku, gdje znam da sam točno tu gdje trebam biti, da nije slučajno što sam okružen svim ovim ljudima i što sam dio ove inicijative. Učenje da zbilja moji talenti nisu moji, nego od Boga, i da su mnogobrojniji nego što sam ja to mislio.”

U istome tonu naš Modrić nastavlja: Učenje da šaljem svoj ego van, a puštam unutra Boga i ljude.

Slično pitanje je postavljeno i Josipi Romić koja u ovoj HKM-ovoj anketi poručuje da je ova misa – koju su konačno dočekali i u Zadru nakon Splita, Zagreba, Pazina, Osijeka, Slavonskog Broda, Omiša iako se tamo baš zove ‘Misa mladih’ – u biti “susret mladih na kojem se približavamo ne samo Bogu, već i sa svim mladima u svojoj okolini”.

Nastavlja: “Zajedničkim snagama gradimo jednu čvrstu iskrenu zajednicu koja je otvorena za prihvaćanje svih mladih koji se možda još uvijek traže i onih koji su se već našli u Božjem krilu. Zajednica koja će rasti i koja će širiti Božju ljubav među svim stanovnicima Zadra grada.

Zaključak prepuštamo ženskim snagama – koje su inače velika moralna i organizacijska podrška povjereniku don Zvonimiru Mikuliću – njihovoj kolegici Andrei Jerković:

“’Misa za mlade’ mi predstavlja još jedan pokazatelj kako se treba pripremati, žrtvovati i odricati za vrijedne stvari u životu. Lijepo je vidjeti kako su mjeseci priprema, molitava i posta rezultirali tolikim brojem mladih koji su željni susreta s Gospodinom, ali i sa svojim braćom i sestrama u Kristu. Bez zajedništva, suradnje i usmjerenosti na Gospodina, ništa od toga ne bi bilo moguće. Bogu sam zahvalna što mogu biti dio te priče u Zadru koji se duhovno budi.”

Marijana Čiklić u ime Ureda za mlade Zadarske nadbiskupije, upravo zato svima poručuje:

“Kao što pjesma kaže: ‘Nek pada, nek pada, otvori nebeske brane’, osjećamo svi zajedno, kako će Bog preko ove ‘Mise’ natopiti Zadar svojom milošću, posvetiti ovaj grad i mlade te nam donijeti obilje blagoslova. Zato pozivamo sve koji mogu, i koji su osjetili da im je Duh Sveti progovorio i pozvao ih na ‘Misu za mlade’, da dođu sljedeću srijedu, 11. ožujka u 19:30, predvodit će fra Bojan Rizvan, koji inače u svome samostanu redovito drži susrete za mlade, a pjevat će zbor sa Smiljevca. ‘Uđite s hvalama na vrata njegova, u dvore njegove s pjesmama; hvalite ga, ime mu slavite!’ (Ps 100, 4)”

Povjerenstvo za pastoral mladih Zadarske nadbiskupije također organizira ’72 sata bez kompromisa’ , zadarski Planinarski križni put koji je ‘pred vratima’, a planova imaju kao što je veliko more kada ga se gleda s ‘Morskih orgulja’ – i tamo negdje iza Pašmana.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja