Budi dio naše mreže

SVJETSKI SAVEZ MLADIH "Očuvanje priziva savjesti civilizacijski je doseg i ne smijemo relativizirati njegovu važnost"

"Želimo povezati mlade sa stručnjacima iz područja ljudskih prava i bioetike, ali i mlade sličnih interesa kako bi u budućnosti radili na sličnim projektima od društvene važnosti", rekao je voditelj programskih aktivnosti Svjetskog saveza mladih Hrvatska Luka Poslon te za Hrvatsku katoličku mrežu pojasnio do kakvih su zaključaka mladi došli na Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava.

/ Hana Kilijan

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava edukacijski je projekt u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska koja je na jednom mjestu okupila preko 60 mladih te brojne stručnjake iz područja bioetike, medicine, filozofije i ljudskih prava. Ljetna škola, uz potporu Predsjednice Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom Ministarstva Zdravstva i Sveučilišta u Zagrebu, održala se u Šibeniku od 29. srpnja do 4. kolovoza. Mladi sudionici slušali su predavanja i raspravljali o aktualnim bioetičkim temama, a neke od njih su bile: pobačaj i pravni prijepori oko prekida trudnoće, ljudsko dostojanstvo i eutanazije, ljudska prava i reproduktivno zdravlje, priziv savjesti, palijativna skrb te bioetički izazovi u budućnosti.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava 2019. / Foto: Svjetski savez mladih

Ideja Ljetne škole bioetike i ljudskih prava proizašla je iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska koji se bavi edukacijom, kulturom i zagovaranjem.

“Kroz rad s mladima prepoznali smo kako postoji potreba edukacije i okupljanja mladih oko aktualnih bioetičkih pitanja na koja u suvremenom društvu trebamo odgovoriti iz više aspekata: medicinskog, filozofskog i pravnog. Prepoznali smo i kako o bioetičkim temama poput pobačaja, eutanazije i umjetne inteligencije sve više slušamo u svakodnevnici i medijima, ali i kako mladi u Hrvatskoj nemaju dovoljno prilika kako bi o navedenim temama slušali predavanja stručnjaka i adekvatno o njima raspravljati”, rekao je Luka Poslon.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava 2019. / Foto: Svjetski savez mladih

Cilj Ljetne škole je educirati mlade u području bioetike i ljudskih prava.

“Mladima pružamo pozitivno okruženje za prikupljanje znanja, iskustva i vještina potrebnih u argumentiranoj raspravi ili javnom nastupu. Također, želimo povezati mlade sa stručnjacima iz područja ljudskih prava i bioetike, ali i mlade sličnih interesa kako bi u budućnosti radili na sličnim projektima od društvene važnosti. Ljetna škola bioetike i ljudskih prava će nastaviti biti mjesto okupljanja izvrsnih predavača i izvrsnih sudionika”, rekao je voditelj programskih aktivnosti Svjetskog saveza mladih Hrvatska.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava 2019. / Foto: Svjetski savez mladih

Ovo je već druga godina održavanja Ljetne škola. I ove su se godine okupili različiti predavači i sudionici iz svih dijelova Hrvatske.

“U odnosu na prošlu godinu, ovogodišnja Ljetna škola je trajala jedan dan dulje i okupila pet sudionika više. Posebno nas veseli činjenica što je Ljetna škola ove godine okupila većinu novih sudionika u odnosu na prošlu godinu, a svaki novi sudionik obogati edukacijski program kao i neformalni dio na poseban način”, istaknuo je naš sugovornik.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava 2019. / Foto: Svjetski savez mladih

Tijekom Ljetne škole predavači i sudionici došli su do zaključka kako je nužno u budućnosti nastaviti s edukacijom mladih o složenim bioetičkim temama.

“Edukacija je nužna zbog kompleksnosti zahtjeva pred kojim se svakodnevno nalaze brojni liječnici, zdravstveni djelatnici, pravnici i filozofi. Također, jedan od zaključaka u kontekstu rasprave o pravnoj regulaciji priziva savjesti bio je kako se liječnicima i zdravstvenim djelatnicima mora omogućiti pozivanje na priziv savjesti u najtežim etičkim dilemama te kako priziv savjesti, kao temeljno ljudsko pravo, mora ostati zakonom zaštićeno. Uz prepoznavanje slobode, solidarnosti, kulture i demokracije kao temeljnih vrijednosti, očuvanje priziva savjesti civilizacijski je doseg kojeg niti jedno društvo ni država ne smije ukinuti niti relativizirati u važnosti”, zaključio je Luka Poslon.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava 2019. / Foto: Svjetski savez mladih

Svoje su dojmove podijelili i sudionici Ljetne škole.

“Izuzetno mi je drago što sam sudjelovao na Ljetnoj školi. U ovih tjedan dana učio sam o različitim pitanjima s kojima se susreće bioetika i to iz znanstvene, filozofske i praktične perspektive. Predavači izlažu o aktualnim temama, lokacije smještaja i izleta su odlične, a ekipa koja se prijavila i s kojom sam se družio je izvrsna”, rekao je Ivan Kos.

“Ljetna škola je zanimljivo i nezaboravno iskustvo. Upoznala sam puno divnih ljudi i proširila vidike o aktualnim bioetičkim temama. Savršen omjer učenja i zabave čini ovu ljetnu školu događajem kojemu bi se što više mladih intelektualaca trebalo pridružiti”, istaknula je Manuela Bajan.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava 2019. / Foto: Svjetski savez mladih

 

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja