Budi dio naše mreže

Susret mladih na Cresu pod geslom 'Više svjetla'

Župa Cres organizirala je u subotu, 25. siječnja tradicionalni susret mladih o spomendanu sv. Ivana don Bosca. Na sličan način mladi se u Cresu okupljaju više od šest desetljeća. Ove se godine u creskoj župnoj crkvi Sv. Marije Velike okupilo oko 150 mladića i djevojaka s otoka Cresa, Lošinja, Krka i Raba, a geslo susreta bilo je „Više svjetla!“, u skladu sa sintagmom sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića čiju stogodišnjicu rođenja na nebo Krčka biskupija obilježava ove godine.

/ kv/IKA

O temi susreta govorio je tijekom uvodnog pokorničkog bogoslužja s euharistijskim klanjanjem salezijanac don Mihovil Korkut, a potom i krčki biskup mons. Ivica Petanjak koji je predvodio euharistijsko slavlje zajedno sa svećenicima koji su dopratili mlade iz svojih župa.

Drago mi je što se svake godine u Cresu susrećemo kako bismo poput don Bosca rasli u svetosti i osjetili u svom srcu ono svjetlo koje su imali sveci.

Mons. Ivica Petanjak

„Mi smo biskupija raspršena po otocima, pa je ovo prilika da se okupimo i osjetimo zajedništvo. Drago mi je što se svake godine u Cresu susrećemo kako bismo poput don Bosca rasli u svetosti i osjetili u svom srcu ono svjetlo koje su imali sveci. Molimo Isusa da otjera mrak kako bismo mogli biti svjetlo drugima“, rekao je biskup Petanjak pozdravljajući na početku sve okupljene. S obzirom da se susret održao na blagdan Obraćenja svetog Pavla, biskup Petanjak je u propovijedi istaknuo da mnogi smatraju kako je, nakon dolaska Isusa Krista na ovaj svijet, obraćenje svetog Pavla apostola najveći događaj u povijesti spasenja.
„Kad se na putu za Damask, tada još kao progonitelj kršćana, Pavao iznenada susreće s Isusom uskrsnulim, kaže da ga je obasjala svjetlost velika i srušila ga. To svjetlo Isusa uskrsnuloga u isto vrijeme uništava sav onaj mrak koji se nalazi u srcu Savla progonitelja i pokazuje mu novi put u život. Od tog časa za svetog Pavla na ovom svijetu ne postoji nitko važniji od Isusa Krista“, rekao je biskup Petanjak, te mladima obrazložio što je pravo obraćenje.

Svaki put kad ste nekoga iščupali iz njegovog problema, vi ste mu upalili svjetlo.

Budući da se susret mladih održava oko sv. Ivana don Bosca, za njega je krčki biskup rekao da je također imao trenutaka i točaka koje su usmjerile njegov život.
„Prvi je onaj na kojeg nije mogao utjecati, a to je kad mu je s nepune dvije godine umro otac, a majka je ostala udovica u 29. godini s tri sina i bolesnom svekrvom koje je trebalo uzdržavati. Za Ivana Bosca se kaže da je s devet godina imao jedan san: u nekom dvorištu je vidio grupu djece među kojima je najprije vidio Isusa, pa zatim Gospu, okružene krvoločnim zvijerima koji su se pretvorili u janjce. Od tog trenutka je mladi Ivan postao kao neki apostol među svojim vršnjacima time što ih je znao privući svojim igrama i veselim druženjima, ali ih i poticati na rast u vjeri i molitvi. Nakon svećeničkog ređenja smatrao je da mu je taj san pokazao put koji treba slijediti i svoj život posvetiti brizi i odgoju mladih. Netko bi rekao da je to bio samo san ili možda vizija. A on je taj san, koji nije bio jedini u njegovom životu, shvatio kao znak i kao poziv od Gospodina da sav svoj život posveti mladima i bude im jedno novo svjetlo u životu“, rekao je biskup Petanjak i mladima objasnio kako u današnje vrijeme mogu nekome biti svjetlo.

I lijepa gesta, smiješak ili susret mogu biti novo svjetlo koje ste upalili u svijetu

„Svaki put kad ste nekoga iščupali iz njegovog problema, vi ste mu upalili svjetlo. Nismo ni svjesni koliko bi svatko od nas mogao biti svjetlo i paliti svjetlo, uz samo malo dobre volje, bez velikoga truda. Da se npr. ne naljutiš odmah čim ti nešto nije pravo ili nije po tvome, da se onom koga susretneš samo malo nasmiješ ili uputiš koju lijepu riječ, da onoga tko je možda povučen ili snužden samo pitaš kako je. To su male stvari koje ništa ne koštaju jer i lijepa gesta, smiješak ili susret mogu biti novo svjetlo koje ste upalili u svijetu“.
U nastavku propovijedi biskup Petanjak osvrnuo se na svog prethodnika na stolici krčkih biskupa: „Ovogodišnji susret vas mladih ovdje u Cresu odvija se pod geslom ‘Više svjetla!’, a povezan je sa stogodišnjicom rođenja za nebo sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića. „Sveti Pavao, sveti Ivan Bosco, biskup Mahnić bili su i ostali sveti jer su unosili svjetlo ondje gdje su živjeli i u djela koja su poduzeli“, zaključio je krčki biskup.

Mislim da si ti don Bosco današnjice i Mahnić današnjice, neće netko drugi donijeti svjetlo ljudima oko tebe

Don Mihovil Kurkut

U popodnevnom dijelu programa don Mihovil Korkut održao je kratko predavanje u kojem je naglasio da se Mahnićev i don Boscov san na neki način ostvaruje upravo u Cresu. „Mislim da si ti don Bosco današnjice i Mahnić današnjice, neće netko drugi donijeti svjetlo ljudima oko tebe“, poručio je don Mihovil.

Nije lako ići za dobrim

Marin Periš, jedan od pokretača splitskog “Hrvatskog nadzemlja” i “Božanstvene komedije“ na Laudato televiziji, posvjedočio svoje vjerničko iskustvo. „Vjerujem da mnogi od vas vide da je nešto dobro, da je netko dobar, ali nije lako ići za dobrim, više nas privlači tamna strana. Nije lako ići za dobrim“, rekao je Periš.
Podijeljeni u manje grupe mladi su raspravili niz pitanja, od toga koliko vjeruju svojim talentima i koliko se predaju napastima, do toga koliko su spremni poslušati Isusa i tko su im uzori u životu. U programu popodnevnog dijela susreta sudjelovali su članovi salezijanske mladeži koji su u Cres doputovali s don Mihovilom, te mladi župe Cres koji su za kraj izveli skeč o tome kako danas, pored puno lažnog svjetla i obmana koje se nude, treba pronaći više pravog, Božjeg, svjetla.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja