Budi dio naše mreže

Hrvatsko nadzemlje, organizacija mladih katolika iz Splita, kao najbliži suradnici Povjerenstva za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije nakon dvije pandemijske godine online djelovanja napokon se vraćaju susretima uživo - 'oči u oči'.

/ anh

Nije ovdje riječ o bilo kakvoj organizaciji, već nad-zemljaškoj koja djeluje od ožujka 2010. godine i u Gradu pod Marjanom iz mjeseca u mjesec sve do ožujka 2020. – kada su krenule stroge epidemijske mjere; pogotovo što se tiče javnih okupljanja – znali su svojim zanimljivo-poticajnim temama i jednako takvim gostima okupiti nekada i više od 500 mladih na svojim susretima u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu; doslovno znali su prekrcati dvoranu.

Prepuna dvorana (Foto: Hrvatsko nadzemlje)

U temama koje obrađuju na svojim tribinama – a kroz dvije pandemijske godine sve se moglo pratiti redovito no samo iz vlastitoga doma – Nadzemljaši prokazuju razne ljudske slabosti, grijehe, govore o važnosti molitve i povezanosti s Bogom iz čega onda proizlazi dalje dobar odnos s bližnjima.

S obzirom da se radi o našem prvom susretu uživo nakon dvije godine, molimo Vas da ga, na Vama primjeren način, najavite

Često govore – ima tu i humorističnih skečeva – o obiteljskim temama i drugim nekim aktualnim kulturološkim ili sociološkim temama koje brinu naše hrvatsko, nekad i podijeljeno, društvo.

No ono što je važno – pojasnili su nam sami članovi Hrvatskoga nadzemlja – nastupaju povrh svega kao promicatelji stavova Katoličke crkve, no nikada to nije jednoznačno.

(Foto: Hrvatsko nadzemlje)

Dapače, mladi grada Splita prepoznaju Nadzemlje kao mjesto susreta u dijalogu, a kada govore o temama, oko kojih u društvu ne postoji jasan konsenzus, ne sagledavaju spornu temu s jedne strane, već s više njih.

Zato se dosad moglo čuti kako na susrete udruge Hrvatsko nadzemlje dolaze kršćani svih denominacija, ali i brojni ateisti koje zanima što Crkva misli o konkretnoj temi.

Živimo u gradu Splitu u kojem se protiv Hajduka ne može, derbi se ove treće srijede igra na Poljudu, pa smo odlučili prebaciti svoj susret za dan ranije, na utorak

Stav Nadzemljaša je kako kanonistički govor ‘s visoka’ ne doprinosi navještaju Radosne vijesti stoga progovaraju mladenački, nekada je to i mladenački-buntovnički, a ponajviše humorom u duhu ljubavi prema Bogu, Crkvi i svakom čovjeku, jer nije uzalud ona narodna: ‘Humor liječi sve rane’.

(Foto: Hrvatsko nadzemlje)

„S obzirom da se radi o našem prvom susretu uživo nakon dvije godine ‘virtualnog druženja’ molimo Vas da ga, na Vama primjeren način, najavite. Susret će se održati u utorak, 19. travnja u 20.30 u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa”, zamolili su nadzemljaši i redakciju Hrvatske katoličke mreže.

Ali, ipak, posebnost ovoga susreta jest što se održava u treći utorak, a ne kao inače treće srijede u mjesecu, kako je ustaljena praksa svih 12 godina njihovog djelovanja u pastoralu mladih. Razlog je više nego jasan , poručuju mladi Splićani:

„Živimo u gradu Splitu u kojem se protiv Hajduka ne može. Derbi se ove treće srijede igra na Poljudu, pa smo odlučili prebaciti svoj susret za dan ranije, na utorak.”

Tema će biti ‘Oprost’, a gost predavač jedan je od najpoznatijih splitskih duhovnika fra Ante Vučković, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Fra Ante Vučković je bio gost Hrvatskog nadzemlja i u 10. sezoni, a tema je bila ‘Obraćenje’ (Foto: Hrvatsko nadzemlje)

Pjesmom će susret animirati zbor ‘Mihovil’, gospel zbor mladih iz župe Sv. Mihovila arkanđela na Kamenu, a za humoristični dio večeri uvijek i jedino pobrinut će se po tko zna koji put, a tko drugi nego – Hrvatsko nadzemlje.

Članovi Hrvatskoga nadzemlja iznimno su sretni i uzbuđeni zbog ovog njima jako značajnog događaja – prenijeli su nam – a dočekat će ‘staru gardu’ studenata i mladih neka nova nadzemljaška lica jer redovito iz godine u godinu primaju nove članove i njihov stoga radno-duhovni sustav besprijekorno funkcionira tako da se to možda na prvu i ne primijeti.

Radi se ovdje ipak o povratku pred publiku nakon što dvije godine nisu vidjeli uopće draga lica mladih grada Splita i zato im je ovaj trenutak posebno važan.

(Foto: Hrvatsko nadzemlje)

Imaju i pozitivan stah, tremu – kako će to sve skupa ispasti – ali nisu znali ni u ožujku 2010. sa svojim prvim promotivnim spotom na pjesmu ‘Jesus walk’, a vidimo gdje su danas…

„Stoga Vas sve pozivamo” – ponovili su – „da u utorak, 19. travnja, ne zakasnite i budete na svome mjestu i prije 20.30 te dođete na ovo konačno stvarno zajedničko i ne-virtualno druženje koje će biti dobra uvertira za ono što vas čeka do kraja ove akademske godine”.

Prva post-pandemijska najava susreta Hrvatskog nadzemlja

Ipak, onima koji se možda – a teško je to barem nama na HKM-u povjerovati – prvi puta susreću s Hrvatskim nadzemljem snimke gotovo svih njihovih dosadašnjih susreta, skečeva i humoreska u duhu ‘splitskoga đira’ potražite na njihovim društvenim mrežama, te pogotovo na YouTube kanalu na kojem su od prosinca 2010. objavili 454 videozapisa i imaju više od 2 milijuna i 100 tisuća pregleda.

Nova postava Nadzemljaša iz travnja 2022. u još samo koji dan praznoj dvorani splitskog sjemeništa, a fotografilrali su se večer prije ove objave (Foto: Hrvatsko nadzemlje)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja