Budi dio naše mreže

U Caritasovoj kući za mlade "Da život imaju" u petak 9. srpnja završen je 2. modul izobrazbe stručnih zaposlenika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji provodi tim SOS Dječjeg sela Hrvatska u okviru projekta »Skrb temeljena na znanjima o traumi«. Tom prigodom razgovarali smo sa Suzanom Orešković Vrbanec o traumi koja nastaje kod djece povodom nepovoljnih traumatskih događaja.

/ Dario Zürchauer

Suzana Horvat Kutle, mag. paed. soc., voditeljica Sektora usluga socijalne skrbi iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije istaknula je da unutar usluga socijalne skrbi Caritas brine o različitim korisničkim skupinama. “Budući da u okviru usluga socijalne skrbi Caritas kroz svojih sedam kuća brine o različitim korisničkim skupinama, a pretežito o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, sadržajem ove edukacije – usmjerene na traumatska iskustva djece – smatram da ciljamo u samu srž našega rada pri čemu je isto usmjereno na najprimjerenija postupanja koja osiguravaju i podižu standard kvalitete naše usluge.
“Često čujemo izraz ili frazu najbolji interes djeteta, a što to zapravo znači?… U našemu slučaju znači donositi odluke i raditi s djecom na način da je upravo to najbolji izbor, odnosno najbolji interes djeteta, a da bismo to mogli trebamo stručno ojačati naše kapacitete”, istaknula je voditeljica Horvat Kutle.

“Naime, iako na oporavak od traume utječu mnogi čimbenici, znamo da su brižni i stabilni odnosi s odraslim osobama presudan element koji djeci i mladima pomaže u prevladavanju traumatskih iskustava – Caritas svakako jest i želi biti njihova sigurna luka. Omogućavanjem ove edukacije, kao voditeljica Sektora usluga socijalne skrbi, željela sam stručnim radnicima dati poruku da organizacija u kojoj rade – Caritas Zagrebačke nadbiskupije – brine o njima, daje im podršku u radu, uvažava složenost i odgovornost njihovog rada te im želi pomoći da u istom budu što uspješniji na osobnoj, profesionalnoj i stručnoj razini, odnosno da korisniku za kojega brinu mogu pružiti najbolju moguću uslugu.”

“Ovom edukacijom naučit ćemo da se najteže traume događaju unutar odnosa s drugim ljudima (što su nam te osobe bile bliskije, to je teže) te da su zdravi odnosi ključ oporavka, naučiti ćemo koliko je važno izgraditi dobar odnos s korisnikom i na njemu graditi sve promjene, pokazati im da su nam važni, a ujedno pri tom postaviti profesionalne granice.”

Sanja Orešković Vrbanec je socijalna pedagoginja i Gestalt psihoterapeutkinja, više od dvadeset godina profesionalno angažirana u neprofitnom sektoru. Kroz svoj angažman u udrugama bavi se promocijom i zaštitom dječjih prava, a preko deset godina obnaša funkciju izvršne direktorice Udruženja „Djeca prva“. Članica je Vijeća za djecu Vlade Republike Hrvatske i Vijeća za socijalnu skrb Grada Zagreba. Posljednjih deset godina sudjeluje u izradi nacionalnih, regionalnih i lokalnih strateških i operativnih dokumenata u području razvoja socijalne politike i zaštite dječjih prava. Njen profesionalni interes kreće se od rada s pojedincima u svrhu osobnog rasta i razvoja, do rada sa organizacijama i sistemima u svrhu integriranja postojećih resursa i primjene najboljih praksi u području socijalne politike i zaštite djece, mladih i obitelji. O izobrazbi stručnih djelatnika Caritasa progovorila je u nastavku.

“Radi se o edukaciji koja je namijenjena stručnjacima koji rade s djecom i mladima u alternativnim skrbima. To je internacionalni projekt. Nositelj projekta je SOS Dječje selo Hrvatska. Projekt se zove “Sigurno mjesto” i ovo je samo jedna komponenta tog projekta. Radi se o edukaciji koja je usmjerena na povećanju znanja, vještina i stručnih kompetencija za rad s djecom s traumatskim iskustvima ili nepovoljnim događajima u djetinjstvu. Edukacija ima dva modula. Prvi modul je bio u travnju i oba modula traju tri dana.

Ako dijete ima kratku koncentraciju, agresivno se ponaša ili ima neke impulzivne agresivne ispade, vrlo često se radi o traumatskom iskustvu.

Prvi modul je bio fokusiran na prijenosu recentnih znanja temeljenim na znanstvenim istraživanjima o traumi i njezinom utjecaju na mozak te rizicima za kasnije funkcioniranje u odrasloj dobi. Znanstveno je utvrđeno da nepovoljni događaji u djetinjstvu poput zanemarivanja i zlostavljanja, velike teške bolesti u disfunkcionalnoj obitelji imaju rizik za nepovoljan učinak na razvoj djeteta. Djeca i mladi koja se nalaze u alternativnoj skrbi su skupina koja često ima čitav niz nepovoljnih iskustava u djetinjstvu. Tu se radi o kompleksnoj traumi koja je nastala iz odnosa, obično primarnih skrbnika koji su zbog nepovoljnih uvjeta života morali biti izmješteni u ustanovu. Ako dijete ima kratku koncentraciju, agresivno se ponaša ili ima neke impulzivne agresivne ispade, vrlo često se radi o traumatskom iskustvu. Riječ je dakle, o adaptivnom odgovoru djeteta na doživljenu traumu. Još uvijek postoji dominantna perspektiva i to ne samo u socijalnoj skrbi nego i kod odraslih, da su neka ponašanja kod djeteta zločesta. Nisu zločesta nego je adaptivni odgovor djeteta”, zaključila je Sanja Orešković Vrbanec.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja