Budi dio naše mreže

Priprema, pozor, SHKM! Kako se Zagreb priprema za Hrvatsku, a kako Hrvatska za Zagreb?

Zagreb i Zagrebačka nadbiskupija domaćini su 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 9. i 10. svibnja ove godine. Kako se radi o susretu mladih, onda uistinu ne čudi da su upravo mladi glavni nositelji ovoga Susreta i to osobito u ovome razdoblju pripreme. U emisiji "Aktualno" HKR-a svoje iskustvo sudjelovanja u pripremi Susreta podijelili su voditelji nove emisije Laudato TV-a "Priprema, pozor, Susret hrvatske katoličke mladeži!".

/ Hana Kilijan

Kako bi se što bolje pripremili za susret, odgovore na brojna pitanja možete saznati u novoj emisiji Laudato TV-a “Priprema, pozor, Susret hrvatske katoličke mladeži!” čiji su voditelji studentica diplomskog studija komunikologije Matea Vidulić i student preddiplomskog studija komunikologije Antonio Nikolić na Hrvatskome katoličkom sveučilištu.

Emisiju, koju u suradnji s Laudato TV-om i Hrvatskim katoličkim sveučilištem potpisuje i Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, prvo je iskustvo televizijskoga nastupa ovo dvoje budućih komunikologa. Kako se završetak studija bliži kraju, iskustvo poput ovoga veliko je bogatstvo.

“Komunikologija je grana društvenih znanosti koja spada u područje informacijsko-komunikacijskih znanosti. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Odjel za komunikologiju s radom je započeo 2015. i ja sada završavam diplomsku razinu studija. Na diplomskoj razini možemo birati između dva smjera: Novinarstvo i interkulturalna komunikacija te Odnosi s javnošću i znanstveno istraživanje medija. Kao budući komunikolozi možemo se pronaći u jednom od ta dva područja”, pojasnila je Matea.

“Studij komunikologije na HKS-u čini posebnim to što nudi različite teološke predmete što studente potiče na teološko promišljanje. Ipak, treba istaknuti da je HKS zasebno Sveučilište te da nema nikakve veze s Katoličkim bogoslovnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu”, pojasnio je Antonio.

Emisija “Priprema, pozor, Susret hrvatske katoličke mladeži!” prikazuje se svake druge i četvrte nedjelje u mjesecu u programu Laudato TV-a.

“To je emisija kojom želimo pripremiti mlade iz cijele Hrvatske za susret u Zagrebu. Želja nam je pokazati kako se Zagreb priprema za Hrvatsku i kako se Hrvatska priprema za Zagreb. Stoga vjerujem da smo odabrali prikladan naziv emisije”, istaknula je Matea.

“U emisijama ćemo nastojati prikazati sve segmente ovoga Susreta, odnosno sve što je potrebno za pripremu jednog takvog susreta. U prvoj emisiji sudjelovao je povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivan Valentić, a u sljedećima nam dolaze mladi, volonteri, animatori, autor himne SHKM-a i mnogi drugi”, nadodala je Matea.

Uz Mateu i Antonija, i drugi studenti s Odjela za komunikologiju HKS-a doprinose ovome projektu.

“Kolege sa Sveučilišta sudjeluju u kreiranju sadržaja na način da snimaju priloge o susretima volontera u arhiđakonatima Zagrebačke nadbiskupije da bi pokazali kako se mladi pripremaju za Susret. U tome im pomažu znanja koja su stekli na drugoj godini preddiplomskog studija komunikologije na predmetima “Televizijsko novinarstvo” i “Televizijska produkcija”, istaknuo je Antonio.

Foto: Laudato TV

Za Mateu i Antonija ovo je prvo iskustvo televizijskog nastupa.

“Pred kamerama je definitivno drugačije nego biti kod kuće ispred televizije. Na Laudato TV-u su nas zbilja lijepo dočekali, svi nas podržavaju i ne osjećamo strah. Naravno, trema je prisutna i to osobito kada vam kažu u koju kameru treba usmjeriti pogled. U tome trenutku trebaš reći nešto suvislo, a imaš osjećaj kao da su ti se noge odrezale. Svakako, ovo nam je izvrsno iskustvo i dobra prilika za neku buduću suradnju”, istaknula je Matea.

“Zbilja su nas lijepo dočekali na Laudato TV-u što mi je uvelike smanjilo tremu. Prije prve emisije bio sam dosta uzbuđen, ali na kraju je sve dobro prošlo”, prisjetio se Antonio.

Stjecanje terenskoga iskustva u novinarstvu je nužno i to osobito za studente koji su tijekom studija usvajali teorijska znanja.

“Praktično iskustvo medija jako je važno. Ovo je sjajna prilika za kolege koji snimaju na terenu po susretima arhiđakonata da pokažu ono što su naučili, ali i da nauče nešto novo. Važno je i za nas koji ubrzo napuštamo Sveučilište, a veselim se i svim uspomenama koje ćemo ponijeti sa sobom”, rekla je Matea.

Foto: Laudato TV

“Ovo je sjajna prilika za suradnju između triju institucija: Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, Laudato TV-a te HKS-a. Na poseban bih način zahvalila glavnom uredniku naše emisije pročelniku Tiskovnog ureda preč. Borni Puškariću s kojim dogovaramo emisije i teme. Zahvalila bih i doc. dr. sc. Krunoslavu Novaku s HKS-a koji prati naše studente kada idu na terene. Bez njega ti prilozi ne bi bili ni upola tako dobri”, istaknula je Matea.

“Ovo je značajna prilika za mene i moju karijeru. Vjerujem da će mi ovo iskustvo puno značiti i da ću puno toga naučite. Vidim se i u budućnosti na katoličkim medijima”, pojasnio je Antonio.

Podsjetimo, ove nedjelje 23. veljače prikazat će se druga emisija s posebnim gostima koji će uputiti svoj poziv mladima i potaknuti ih da se odazovu Susretu.

Cijelu emisiju možete preslušati ovdje.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja